Pitäjät Kulttuuri Teemat Hauho

Tonttuoppilaita valmistui Hauhon kirjaston opinahjosta: Tonttukoulu pätevöittää lahjojen jakoon

Tonttukoulun rehtori Pirkko (vasemmalla) ja aputonttu Minna. Kuva: Jouni Lehtonen

Tonttujoukko hiipii varpahillaan. Tuttu laulu tonttujen jouluyöstä hiipi mieleen Hauhon kirjastonmäellä pari viikkoa ennen jouluaattoa. Toimittaja oli saanut etuoikeutetun kutsun osallistua kolmivuotisen tonttukoulun päätösjaksoon.

Hauhon Yhtenäiskoulun toisen luokan oppilaat aloittivat tonttukoulun eskarissa ollessaan ja nyt se oli päätöksessään. Koulun päättävä maastojakso toteutettiin ulkotiloissa Hauhon kirjaston mäellä. Toimintaa organisoivat tonttukoulun rehtori Pirkko ja aputonttu Minna. Sisätiloissa ahkeroi tonttuja jouluaskareissaan.

Hiippailu. Kuva: Jouni Lehtonen

Tonttukoulun maastojaksossa opiskeltiin hiipimistä ja piiloutumista.

Säilyttääksemme joulun salaisuuden käytämme tonttukoulun henkilökunnan jäsenistä vain etunimiä ja oppilaita kutsumme tontuiksi. Tonttukoulun ulkojaksossa opiskeltiin hiipimistä ja piiloutumista. Oppilaat oli jaettu ryhmiin. Osa pukeutui tonttulakkeihin ja piiloutui lähimetsään, josta toiset lähtivät heitä hiipien etsimään.

Tarkkailu. Kuva: Jouni Lehtonen

Tonttukoulun oppilaat opiskelivat tarkkailua. Sisällä tarkkailtavina hääräsi oikeita tonttuja lahjapajassaan.

Toinen oppimistehtävä oli tarkkailu ikkunan takaa. Tällä kertaa tarkkailtavana olivat itse tontut. Kirjaston taukotilaan ammattitontut olivat perustaneet lahjapajan. Tonttuoppilaiden tuli tarkkailla heitä ulkona ikkunasta kurkkien. Tässä tehtävässä toimittaja miltei reputti. Onneksi tonttukoulun muut oppilaat riensivät kertomaan, miten tarkkailutilanteessa tulee toimia.

­– Älä ota kuvaa salamalla, tonttu voi pelästyä, eräs tomera tonttuoppilas opasti tietämätöntä toimittajatonttua muiden nyökytellessä hyväksyvästi.

Onneksi lahjapajassa ahkeroinut tonttu oli uppoutunut lahjojen paketointiin eikä havainnut salaman välähdystä ikkunan takana. Tonttuoppilaat jatkoivat tottuneesti tarkkailua ja arvuuttelivat mitä lahjapaketteihin sujahteli.

– Suklaalevy! huudahti eräs tarkkaavainen tarkkailija.

– Toi tonttu on kyllä palkattu kirjastontäti, epäili yksi tietoviisas.

Toimituksen saaman vahvistetun tiedon mukaan piiloutuneet tonttuoppilaat löytyivät lähes kaikki, ja peruskoulun opettaja Kati Isotalo paimensi luokkansa kokoon todistusten jakoon. Tonttukoulun rehtori kiitti ahkeria oppilaita ja totesi kolmivuotisen koulutuksen olevan nyt päätöksessään. Hän muistutti samalla, että tonttutaitoja voi kehittää vielä kahden viikon ajan ennen jouluaattoa.

Tonttukoulun todistusten jako. Kuva: Jouni Lehtonen

Tonttukoulun päättäjäisissä rehtorin puheen jälkeen aputonttu jakoi kaikille päättötodistuksen. Kukaan ei jäänyt luokalleen.

Aputonttu jakoi kaikille, toimittajallekin, tonttukoulun päättötodistuksen. Sen mukaan Euroopan Unionin konsernihallinnon parlamentaarisen joulun tutkintakomission Hauhon kunnallisen alajaoston vaatima maastokurssi on nyt suoritettu. Myös Metsähallitus vaatii virallisen kurssin suorittamista, jotta saa pätevyyden avustaa Joulupukkia.

Todistuksen mukana oppilaat saivat tontun pätevyyden todistavan tarran, joka tulee sijoittaa kotona näkyvään paikkaan. Se osoittaa, että talossa asuu koulutettu tonttu, joka voi tarvittaessa jakaa lahjat.

Tonttukoulun todistus. Kuva: Jouni Lehtonen

Tonttukoulun suorittamisen merkiksi oppilaat saivat päättötodistuksen ja tarran, joka kertoo talossa asuvan koulutetun tontun, joka on pätevä jakamaan lahjat.

Tonttupulaa ei Hauholla ole näköpiirissä, sillä uusien tonttujen koulutus jatkuu. Hauhon kirjaston organisoimassa tonttukoulussa jatkavat tänä vuonna aloittaneet eskarilaiset ja Yhtenäiskoulun ekaluokkalaiset, joilla on vuosi aikaa hioa tonttutaitojaan vaativaa maastojaksoa varten. Raoistansa sen jo tonttu näki.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat