Pitäjät Lammi

”Toisen työtä olisi hyvä kunnioittaa”

Marja-Leena Vitie. Kuva: Lammin Evonkävijät

Perinteisen partioviikon ohjelmat ovat Lammin Evonkävijöilläkin joutuneet väistymään koronan tieltä, mutta niitä ei suinkaan ole unohdettu. Esimerkiksi Yrjönpäivän yhteinen marssi korvautui Jouko Kuikan esittämään Sibeliuksen partiomarssiin, jonka Kuikka soitti trumpetilla Lammin kirkon portailta.

Jouko Kuikka. Kuva: Lammin Evonkävijät

Yrjönpäivään on perinteisesti kuulunut myös kunniamerkkien jakaminen. Oman kunniamerkkinsä, Pirtanauhan, Evonkävijät ovat päättäneet jakaa vasta sitten, kun taas saa kokoontua ja viettää juhlaa, mutta Hämeen Partiopiirin ja Suomen Partiolaisten 23.4. lippukuntaan myöntämät ansiomerkit julkistettiin etäyhteydellä Yrjönpäivän skype-tilaisuudessa. Evonkävijöiden lippukunnan johtajalle Marja-Leena Vitielle myönnettiin Suomen partiolaisten hopeinen ansiomitali. Se on korkein paikallisesta partiotoiminnasta myönnettävä ansiomerkki. Lisäksi Hämeen Partiopiirin kuparinen ansiomerkki myönnettiin Janne Kangasmaalle ja II luokan Mannerheim-solki Riku Rahomäelle.

Partiohuivia oli tarkoitus tuoda näkyviin tämän vuoden partioviikolla, mutta kun koulutkin menivät kiinni, ripustettiin huiveja bongattavaksi muun muassa ikkunoihin.

Kuva: Anja Vitie

Partioviikon aikana oli tarkoitus pitää ylepästi partiohuivia esillä. Koronan takia niitä on laitettu esille muun muassa verannoille ja ikkunoihin.

Kohteliaisuutta ja aurauskeppejä

Evonkävijöiden yksi tämän vuoden teemoista on ollut kohteliaisuus. Vastaantulijoita on yritetty kohdata fiksusti ja toisen ihmisen kunnioittamista on yhdessäkin pohdittu.

Tätä partiolaisten asennetta toivoisi opetettavan yleisemmin myös Lammin Monipalvelu Lindholm Oy:n Pertti Lindholm, joka on tänä keväänä tehnyt yhteistyötä Evonkävijöiden kanssa. Partiolaiset ovat keränneet talteen niitä aurauskeppejä, joita muut – pääasiallisesti lapset ja nuoret – ovat repineet pois paikoiltaan.

Tämä ilmiö on jokavuotinen, ja Lindholm kertoo olleensa siitä kouluihinkin yhteydessä, niin että lapsille saataisiin lisää ymmärrystä siitä, miksi aurauskepin pitäisi antaa olla paikoillaan.

– Satoja keppejä revitään irti ja heitetään sitten minne sattuu, Lindholm harmittelee.

Hänen työlleen katujen ja teiden kunnossapidossa puuttuvat kepit aiheuttavat vakavaa haittaa.

– Niillä merkitään esimerkiksi kaivojen kannet, rotvallien reunat ja nurmikon rajat. Sitten särkyvätkin laitteet ja mennään vahingossa piha-alueelle, kun kepit on irrotettu, Lindholm harmittelee.

Hänelle yhteistyö partion kanssa on merkinnyt isoa helpotusta, kun partioväki on kerännyt keppejä talteen, Lammilta niitä on saatu kerättyä noin neljäsataa kappaletta. Nuoret ja aikuisetkin partioilaiset ovat Lindholmin mukaan löytäneet paljon sellaisiakin keppejä, jotka heiltä itseltään olisivat jääneet huomaamatta.

– Niitä heitellään pitkin poikin lammikoihin ja ojiin, Lindholm kertoo.

Kuva: Anja Vitie

Lammin Evonkävijät ovat auttaneet Monipalvelu Lindholmia keräämällä talteen paikoiltaan revittyjä ja pois heitettyjä aurauskeppejä ojista, lätäköistä ja pientareilta. Niitä on tänä keväänä kertynyt yhteensä noin 400 kappaletta.

Keppien paikoilleen laittaminen on iso työ, ja kerääminenkin hidastuu oleellisesti, kun keppejä pitää etsiä pitkin tienvarsia ja ojanpohjia. Työtä valuu paljon hukkaan ikävän ilkivallan takia. Monesti keppien repiminen on silkkaa ajattelemattomuutta, ja sen vuoksi Lindholm itse yrittää saada viestittyä asiasta hyvässä hengessä koteihinkin asti. Hän toivoo, että lapsia autettaisiin ymmärtämään, että punaiset kepit tien varressa eivät ole esimerkiksi jedimiekkoja, eikä niillä saa muutenkaan leikkiä, koska ne ovat tärkeitä auraustyön ja turvallisuudenkin kannalta.

Partioviikolla 2020 Lammin Evonkävijöiden etäkokouksissa on harjoiteltu kertomaan toisille, mistä partiossa pitää ja mistä partiossa on ylpeä. Pertti Lindholm kiittää Evonkävijöitä hyvästä yhteistyöstä ja kertoo pitäneensä partiolaisten reippaasta asenteesta. Hän toivoo sen leviävän laajemminkin Lammin koteihin.

– Kyllä se tuntuisi hyvältä, jos kaikki lapset saisivat sellaisen kohteliaisuuskasvatuksen, että toisen ihmisen työtä olisi hyvä kunnioittaa.

Partiolaiset suoriutuvat monilla elämän eri osa-alueilla paremmin verrattuna saman ikäisiin nuoriin, jotka eivät harrasta partiota. Tuoreesta partion vaikuttavuustutkimuksesta ilmenee, että partiokasvatus tukee nuorten kasvua ja yhteisöllisyyttä sekä oppimista monipuolisesti. Tällä viikolla 20.–26.4. vietetään valtakunnallista Partioviikkoa, ja partio juhlii 110-vuotista taivaltaan Suomessa.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat