Pitäjät Tuulos

Tuuloksen koulussa ei haise home ja tilaakin riittää

Tuuloksen koulun rehtorin Antti Lamminpään mukaan pienen koulun vahvuus on se, että kaikki tuntevat toisensa. Kuva: Jussi Karvonen

Tuuloksen koulu on yksi harvoja Hämeenlinnan kouluista, jolla ei ole havaittu sisäilmaongelmia. Toinen valtti ovat hyvät tilat, kun moni muu koulu taistelee tilanahtaudessa. Runsaat kymmenen vuotta vanha kiinteistö on hyvässä kunnossa.

– Meillä on kuudelle oppilasryhmälle riittävät tilat, muttei toisaalta ylimääräistä runsautta. Monitoimitalo ja liikuntahalli ovat meille myös tiloiltaan hyvät. Pihalla ja kentällä on tilaa liikkua, mutta kentän kunnolla ei voi kehumaan ryhtyä. Kentät ovat hyvässä käytössä , muttei aina erityisen hyvässä kunnossa. Myös ulkoliikuntapaikat, pihasähly ja jalkapallokenttä, ovat hyvässä kunnossa, sanoo rehtori Antti Lamminpää.

Ympäristöteema mietinnässä

Tällä lukukaudella Tuuloksen koulua käy 90 oppilasta.

– Pienen koulun vahvuus on, että kaikki tuntevat toisensa. Lisäksi meillä on hyvä ja aktiivinen vanhempainyhdistys. Ikäluokat pienentyvät, mikä on tietysti valtakunnallinen trendi. Meillä oli aika pitkään noin 20 oppilaan vuosittaiset ikäluokat, mutta nyt ikäluokka on noin 15 oppilasta, Lamminpää kertoo.

– Tulevaisuudessa kaupunki joutunee miettimään opetustoimen järjestelyjä, mutta siihen on vielä aikaa, eikä niistä kuvioista ole ollut tarvis vielä keskustella.

Tänä päivänä kouluissa on mahdollisuus valita erilaisia valinnaiskursseja. Tuuloksessa oppilaat valitsivat valinnaiskursseikseen luonnontutkijan, ilmaisutaidon ja TVT-kurssin. Lyhenne tarkoittaa tiedotus ja viestintäteknologian kurssia, joka voi sisältää hyvin laaja-alaisesti kaikkea aiheeseen liittyvää

Lapset valitsevat vuosittain eri tavalla, esimerkiksi kirjoittamisaihe ei nyt tullut valituksi.

– Luonnontutkijan kurssilla kävimme lävitse viimeksi kaikki koulun tontilla olevat linnunpöntöt. Kaikki olivat yhtä lukuun ottamatta asuttuja. Aika monella oppilaalla on luonnontuntemusta partion tai 4H-toiminnan kautta. Taito- ja taidekursseista saatiin muodostetuksi kuvataide-, liikunta- ja käsityöryhmät. Tänä vuonna syntyi myös musiikin valinnaisryhmä, kertoo Lamminpää.

Liikunta on Tuuloksessa yksi opetuksen teemoista.

– Tänä päivänä lapset ja nuoret eivät liiku samalla tavalla kuin joskus ennen. Liikunta jakaa lapsia ja nuoria, osa liikkuu aktiivisesti ja järjestetysti, mutta omaehtoinen liikkuminen on vähentynyt. Ennen iltaisin potkittiin palloa ja pelailtiin, mutta sellainen liikunta on vähentynyt.

Tänä vuonna on tarkoitus ottaa teemaksi ympäristöasiat entistä tarkemmin

– Emme ole yhdessä vielä päättäneet, mitä kaikkea otamme ympäristöteemaan mukaan. En osaa sanoa, mitä se käytännössä tarkoittaa. Lapset ovat kuitenkin itse esittäneet jätteiden lajittelua ja ruokahävikkiä teeman aiheiksi.

Esikoulu toimii edelleen Pohjoisten entisessä koulussa, päiväkodin yhteydessä.

– Olemme eri toimipisteissä, minkä takia yhteistyöstä tulee huolehtia. Eskarilaiset käyttävät liikuntahallia ja pääsevät tarpeen tullen aika helposti vierailemaan koulussa.

Luontopäivä on toiseksi hauskin

Tuuloksessa on ollut perinteenä, että syyslomaa edeltävänä perjantaina koko koulu maastoutuu päiväksi luontoon. Tänä vuonna oppilaat ja opettajat vaelsivat Evolla Syrjänalusen luontopolulla.

– Olemme pitäneet tämän luontopäivän ainakin yhdeksän vuotta. Olemme käyneet Lammin biologisella asemalla, Evolla muutamassa paikassa, kiertäneet Suolijärveä ja tehneet retken Sudenkorven Erän laavulle. Sen oppilaat muistavat edelleen pisimpänä vaelluksena. Kaikki oppilaat jaksoivat kävellä kymmenkunta kilometriä, mutta sen retken muistot tuntuvat nousevan mieliin aina uudestaan, naurahtaa Lamminpää

Tokaluokkalaiset Paavo, Aleksi ja Oliver olivat ennenkin liikkuneet metsissä ja Evollakin oli joskus käyty. Metsiä on poikien mukaan kotitalon vieressäkin.

– Me vähän eksyttiin. Mentiin yhtä harjua ylös ja sitten taas alas. Tuli vähän pitempi lenkki kuin piti, mutta hyvin jaksettiin, vakuutti kolmikko.

Jotain uuttakin reitin varrelta sentään löytyi.

– Siellä oli paljon vanhoja puita, sellaisia keloja. En ole nähnyt niin paljon ennen, tuumi Aleksi.

Neljäsluokkalaiset Nuutti , Mico ja Akseli halkoivat puunuijalla koivunrankaa.

– Tämä luontoretkipäivä on toiseksi kivoin koulupäivä kevätretken jälkeen, sanoivat pojat.

Katso lisää kuvia Keski-Hämeen digilehdestä!

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat