Pitäjät Keski-Häme

Talouden tasapainottamiseen löytyy keinoja, joita kannattaa kartoittaa ajoissa

Maiju Vitie-Leijala.

Korona-epidemialla on monitahoisia vaikutuksia talouteen niin maailmanlaajuisesti, kuin yksilötasollakin. Tilanne ja sen vaikutukset ovat olleet ennakoimattomia ja tapahtuneet nopeasti. Esimerkiksi ihmisten henkilökohtainen taloustilanne on voinut heikentyä yllättäen, kun koronan vuoksi yritykset ovat joutuneet sulkemaan ovensa ja lomauttamaan tai jopa irtisanomaan työntekijöitään.

– Silloin on iso haaste selvitä lainanlyhennyksistä tai vuokranmaksuista, varsinkin, jos ei ole ennalta säästettyä puskuria olemassa, sanoo Lammin Säästöpankin sijoitusasiantuntija Maiju Vitie-Leijala.

Suomen bruttokansantuote voi koronan vaikutuksesta supistua 4–6 prosenttia. Vitie-Leijala arvelee, että jos rajoitustoimia voidaan alkaa purkaa alkukesästä, voi talous alkaa toipua nopeastikin, mutta kokonaan koronan vaikutuksista toipuminen vie pitkän aikaa.

– Tilanteet ja ennusteet muuttuvat nyt niin nopealla tahdilla, että arvioiden antaminen on hyvin vaikeaa.

Yrityksille joustoja

Tilanne on yrityksille iso haaste.

– Toivotaan, että yritykset selviävät ja pysyvät hengissä. Jos oma talous vain sallii, nyt on hyvä hetki tukea paikallisia yrityksiä esimerkiksi käyttämällä ruokien kotiinkuljetuspalveluja. Sillä voi olla isokin merkitys yrityksille, Maiju Vitie-Leijala kannustaa.

– Yrityksille tarjotaan nyt lyhennysvapaita ja helpotuksia takaisinmaksuihin, joten yrittäjien kannattaa mahdollisimman pian olla yhteydessä esimerkiksi pankkeihin. Verottaja joustaa myös maksuajoissa. Yrittäjien kannattaa miettiä mahdollisimman tarkasti euromääräisesti omaa tilannettaan ja neuvotella eri tahojen kanssa. Erilaisia tukia on saatavissa.

Moni yritys onkin jo kehitellyt uusia toimintoja hiljentyneen tai loppuneen vakiotoimintansa rinnalle ja tästä esimerkkinä ovat juuri kotiinkuljetuspalvelut.

– Ne eivät välttämättä ole suuria tuloja, mutta voivat kuitenkin jotenkin auttaa eteenpäin, Vitie-Leijala sanoo.

Apua kannattaa hakea ajoissa

Myös yksityishenkilöitä Maiju Vitie-Leijala kannustaa kartoittamaan oman talouden menoja ja miettimään, mistä olisi mahdollista karsia, olisiko ruokamenoista esimerkiksi mahdollista säästää. Hän tiedostaa kyllä, että pois koulun ja varhaiskasvatuksen piiristä tällä hetkellä kotona olevat lapset kasvattavat ruokamenoja. Toisaalta etätyötä tehdessä polttoainekulut esimerkiksi vähenevät.

Pankkien tarjoamia lyhennysvapaita kannattaa käyttää, jos siihen on tarvetta. Vuokralla asuvia Vitie-Leijala neuvoo kääntymään vuokranantajan puoleen ja kysymään mahdollisista joustoista. Myös muiden laskuttajien puoleen kannattaa kääntyä ja kysyä, olisiko maksuajoista mahdollista joustaa.

– Luottokortin ylärajaa voi myös tilapäisesti nostaa. Se on parempi keino, kuin ottaa esimerkiksi pikavippejä. Apua kannattaa hakea ajoissa, eikä miettiä liian kauan, hän sanoo.

Hän lohduttaa, että talousasioihin löytää aina ratkaisuja.

– Terveys on nyt tärkeintä ja osa sitä on myös henkinen jaksaminen. Talousasioista kyllä selvitään.

Taloudellisen tilanteen romahtaminen voi valitettavasti tulla eteen hyvinkin nopeasti, sillä lomautuksia voidaan tämänhetkisessä tilanteessa tehdä nopealla aikataululla. Sen Maiju-Vitie-Leijala kertoo näkyvän lyhennysvapaiden haussa. Lyhennysvapaiden käsittelyssä hän varoittaa varautumaan ruuhkaan ja laittamaan hakemuksen ajoissa eteenpäin, sillä jos esimerkiksi nyt laittaa hakemuksen pankille, seuraavaksi viikoksi sitä ei todennäköisesti ehditä käsitellä.

Toipumiseen vaikuttaa rajoitusten purun aikataulu

Talouden tasapainottaminen olisi Maiju Vitie-Leijalan mukaan tärkeää ihan joka hetki ja tulevaisuuteen ja odottamattomiin muutoksiin olisi aina hyvä varautua, niin yksityisten ihmisten kuin yritystenkin. Lammin Säästöpankin säästämiseen valmentavassa palvelussa  Vitie-Leijala pureutuu asiakkaiden kanssa heidän omaan talouteensa ja sen tasapainottamiseen esimerkiksi juuri muuttuneessa elämäntilanteessa.

Korona-epidemian lopulliset vaikutukset talouteen selvinnevät vasta, kun tilanne on ohi. Sillä saattaa olla kuitenkin vaikutusta muun muassa verotukseen jatkossa. Myös hintojen nousu on mahdollista.

– Ja mietityttää, miten hyvinvointiyhteiskunnan palvelujen käy, mutta siihen ei varmasti osaa kukaan tällä hetkellä vastata. Oleellista on, kuinka nopeasti päästään purkamaan rajoitustoimia ja yritykset taas käynnistämään toimintansa kunnolla. Se vaikuttaa sitten taas työllisyyteen ja kaikkien talouteen, Maiju Vitie-Leijala pohtii.

Korona-epidemia vaikuttaa ketjureaktion tavoin, kaikki vaikuttaa kaikkeen. Talouden toipumiseen koronasta vaikuttaa se, milloin rajoitustoimia voidaan alkaa purkaa. Jos se onnistuu kesän alussa, talouden toipuminen voi alkaa nopeastikin.

– En kuitenkaan halua ajatella, että tilanne olisi toivoton, kyllä tästä jotenkin selvitään, Vitie-Leijala uskoo.

Edellinen tilanne, jota voitaisiin verrata tämänhetkiseen, on ollut finanssikriisi vuonna 2008, mutta sekin oli tilanteena erityyppinen, sillä sen vaikutukset olivat puhtaasti taloudelliset.

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat