Pitäjät Tuulos

Tuotekuvaus vaatii taitoa ja asiantuntemusta

Timo Ahola. Kuva: Jussi Karvonen

Tuuloslaisen valokuvaaja Timo Aholan kotistudion lattialla on puolenkymmentä tuotepakkausta. Alaa tuntematon voisi kuvitella, että tuotteet ovat hyvinkin nopeasti kuvattavissa.

–Itse asiassa kuvan ottamiseen voi kulua viisi minuuttia, mutta sen jälkeen alkaa työ kuvankäsittelyssä. Yksi kuva voi vaatia puolikin päivää, sanoo Ahola.

Muovisten tuotepakkausten kuvaaminen on taitolaji, etenkin kun tällä kertaa Aholalla on työn alla läpinäkyviään muoviin pakattuja pakasteita.

–  Niistä pitäisi saada luonnollisen ja herkullisenkin näköisiä kuvia. Muovi kiiltelee ja myös varjoja syntyy. Ne on hallittava mahdollisimman pitkälle valoilla ja loppu hoidettava kuvankäsittelyllä. Kuvaan yleensä tummalle taustalle ja teen kuviin syväyspolun, jotta ne voi irrottaa taustasta ja siirtää eri taustaan.

Kuva: Jussi Karvonen

Tuotekuvaus on taitolaji, jossa on osattava pelata muun muassa kiiltelevien muovipakkausten kanssa. Tuotteet on sinänsä nopea kuvata, mutta kuvien käsittely voi viedä tuntikausia.

Digitaalisuus on muuttanut tuotekuvausta suuresti

–Filmiaikaan otin ensimmäisen kuvan Polaroid-kameralla, jotta näin asetukset ja valon. Sen jälkeen varsinaiset kuvat otettiin diafilmille.

Ahola kuvaa myös Kansallismuseon esineistöä.

– Meitä on kolme valokuvaajaa, museon omat kaksi kuvaajaa ja minä freelancerina, mutta urakka on loputon. Kansallismuseolla on noin 100 000 esineen kokoelmat ja uusia esineitä museolle tulee jatkuvasti. Meidän kolmen kuvaajan elinikä ei riitä, että saisimme kaikki kuvatuksi. Päivässä saan yleensä kuvatuksi noin 30 esinettä. Minulla on nytkin noin 500 kuvaa käsittelemättä, mikä tarkoittaa 1-2 kuukauden hommia. Otan myös passikuvia lähinnä paikallisista.

Timo Ahola. Kuva: Jussi Karvonen

Timo Ahola nauttii asua Tuuloksen Teurossa, jossa luontokin on sananmukaisesti nurkan takana.

Harrastuksesta tuli ammatti

Ahola innostui valokuvauksesta palvellessaan Siinailla YK-joukoissa 1970-luvun lopulla. Mies osti järjestelmäkameran ja alkoi ottaa lähinnä matkakuvia.

– Tein toisen reissun YK-joukkoihin Golanille muutama vuotta myöhemmin 1980-luvulla ja silloin sain valokuvaajan vakanssin. Toimin pataljoonan valokuvaajana. Molemmilla reissuilla olin vuoden. Satuin vuosia myöhemmin tapaamaan armeijasta tutun kaverin, rikoskirjailijanakin tunnetun Harri Nykäsen. Hän kirjoitteli lehtiin ja pyysi minua valokuvaajaksi. Aloimme tehdä juttuja Pääkaupunki-lehteen Helsingissä. Seurasimme Hesarin ilmoituksia erilaisista tapahtumista. Saatoimme lähteä vaikka lasten hiihtokisoihin tapahtumailmoitusten perusteella.

Ajan kuluessa Ahola ryhtyi kuvaamaan muihinkin lehtiin ja hän sai myös tilaisuuden ryhtyä ottamaan kuvia Pressfotolle.

– Pressfotolla oli mainosvalokuvaamo Pf-studio, joka hoiti mainoskuvauksia. Päädyin itse tuohon joukkoon.

Kun Pressfoto meni konkurssiin, Ahola jatkoi freelancerina tuotekuvauksia. Myös yritysten henkilöstökuvauksia alkoi kertyä.

Muutama vuosi sitten Ahola muutti Hämeenlinnaan rivitaloon, kunnes Tuuloksesta löytyi vanha kantatila vuokralle.

– Innostuin ympäristön ansiosta myös luontokuvauksesta. Pihapiirissä liikkuu otuksia ilvestä myöten.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski