Pitäjät Hauho

Tänä vuonna kaikki on toisin

Antti Vehnämäki ja Sanna Lehtonen. Kuva: Leea Puranen

– Vielä hetki, ja sitten päästään pellolle, toteaa viljelijä Antti Vehnämäki.

Ryypän tilalla Hauhon Juntulassa viljellään luomuvihanneksia avomaalla. Alkukaudesta kylvetään ja istutetaan, ja kesällä satokausi alkaa varhaiskaalilla, kesäkurpitsalla ja lehtikaalilla. Heinäkuun puolivälissä aletaan kerätä tilan suurinta ja tärkeintä tuotetta, kukkakaalia. Viljelyssä on lisäksi varsiselleriä, purjoa, salaattifenkolia, ruusukaalia, porkkanaa ja myskikurpitsaa.

Tavallisesti tilalle on huhtikuussa saapunut viiden tutun työntekijän porukka Ukrainasta. Työtä on riittänyt pitkän kauden ajalle niin, että viimeinen on lähtenyt pois vasta joulukuun puolivälissä. Talvikauden Vehnämäki ja puolisonsa Sanna Lehtonen ovat pärjänneet kahdestaan.

– Tutulla porukalla on ollut helppo tehdä töitä. Toinen auttaa toista, eikä sen kummempaa työnjohtoa tarvita, Vehnämäki kuvailee.

Tänä vuonna on toisin. Vehnämäki ja Lehtonen ovat käynnistäneet haun työntekijöiden saamiseksi. Ensimmäisiä hakemuksia on jo tullut, eikä tilanne näytä epätoivoiselta.

Kuva: Kasvihuone alkaa vihertää kennolevy kerrallaan. Työntekijöitä tarvitaan, että kaikki saadaan maahan ja sato korjattua. – Hyvä puoli tilanteessa on se, että ruoantuotannosta puhutaan. Arkiset työt unohtuvat monilta helposti, Antti Vehnämäki ja Sanna Lehtonen sanovat. Kuva: Leea Puranen

Kaikesta kyllä selvitään

Ryypän tilan tuottamasta sadosta kolme neljäsosaa menee tukkuun ja sitä kautta valtakunnalliseen jakeluun. Kauppojen heviosastoilla vihannesten on oltava juuri kriteerien mukaiset, ja se asettaa paineita korjuuseen. Vihannekset on kerättävä oikeaan aikaan ja oikealla tekniikalla, jotta ne kelpaavat myyntiin ja tekevät kauppansa.

– Sadon korjaamisessa leikkaamalla on omat niksinsä, jotka kyllä oppii. Siemenkylvöt kennoihin ja istutuskoneella työskentely ovat helpompia hommia.

Rikkakasvien kitkentä on tilan töistä raskain ja monotonisin. Se kysyy tekijältään luonnetta ja kuntoa.

– Nyt on tulossa työntekijöitä, jotka eivät ole tottuneet tällaiseen työhön. Se vähän jännittää, mutta kaikesta kyllä selvitään.

Satokausi lisää liikennettä

Työvoiman lisäksi sadon tuottamiseksi tarvitaan erilaisia varusteita, välineitä ja varaosia. Tarvitaan siemenet, joista sato kasvaa, tarvitaan harsoja ja verkkoja suojaamaan kasveja hallalta ja tuholaisilta. Koneita täytyy huoltaa ja varaosia hankkia, oli kriisi tai ei. Toistaiseksi kaikkea tarvittavaa on ollut saatavilla, ja esimerkiksi siementilaukset ovat tulleet ajallaan.

– Istutuskoneeseen odotetaan vielä varaosaa Italiasta. En tiedä, onko varaosatehdas niin merkittävä, että se saa pyöriä kriisin aikana. Tilaushetkellä tehdas vielä toimi, Vehnämäki miettii.

Kun satoa alkaa tulla, Vehnämäki vastaa kuljetuksista. Liikennettä on sekä Tampereen että pääkaupunkiseudun suuntaan. Tarkkaa suunnittelua tarvitaan, jotta kaikki kulkee ajallaan ja tarpeettomia ihmiskontakteja välttäen.

– Täällä kotona on ollut helppo olla eristyksissä. Kun kausi alkaa, kulkemista on taas enemmän. Positiivisella mielellä jatkamme kevättä eteenpäin.

Jenni Kyyrö. Kuva: Leea Puranen

– Tällä hetkellä toiminta kannattaa. Saan palkan ja jaan hyvää oloa ja mieltä, Jenni Kyyrö sanoo.

Vanhat konstit uudella tavalla

Fysioterapeutti, personal trainer Jenni Kyyrön yritystoiminnassa liikuntaryhmien vetäminen on viime vuosina ollut vain pieni palanen. Vanha keino nousi ratkaisuksi, kun rajoittamistoimet leikkasivat asiakasmäärää.

– Ystäväni soitti ja sanoi, että nyt olisi live-jumpalle tarvetta. Ensin keksin hyviä tekosyitä ja vatvoin asiaa yhden päivän ja yön. Sitten päätin, että kokeillaan.

Jumpan vetäminen verkossa vaati apua tekniikan haltuunottoon, investoinnin tehokkaisiin studiovaloihin, markkinointitukea ja rohkeutta kokeilla. Alkuun tyhjässä salissa videokameran edessä ohjaaminen oli Kyyröstä jännittävää, kun jumppaajat olivat näkymättömissä omissa kodeissaan.

– Tajusin, että voin olla vain oma itseni ja pitää menon samanlaisena kuin tavallisilla tunneilla. Tallenteisiin verrattuna live-jumpassa syntyy yllättävän yhteisöllinen tunnelma, vaikka ryhmä olisi iso.

Pyydä apua, kokeile rohkeasti

Fysioterapia-asiakkaidensa kanssa Jenni Kyyrö on sopinut, että vain välttämättömät tapaamiset hoidetaan. Muut siirretään tulevaisuuteen.

– Aluksi moni kollega laittoi hoitolan kiinni ja päätti pitää kolmen viikon loman. Nopeasti kävi ilmi, että kolme viikkoa menee hujauksessa, eikä tilanne helpota.

Poikkeuksellisessa tilanteessa yrittäjä kannustaa tarkastelemaan omaa työnkuvaa ja miettimään, mitä voisi tehdä toisin.

– Rohkaisen yrittäjiä kokeilemaan uusia ideoita ja pyytämään apua. En olisi itse tässä, jos minua ei olisi autettu. Kannattaa myös pitää ääntä ja kertoa omista palveluista.

Kuluttajilta ja asiakkailta hän toivoo toimintaa.

– Kauniit sanat lämmittävät, mutta vain teoilla on merkitystä.

Tarjontaa kysynnän mukaan

Kun poikkeustilanne on aikanaan ohi, Jenni Kyyrö aikoo pitää live-jumpat ohjelmassa, jos kysyntää riittää.

– Moni tykkää, kun ei tarvitse lähteä kotoa minnekään, ja esimerkiksi ryhmäliikuntaa vierastavien on helppo osallistua. Olisin hölmö, jos en tuottaisi sitä mitä asiakkaat haluavat.

Seuraavaksi mietinnässä on muiden yrittäjien auttaminen.

– Livetarjontaa voisivat tuottaa myös tanssi- tai joogaopettajat, ja tätä studiota voisivat hyödyntää muutkin paikalliset osaajat.

Anu Dahlgren-Aaltonen. Kuva: Leea Puranen

Anu Dahlgren-Aaltonen toivottaa asiakkaat edelleen tervetulleiksi, kunhan kaikki ovat terveitä. Oman terveytensä puolesta hän ei ole huolissaan, mutta hyvään hygieniaan on panostettava.

Asiakasmäärä putosi heti

Parturi-Kampaamo Minnissä maaliskuun kaksi ensimmäistä viikkoa sujuivat entiseen malliin. Asiakkaita oli normaalisti, ja varauslistat olivat täynnä. Muutos tapahtui maaliskuun puolivälissä, kun rajoittamistoimet käynnistyivät. Asiakasmäärä putosi hetkessä 70 prosenttia.

– Asiakkaita on nyt muutama päivässä, esimerkiksi kaikki iäkkäät ovat jääneet pois. Vanhoja aikoja peruttiin, eikä uusia varauksia juuri tule. Mökkiläisiä on tavallisesti käynyt paljon, mutta nyt he eivät tule Hauholle lainkaan, yrittäjä Anu Dahlgren-Aaltonen kertoo.

Kampaamo on silti normaalisti auki, tehostetun hygienian turvin.

– Desinfioin kaikki pinnat, joihin asiakas koskee. Lehtiä ei ole luettavana enkä käytä esimerkiksi karvasutia. Kaikki tulijat ohjaan ensimmäisenä käsipesulle. Se sujuu hyvin, koska kaikki ymmärtävät, miksi näin tehdään.

Tukea ja tietoa on tarjolla

Asiakasmäärän pudotusta Dahlgren-Aaltonen pyrkii paikkaamaan lahjakortti- ja tuotemyynnillä. Vuokranantaja on tullut vastaan antamalla lisää maksuaikaa.

Vertaistukea saa erilaisista sosiaalisen median ryhmistä sekä alan toimijoiden kesken että yrittäjäyhteisöissä.

– Tiedotteita, vertaistukea ja uusia ideoita saa, kun halua ja tarvetta on, Hauhon Yrittäjien hallituksessakin vaikuttava Dahlgren-Aaltonen sanoo.

Kampaamoalalla koronatilanne on vauhdittanut verkkokoulutustarjontaa.

– Olen osallistunut tukkukauppiaan väri- ja kampauskoulutuksiin. Niitä on ollut aiemminkin, mutta nyt paljon enemmän. Niitä voisi olla jatkossakin.

Toiveissa tavallinen kesä

Anu Dahlgren-Aaltosen mielestä tässä tilanteessa kannattaa mahdollisuuksien mukaan tehdä rästiin jääneitä töitä, opetella uutta ja ladata akkuja.

– Kampaajille tulee kova kiire, kun tilanne helpottaa ja ihmiset haluavat korjauttaa koronatukkansa, hän naurahtaa.

Yrittäjän suurin toive on, että kesällä päästäisiin kiinni normaaliin arkeen.

– Hauholle ja hauholaisille yrittäjille on kova paikka, jos kesän myynti menee ohi.

 

 

 

 

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat