Pitäjät Hämeenkoski

Tämä on minun unelmatyöni

Anne Vilander. Kuva: Siina Nurminen

Kun Hämeenkosken kirjasto avasi kuukauden kesätauon jälkeen jälleen ovensa, huomasi selvästi, että ihmiset olivat odottaneet pääsevänsä taas kirjastoon. – Ensimmäisenä aukiolopäivänä kesätauon jälkeen tässä kävi arviolta yli 60 ihmistä, kertoo Hämeenkosken kirjaston kirjastovirkailija Anne Vilander.

Hämeenkosken kirjasto on pitäjäläisille tärkeä

– Olen myös kuullut kommentteja asiakkailta että ai kun ihanaa että kirjasto on taas auki, Vilander iloitsee.
Seutukirjastoihin liittymisen myötä kaksi vuotta sitten myös asiakasmäärät ovat nousseet.
– Saimme huhtikuussa uuden kirjastojärjestelmän. Asiakkaat ovat kiitelleet, että uusi Lastu-kirjastojen järjestelmä on huomattavasti helpompi käyttää, kirjastovirkailija kertoo.
Nykyään kirjojen varaus on ilmaista, ja kirjoja voi palauttaa mihin tahansa Lastu-kirjastojen toimipisteeseen.
Vilander työskentelee yksin Hämeenkosken kirjastossa, joka sijaitsee pitäjän keskiössä Hämeenkosken Osuuspankin vuokratiloissa.
– Koen, että kirjaston merkitys hämeenkoskelaisille on valtavan suuri. Tämä on pitäjän ainoa palvelupiste. Nyt kirjasto on keskeisellä sijainnilla, mikä on tärkeä asia. Ilmassa on ollut asiakkaiden keskuudessa huoli siitä, että kirjasto siirrettäisiin tulevaisuudessa koulun tiloihin Huhdintielle. Kirjaston suurin asiakaskunta ovat kuitenkin vanhemmat ihmiset, ja he ovat olleet huolissaan siitä, että jos kirjasto siirtyy koululle, niin heidän pitäisi lähteä kampeamaan mäelle sitä varten, Vilander toteaa.

Kirjastolla ohjelmaa ympäri vuoden

Kirjaston omien palveluiden lisäksi Vilanderin työtehtäviin kuuluvat myös kuntosaliaikojen myynti, tilavuokraukset esimerkiksi Seuralaan, koulun tiloihin ja rantasaunalle. Lisäksi kirjastosta saa Kelan lomakkeita ja kirjekuoria sekä verolomakkeita. Kirjastossa on myös asiakaspääte, missä moni asiakas käy maksamassa laskujaan.
Postipalveluita kysytään kirjastovirkailijan mukaan edelleen paljon.

– Posti oli tässä tilassa ennen, mutta se loppui vuonna 2012. Ihmisille on ilmeisesti jotenkin pinttynyt ajatus, että täältä saa edelleen postin palveluita, Vilander nauraa.
– Täältä kysytään usein esimerkiksi postimerkkejä. Myös kalastuslupia on kysytty kirjastolta.
Ohjelmaa pienessä kirjastossa riittää. Kirjastolla järjestetään perjantaisin satutunteja, joita pitää aiemmin lastentarjanopettajana toiminut Sirpa, joka on Vilanderin mukaan loistava satutuntien pitäjä.
– Sirpa tuntee lapset ja osaa kertoa elävästi heille satuja. Hän on aivan huippu! Vilander kehuu.
Satutuntien lisäksi koululuokat käyvät säännöllisesti kirjastossa vierailemassa, ja tiloissa pidetään kirjavinkkauksia.
Hämeenkosken kirjaston vuoteen mahtuu myös erilaisia näyttelyitä, lasten konsertti ja viimeisimpänä on puhuttu myös kirjallisuuspiiristä. Kirjastoon myös saadaan viikoittain kirjauututuksia. Kaiken kaikkiaan Hämeenkosken kirjavalikoima kattaa noin 13 000 teosta.
Vaikka kirjastovirkailija viettääkin päivät kirjojen keskellä, löytyy aina kotoakin jokin keskeneräinen kirja.
– Tällä hetkellä Kalle Päätalon elämäkerta odottaa lukemista. Lapsena ehdottomia suosikkejani oli Viisikot. Pidän myös runojen lukemisesta, Vilander kertoo.
Kirjaston tulevaisuus näyttää Vilanderin mukaan kaikesta huolimatta valoisalta.
– En usko että kirjojen lukeminen loppuu. Onhan nykyään kaikenlaisia e-kirjoja ja muuta, mutta kyllä kirja on aina kirja. Edelleen meiltä vuokrataan paljon myös esimerkiksi dvd:itäkin, vaikka suoratoistopalvelut ovat vallanneet hieman sitä kenttää. Lapsiperheet ovat suuri kävijäkuntamme. Tuttujen lapsien tuleminen tänne uudelleen ja uudelleen saa hymyn huulille. Myös kaikki positiivinen palaute auttaa aina jaksamaan. Tykkään älyttömästi olla ihmisten kanssa tekemisissä. Parasta täällä on se, että yksikään päivä ei ole samanlainen. Kyllä tämä minun unelmatyöni on, kirjastovirkailija hymyilee.

Hämeenkosken kirjasto palvelee arkisin maanantaisin ja torstaisin klo 12-19, tiistaisin klo 12-16 ja perjantaisin klo 10-16.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski