Pitäjät Lammi

Turvantaloon on satsattu merkittävästi tänä syksynä

Turvantalo. Kuva: Jussi Karvonen

Lammin Turvantalon kalustoa on uusittu kesän ja syksyn aikana varsin paljon. Uuden videotykin vieminen parvelle ja nykyajan tekniikka toivat entistä paremman kuvan. Myös käyttövarmuus parani huomattavasti.

-Videotykki oli katossa jalalla kiinni mutta kymmenkunta vuotta vanha tekniikka ei ollut enää tätä päivää. Tykki sammahteli kesken esitysten, ja kattoon sijoitettuna sitä oli vaikea käynnistää muutoin kuin pitkällä harjanvarrella, sanoo Turvantalo Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jaakko Kartano.

Myös muita Turvantalon laitteita on osin uusittu.

-Äänentoistoa on parannettu korvaamalla vanhat kovaääniset uusilla liikuteltavilla pylväsmallin kovaäänisillä. Atk-laitteisiin on käytetty noin 6000 euroa. Saliin on saatu myös uusi valaistus.

Kaikkiaan sisäremonttiin kului noin 10 000 euroa, josta Linnaseudun kautta saatiin avustusta 4500 euroa EU-rahaa.

-Keittiöön on tulossa uusi kylmälaitteisto. Kylmälaitteet on tilattu Italiasta. Niiden myötä keittiön käytettävyys paranee oleellisesti.

Turvantalon lämmitysjärjestelmä on ollut jo varsin pitkään hallituksessa mietinnässä

-Maalämpöä on alustavasti mietitty ratkaisuksi. Maalämpö edellyttäisi kuutta reikä ja yhden reiän hinta on noin 7000 euroa. Maalämpö tulisi kokonaisuudessaan maksamaan noin 60 000 euroa. Joka tapauksessa nykyinen sähkölämmitys vaatisi uudistamista.

Energiakustannuksia on saatu vähennettyä ilmalämpöpumpuilla ja kaukosäädettävillä patteritermostaateilla.

-Olemme saaneet etenkin energiakustannuksia vähentymään ilmalämpöpumpuilla. Lämmitystä hoitava henkilö voi säätää lämpötilaa kotoaan ja pitää talon viileänä, jolleivat tilat ole käytössä.

Kattokin vaatii kunnostusta ainakin jollakin aikavälillä.

-Maalaamalla katon uudelleen ja uudistamalla kourut pääsisimme varmaan 10 vuotta eteenpäin. Tuo kunnostus olisi kuitenkin vain ensiapua, sillä katon uusiminen on jossain vaiheessa väistämättä edessä seuraavien kymmenen vuoden aikana, Kartano toteaa.

-Olemme ottaneet tarjouksia alustavasti maalauksesta ja kourujen kunnostuksesta. Tarjoukset ovat olleet 10-16 000 euron välissä. Hallitus on päättänyt, että katto maalataan ensi kevään aikana. Koko katon uusiminen maksaisi 100 000 -150 000 euroa

Jaakko Kartano.
Kuva: Keski-Häme

Tilikausi oli Turvantalolle voitollinen pitkästä aikaa. Talo ei tuota tällä hetkellä kovinkaan paljon, koska monet kokoukset ja muut tilaisuudet on peruttu koronan takia.

-Käytännössä tiloja käyttävät tällä hetkellä kaupunki ja Vanajaveden opisto, joilta saamme vuokratuottoja. Yksityistilaisuudet ovat olleet vähissä. Yhdistystilassa, jota lammilaiset yhdistykset saavat maksuttomasti käyttää, oli yli 140 tapahtumaa lähes kolmenkymmenen yhdistyksen tai seuran käyttämänä.

Sisäremonttia on tehty osakeannin tuomilla rahoilla. Kolmannessa osakeannissa tuli yhtiölle 43 800 euroa lisäpääomaa.

-Yhtiökokouksessa tilikausi oli kuitenkin voitollinen 10 000 euroa. Tilikausi on voitollinen ensimmäisen kerran vuoden 2012 jälkeen. Voitto on avustusten ja lahjoitusten ansiota.

Hallitukseen yhtiökokous valitsi Jaakko Kartanon, Mikko Salon ja Timo Myyryläisen vanhoina jäseninä, ja uusiksi jäseniksi valittiin Veli-Antti Silpola ja Titta Malinen. Päivi Kankaanmäki ja Pekka Kääriäinen jäivät pois.

Yhteisöllisen juhlatalon aktiivit ovat myös käyttäneet monta tilaisuutta hyväkseen pitääkseen talon kunnossa.

-Meillä oli nosturi tilattuna paikalle, kun tutkimme katon kuntoa. Samaan aikaan osui paikalle muutama henkilö, jotka hoksasivat että nyt olisi hyvä hetki pestä ikkunat ulkoapäin. Muutama vapaaehtoinen ilmaantui paikalle, ja ikkunanatkin tulivat pestyiksi, kertoo Kartano.

Huom! Juttua korjattu 23.11.2020: Turvatalon saliin ei ole saatu uusia tuoleja, niin kuin jutussa aiemmin kerrottiin, vaan uusi valaistus.

Tagit

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski