Pitäjät Keski-Häme

Torneista laskeudutaan pihojen taistoon

Pihojen taisto 9.5. Kuva: Jan Södersved / BirdLife Suomi

Koronan takia BirdLife Suomi järjestää toukokuussa kaikille lintuharrastajille ja linnuista kiinnostuneille Tornien taiston tilalle tapahtuman, jossa ei poistuta kotoa. Lauantaina 9.5. perinteisen lintutornien välisen kisan sijasta järjestettävä tapahtuma on nimetty Pihojen taistoksi.

Pihojen taiston tarkoituksena on Birdlifen mukaan tarjota mielekästä tekemistä tämän kevään poikkeusoloissa, viettää mukava lintupäivä ja huomata, mitä kaikkea voi löytää lähiluonnosta. Tapahtumassa tarkkaillaan lintuja omasta kotipihasta valitussa pisteessä aamuviiden ja kello 13 välillä ja lasketaan, kuinka monta lintulajia onnistuu sinä aikana näkemään tai kuulemaan.

Osallistua voi esimerkiksi kuistilta, kerrostalon pihalta, parvekkeelta tai vaikkapa ikkunasta tarkkailemalla. Koko kahdeksantuntista tapahtuma-aikaa ei tarvitse käyttää lintujen havainnointiin. Kyseessä ei ole kilpailu, vaikka harrastajat voivatkin leikkimielisesti kisailla keskenään lajimäärillä.

Asuinpaikat ovat hyvin erilaisia, mutta moni tulee yllättymään siitä, kuinka monta eri lintulajia voi havaita kotipihastaan tai vaikkapa parvekkeeltaan, uskoo BirdLife Suomen toiminnanjohtaja Aki Arkiomaa.

Pihojen taistoon voi osallistua kuka tahansa yksin tai muiden samassa taloudessa asuvien kanssa. Tapahtuma on maksuton, eikä ennakkoilmoittautumista tarvita. Tulokset ilmoitetaan BirdLife Suomelle verkkolomakkeella heti tapahtuman päätyttyä.

Suomen lisäksi hyvän mielen pihakisa järjestetään samana päivänä myös Ruotsissa ja Tanskassa.

Lähdetäänkö taistoon?

Olisi hauskaa tehdä koronan keskellä jotain tällaista hauskaa yhdessä. Tulisitko mukaan? Koko perhe mukaan pihalle, termokseen kaakaota ja yhdessä ihmettelemään pihan siivekkäitä asukkaita? Jos meitä tulee tarpeeksi, voisimme jopa tehdä ”kaksintaistelupareja” bongauksen eri tunneille ja raportoida niitä Keski-Hämeen lintubongarit ryhmässä. Ilmoittaudu mukaan joko ryhmässä tai lähettämällä viesti toimitukseen.

 

Lue myös Karvosen Jussin juttu kevätmuutoista. Lammilla on nähty valkopäätiainen ja Hauholla kattohaikara! (Vain tilaajille)

 

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski