Pitäjät Tuulos

Tuuloksen 4H:n yhdistyminen Hämeenlinnan Seudun 4H:hon tarjoaa mahdollisuuden monipuolistumiseen

Tuuloksen 4H:n toiminnanjohtaja Tuija Ruokolahti ja Hämeenlinna Seudun 4H:n toiminnanjohtaja Pirjo Seulamo. Kuva: Maria Ilonen

Tuuloksen 4H:lla on tarjolla laajasti toimintaa eri ikäisille. Yhdistystä ollaan tosin nyt purkamassa ja syyskuun alusta Tuuloksen 4H yhdistyy Hämeenlinnan Seudun 4H:hon. Toiminta kuitenkin jatkuu ennallaan. Yhdistymisen taustalla ovat taloudelliset resurssit. Tuuloksen 4H:n toiminnanjohtaja Tuija Ruokolahti ja Hämeenlinna Seudun 4H:n toiminnanjohtaja Pirjo Seulamo sanovat, että yhdistyminen on vain positiivinen asia, joka tuo uusia mahdollisuuksia ja toiminnan monipuolistumista.

– Yhdistymisellä turvataan toiminnan jatkuvuus, muuten toiminta olisi hiipunut, Ruokolahti sanoo.
Pirjo Seulamo tuumii, että myös Hämeenlinnan Seudun 4H saa näin joukkoonsa lisää osaamista. Molemmat ovat tyytyväisiä vertaistuen mahdollisuudesta. Tulevaisuudessa on kollega, jonka kanssa voi jutella asioista, eikä mikään asia ole vain yhden ihmisen varassa. Yhdistymisen myötä Tuija Ruokolahti työskentelee edelleen osan viikosta fyysisesti Tuuloksessa ja jatkaa Tuuloksen 4H:n kotityöpalvelun lähiesimiehenä, hänestä tulee myös yhdistyksen hallintopäällikkö. Niin kerhotoiminta kuin koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminta säilyvät ennallaan.

Kerhotoimintaa myös Lammille, ehkä Hauhollekin

4H:lla on Tuuloksessa tarjolla 6-12-vuotiaille lapsille erilaisia kerhoja, jotka toimivat lukukausien mukaan.

– Tänä vuonna on toiminut kahdeksan erilaista kerhoa, muun muassa Nikkari-kerho, Suut makiaks -leivontakerho, Pikku-Kokkis, eräkerho, kepparikerho ja tanssikerho, luettelee 4H:lla oppisopimuksella lasten- ja nuorten erityisohjaajaksi opiskeleva Jenna Raukola.
Kerhoihin on riittänyt hyvin kävijöitä, ja kevään aikana on kerätty ideoita, millaista kerhotoimintaa syksylle toivottaisiin. Tuuloksen 4H toimii myös Lammilla, mutta kerhotoimintaa Lammilla ei vielä ole ollut.
– Onneksi lammilaiset ovat hyvin löytäneet tänne Tuulokseen, sanoo Tuija Ruokolahti.
Tuuloksen 4H:lla on hyvät ja toimivat tilat, joissa toimintaa toteutetaan. Syksyn tullen kerhotoiminta alkaa pyöriä myös Lammilla ja Hämeenlinnan Seudun 4H:hon yhdistymisen myötä aletaan katsella myös Hauhon suuntaan.
4H:ssa kerhoja ohjaavat nuoret. Kerhonohjaajana voi toimia yli 13-vuotias henkilö, joka käy 4H:n Osaava kerhonohjaaja- koulutuksen. Nuoret saavat ohjaustoiminnastaan korvauksen ja näin myös työkokemusta. Kerhonohjaajiksi jatkavat usein itse 4H:n kerhoissa mukana olleet nuoret, jotka Ruokolahden ja Seulamon mukaan ovatkin yleensä parhaita kerhonohjaajia.
– Kerhonohjaajaa katsotaan vähän ylöspäin ja ajatellaan, että haluan olla tuollainen. Siinä on tavoitetta ja näin myös yläasteikäiset pysyvät mukana toiminnassa ja oppivat työelämässä tarvittavia taitoja, sanovat Tuija Ruokolahti ja Pirjo Seulamo.

Kestävä arvopohja ja toiminta-ajatus

4H on 90-vuotias järjestö, parhaillaan vietetään juhlavuotta. Ajatus on lähtenyt Yhdysvalloista, kun kaupungistumisen myötä lapsille haluttiin järjestää tekemistä. Toiminnan kantavana voimana Pirjo Seulamo arvelee olleen sen, että on pystytty olemaan mukana yhteiskunnan muutoksissa ja mukauttamaan toimintaa sen mukaan.

– Arvopohjana ovat harkinta, harjaannus, hyvyys ja hyvinvointi, asioita, jotka ovat tärkeitä nykyihmisellekin, Pirjo Seulamo sanoo.
Suomessa toimii noin 220 yhdistystä ja jokaisella on tietyt avaintuotteensa, kuten 4H-yrittäjyys. Jokaisella paikkakunnalla on myös omat spesialiteettinsa. Tuuloksessa on esimerkiksi eräkerho, jossa on muun muassa tutustuttu eri kalastusmuotoihin ja lähdetty kuorrejahtiin yömyöhään.
– 4H:n toiminnassa pyritään, että kaikessa, mitä tehdään, on jokin tarkoitus, esimerkiksi kierrätys tai ekologisuus, Jenna Raukola kertoo.
– Pelkkä luomukerho 4H ei kuitenkaan ole. Toiminta tapahtuu hyvän maun rajoissa ja tapahtuu yleisiä normeja noudattaen, mitkä ovat tärkeitä asioita elämässä muutenkin.

Yhdessä tekemällä oppii

4H:lla lapsia ja nuoria kannustetaan yrittäjähenkiseen toimintaan. Tätä on toteutettu muun muassa PopUp-myymälän muodossa. Nuoret valmistavat ja hinnoittelevat itse tuotteensa ja myyvät niitä kesällä Kauppakeskus Tuulosessa. Lasten yrittäjähenkisyyteen kannustaminen tapahtuu esimerkiksi kesäkuussa järjestettävällä Safka-Sankarit- teemaviikolla, jonka aikana lapset leipovat leivonnaisia myyvät niitä myös Tuulosessa.

– Tekemällä oppii parhaiten, yhdessä tekemällä vielä paremmin ja se on hauskempaa, summaa Pirjo Seulamo 4H:n toiminta-ajatusta.
– Opitaan taitoja, joilla pärjää arjessa.
Tuuloksen 4H:n taloudellisena kulmakivenä on ollut jo 20 vuotta toiminut kotityöpalvelu, jonka lähiesimiehenä Tuija Ruokolahti jatkaa yhdistymisen jälkeenkin. Kotityöpalvelu on 4H:n organisoimaa palvelua, joka tarjoaa apua arjen askareissa. Työtä tekevät samat henkilöt, kuin aiemminkin. Kotityöpalvelu toimii Tuuloksen, Lammin ja Hauhon – alueella ja tarpeen mukaan on mahdollista laajentua kantakaupungin suuntaan.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski

Lukijoiden mielipiteet