Pitäjät Lammi

Toisten innostus palkitsee talkootyöläisen

Matti Siivonen Lammin uudella lintutornilla. Siivonen on myös Pro Ormajärvi ry:n valokuvakilpailun päätuomari ja kilpailunäyttelyn taiteellinen johtaja. Kuva: Jussi Karvonen

Matti Siivonen on valittu vuoden 2018 lammilaiseksi. Tunnustuksen myöntää Lammi-viikon toimikunta, joka vastaa myös Lammin itsenäisyyspäivän juhlan järjestelyistä. Tunnustus haluttiin tänä vuonna antaa yksityiselle henkilölle, joka on omalla työllään vaikuttanut Lammin parhaaksi. Edellisen kerran yksityishenkilö sai tunnustuksen vuonna 2016, jolloin se myönnettiin Anneli Törmälehdolle. Vuonna 2017 tunnustuksen sai Lammin lukion musikaali.

Vuoden lammilainen 2018 on valintaperusteluiden mukaan lukemattomien talkoiden mies, ARS Peltolehdon ja Lammin Kotiseutulehden kantava voima. Kiinteistönhuollon palveluohjaajan työstä vuonna 2017 eläkkeelle jäänyt Matti Siivonen on lammilaisille tuttu kasvo.

– Työskentely Lammin kunnassa teki sen, että ajauduin monenlaiseen toimintaan mukaan. Lammilla nuorisotyötä luotsanneen Taina Laitisen kanssa tehtiin monta projektia. Diskoja, elokuvia ja konsertteja nuorisolle. Kymmenen vuotta teimme yhdessä Pellavarockia. Sitten kuntaan tuli sivistystoimenjohtajaksi Päivi Tuomi, joka oli helppo saada innostumaan erilaisista asioista, Matti Siivonen muistelee.

Siivonen on ollut mukana tuottamassa Lammille erilaista kulttuuritoimintaa jo neljännesvuosisadan aja. Lammin ensimmäinen Kulttuuriviikko sai alkunsa, kun Turvantalon elokuvakoneet oli juuri saatu huollettua. Niille piti saada käyttöä. Tuomi hoiti rahoituksen, ja niin Siivonen pyöritti viikon ajan elokuvia Turvantalolla, ja Kulttuuriviikko oli syntynyt. Kulttuuriviikoksi vakiintui itsenäisyyspäivän tienoo ja sitä vietettiin useampana vuonna.

– Kulttuuriviikosta tuli sitten jossain käytäväkeskustelussa mieleen, että kyllähän kesällekin pitäisi jotain saada, muutakin kuin Pellavamarkkinat. No, syntyi Lammi-viikko, mutta niihin aikoihin Päivi jatkoi matkaa Lammilta muualle. Hänen kanssaan ideoitiin ja järjestettiin myös Untulassa tömisee, joka oli kunnan ja MLL:n yhteisprojekti. Sen tiimoilta olen useamman kerran jutellut Mauri Anteron (Numminen) kanssa puhelimessa Mommin ja Gommin konsertin järjestelyistä, Siivonen kertoo.

– Lammi-kirjan tekeminen oli myös hieno kokemus. Kirjan kuvitusta kuvatessa aloin katsella tuttua ympäristöä aivan uusi silmin. Sen ansiosta pääsin myös käymään pihoissa, joihin ei muuten ole pääsyä, Matti muistelee.

Vuosirytmi oli pitkään Siivosella sama. Vuosi alkoi 9:n luokkien konsertin järjestelyillä ja jatkui musikaalin rakentamisella ja kuvaamisella. Kameraseura oli useana vuonna kuvaamassa kumpaakin tapahtumaa, Matti muiden mukana.

Toukokuulla ohjelmassa oli nuorisotoimen kanssa kesäleirin järjestämistä, sitten seurasi Pellavamarkkinat ja Pellavarock. Väliin mahtui hieman Lammin Kotiseutulehden avustamista, kunnes oltiin jo Lammin Kulttuuriviikossa.

–Kotiseutulehdessä olen tähän asti ollut aina mukana jonkinlaisena ulkojäsenenä, antanut valokuviani lehden käyttöön, hän kertoo.
Kuluvana vuonna hän on ollut tiiviisti mukana lehden tekemisessä, tällä kertaa varsinaisena toimikunnan jäsenenä.

Valokuvia ja näyttelyitä Lammista ja Ormajärvestä

Kamera on pysynyt  Siivosen käsissä jo 50 vuotta. Hänen valokuviaan julkaistaan tämän tästä esimerkiksi maakuntalehtien lukijan kuva -palstoilla. Lammin maisemia Siivonen on tallettanut ahkerasti ja koonnut niistä useita näyttelyitä. Hän on myös Pro Ormajärvi -yhdistyksen Ormajärven vuodenajat -valokuvakilpailun päätuomari ja taiteellinen johtaja.

Lammin Kotiseutulehden hallintaan siirtymässä oleva Lammi-galleria on Siivosen aikaansaannos. Lammi-galleriassa on valokuvia Jaakko Rautavirran kokoelmasta, joka koostuu Lammin keskustaa kuvaavista valokuvista 1900-luvun alkupuolelta aina 1960-luvulle saakka. Lisäksi Lammi-galleriaan on taltioitu muun muassa viimeisimmän Lammi-viikon tunnelmia.

Matti Siivonen on mukana myös Turvantalon toiminnassa vapaaehtoisena kiinteistönhoidon konsulttina, johon talon käyttäjät helposti tukeutuvat teknisissä asioissa. Viimeisimmäksi Siivosen aloitteesta ja suurelta osin järjestämänä toteutettiin Lammin Kotiseutulehden ARS Peltolehto – Lammin taidekesä 2018 -näyttely. Lähemmäs 500 ihmistä vieraili näyttelyssä ja sen oheen järjestetyissä yleisötilaisuuksissa kesäkuussa ja Lammi-viikon aikana elokuussa.

– Peltolehtoa oli hienoa tehdä, oli kiva pyöriä tuossa keskellä kylää. Yleisömenestyskin oli hieno, vaikka enemmänkin olisi voinut väkeä käydä, hän sanoo.

Paras palkinto on muiden innostuminen

Matti Siivosen mukaan vapaaehtoistyössä paras palkinto on se, kun saa muutkin innostumaan ja lähtemään mukaan projekteihin. Hyvin usein tunne on kuitenkin kuin Don Quijottella, kun toisten innostuminen osoittautuukin kuvitelmaksi.

Lammin ja lammilaisuuden hyväksi tehdystä työstä Matti Siivonen palkittiin tänään Lammin joulunavauksessa Vuoden lammilainen -tunnustuksella.

– En ole yksin tehnyt yhtään mitään, kaikki on aina ollut tiimityötä. Olen vain tullut kelpuutetuksi mukaan ryhmään jostain syystä, kokemaan yhdessä tekemisen riemua. Ei tällaisesta oikein voi palkita kunniakirjalla, tulkaa mieluummin mukaan seuraaviin projekteihin. Mutta kun tuota reilun neljännesvuosisadan rupeamaa alkaa katsella taaksepäin, otan tämän tunnustuksen vastaan kiitoksena läsnäolosta, sanoo vuoden 2018lammilainen, Matti Siivonen.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski