Pitäjät Hauho

Tietotekniikkaa voi oppia ikäihmisenäkin

Anneli Ilonen. Kuva: Jussi Karvonen

Iän ei tarvitse olla este tietotekniikan omaksumiselle. Rohkeudella ja itsepintaisuudella ikäihminenkin voi oppia nykylaitteiden salat. Hauholaisella Anneli Ilosella tulee täyteen 90 vuotta muutaman kuukauden päästä, mutta niin älypuhelimen kuin läppärinkin käyttö sujuu häneltä ihan riittävästi.

– Niin sanottu älypuhelin on ollut vaikein, mutta olen pyytänyt neuvoja aina kun ongelmia on ilmaantunut. Niitä tulee vastaan päivittäin, joskus montakin kertaa päivässä. En ole varmaan kaikkia puhelimeni ominaisuuksia tarvinnut, mutta opin tarvitessani. Tutustuminen vaatii viitseliäisyyttä, sanoo Ilonen. Hän kuitenkin kaipaisi nykyistä yksilöllisempää opastusta senioreille.

— Olen ollut joissakin ikäihmisten digimaailmaan perehdyttämisen, esimerkiksi vertaisauttamisen, koulutustilaisuuksissa, mutta yksilöllistä apua niisä saa harvoin, koska opettajia on vain yksi tai kaksi ja opiskelijoita 10–20. Vertaisauttaminen juuri edellyttää käytännön osaamista, mutta sitä ei luentomuotoisessa koulutuksessa tule. Tarvitaan paljon käytännön harjoitusta, ennen kuin toiselle voi neuvoa. Lisäksi laitteet ovat erilaisia, joten vaikka katsoisi vierestä, kun opettaja neuvoo toista, ei omaan ongelmaan välttämättä saa apua, Ilonen harmittelee.

– Jos on omia lapsenlapsia, he voivat ehkä neuvoa. Heille asiat ovat kuitenkin pienestä pitäen jo tuttuja, ja usein he tekevät asian itse niin nopeasti, ettei autettava ehdi kaikkea havainnoida. Parasta on päästä itse tekemään auttajan neuvoessa vieressä. Siten ainakin itse opin parhaiten, Ilonen kertoo.

Tietotekniikan omaksuminen ei ole Ilosen mukaan ollut helppoa.

– Oppiminen lähtee kuitenkin omista päätöksistä ja halusta. Pettymyksiä tulee, mutta niihin ei pidä jäädä kiinni, Ilonen sanoo.

Tietotekniikan käytön Ilonen kertoo itse oppineensa suurelta osin kantapään kautta.

– Virheitä ei tarvitse pelätä. Niistä oppii, kun saa yksilöllistä opastusta.

Tietokoneet ovat käyneet Iloselle tutuiksi aikuisiän opintojen myötä. Hän on aina ollut kiinnostunut uuden oppimisesta, eikä ole teknisiä haasteitakaan kaihtanut.

– Ensimmäisen kerran tutustuin tietotekniikkaan jo 1960-luvulla Tampereen yliopistolla täydennyskoulutuksessa ollessani. Yliopistolla oli yksi suuri huone, jossa reikäkorttikone. Minulla on edelleen reikäkortteja tallella. Ensimmäisen tietokoneeni Kaypron ostin kirjoituskoneeksi 1980-luvulla aikana, jolloin ei ollut vielä PC-koneitakaan, vaan ”lerpuilla” olivat niin käyttöjärjestelmät ja ohjelmat kuin myös kaikki tiedostoni. Seuraavan kerran olin tietokoneen kanssa tekemisissä 1980-luvulla, jolloin tein gradua Kayprolla, jossa ei ollut kovalevyä, vaan kaikki oli lerpuilla.

PC-koneita Ilosella on kertomansa mukaan ollut ajan kuluessa useita.

– Lopulta ostin väitöskirjan varmentamiseksi kannettavan eli läppärin. Sen kovalevyllä ovat lukemattomat tiedostoni odottamassa kokoamista ja muuta työstämistä. Toki ulkoinenkin kovalevy tuli hankituksi ja aineisto siirretyksi sille varmistukseksi jo viimeisen PC:n oirehtiessa uhkaavasti, Ilonen kertoo.

Vinkiksi uuden opettelijoille Ilonen kannustaa rohkeaan kysymiseen.

– Minä kysyn aina, jos jokin asia jää askarruttamaan.

Ilosen mukaan yritysten ja yhteisöjen etäneuvonta toimii, kun vain uskaltaa kysyä, ja esimerkiksi puhelinoperaattorin asiakaspalvelusta hän kertoo saaneensa hyviä ohjeita.

– Joskus on vaikea kysyä neuvoja, kun ei oikein tiedä, mitä pitäisi kysyä. Aikoinaan tein erään yhdistyksen kirjanpitoa excel-taulukoilla jäljitellen tilikirjan sarakejärjestelmää. Siihen sain hyviä neuvoja puhelimitse kysymällä puhelinluettelosta löytämältäni tuntemattomalta ammattihenkilöltä, Ilonen kertoo.

Tuittulassa asuva Anneli Ilonen kertoo olevansa paljolti riippuvainen sähköisistä palveluista.

– Pankkiasiat ovat käytännössä tänä päivänä netissä, ja maaseudulla asuvalle niiden hoito netin kautta on välttämättömyys. Kirjaston sivuilta voi tarkistaa, onko jokin kirja saatavilla ja muun muassa uusia lainat. Netin kautta tilaan myös omasta kaupasta tiettyjä kuivamuonatuotteita ja ravintolisiä sekä muita kodin kulutustuotteita, kertaa Ilonen internetin ilmestymistä omaan arkeensa.

– Liityin hiljattain myös Facebookiin, koska kaksi sinne perustettua yksityistä ryhmää ovat tärkeitä. Muitakin ryhmiä on tullut seuratuksi ja joskus myös kommentoin, Ilonen kertoo.

– Facebook on sinänsä helppo omaksua, mutta kavereiksi tuntuu olevan tarjolla paljon ihmisiä, joita en edes tunne. Täytyy miettiä, haluanko kaikki todella kavereikseni vai onko esimerkiksi epäkohteliasta joskus kieltäytyä kaveruudesta. Hyvä havainto on, että siellä voi katsoa jopa väitöstilaisuuksia.

Anneli Ilonen ei pelkää tietotekniikan haasteita, vaikka älypuhelin runsaine ominaisuuksineen on saanut aikaan monta kysymysmerkkiä.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski