Pitäjät Tuulos

Tuuloksessa otettiin maailmansotaa uusiksi

Kuva: Martti Päivinen

Tuuloksessa elettiin maailmansodan tunnelmissa lokakuun 24.päivänä, kun eri puolilta maata saapuneet airsoft-kuulasotapeliharrastajat taistelivat ensimmäisen maailmansodan malliin.

– Emme ole yhdistys vaan sosiaalisen median kautta yhteyttä pitävä harrastelijaporukka, joka kokoontuu muutaman kerran vuodessa tämän harrastuksen parissa. Tuuloksessa erään ryhmämme jäsenen isovanhemmat antoivat meille käyttöön pellon, johon kaivoimme kaivinkoneella ja lapiolla juoksuhaudat jo loppukesästä, kertoo pelinjärjestäjä Iikka Salo.

Tuuloksesta on näillä näkymin tulossa harrastajien yksi tukikohta.

– Ensi kesänä on tarkoitus järjestää jatkosodan henkeen perustuva taistelu. Suomessa näitä pelejä ei tässä mittakaavassa järjestäjä itseni lisäksi kukaan muu, Salo sanoo.

– Tämä tapahtuma oli Suomen tähän mennessä suurin WW1-tapahtuma, saimme paikalle yli 30 harrastajaa. Suomessa näitä pelejä on pelattu vuodesta 2015 lähtien, mutta aika pienessä mittakaavassa.

Kuva: Martti Päivinen

Sotilaiden kiväärit olivat ensimmäisen maailmansodan pulttilukkoisten kiväärien mallin mukaan tehtyjä.

Elämä juoksuhaudoissa kävi todeksi

Tuuloksessa järjestetty Trenches of Champagne oli ensimmäiseen maailmansotaan sijoittuva hidastempoinen ja raskaasti eläytymispainotteinen WW1-MilSim-peli. Tarkoituksena oli replikoida mahdollisimman tarkasti ensimmäisen maailmansodan taktiikoita, komentojärjestelmää, varustusta ja taistelutyyliä.

– Tapahtuman ideana oli uppoutua ensimmäisen maailmansodan tunnelmaan. Pelissä oli selvä komentoketju, jota noudatettiin. Osapuolen komentajan käskyjä kuunneltiin ja noudatettiin hyvän maun rajoissa. Pelialue oli rakennettu nämä seikat mielessä, Salo kertoo.
Trenches of Champagne sijoittui vuoteen 1917 Champagne-alueen taistelukentille, jossa eksessiiviset juoksuhautaverkostot dominoivat maisemaa, ja yhteenotot olivat usein lähitaistelua hautojen sisällä.

Kuva: Martti Päivinen

Pelissä oli mukana sotilaita useista eri maista. Asetakit ja aseet pyrittiin toteuttamaan mahdollisimman autenttisina ensimmäisen maailmansodan mallien mukaan.

Taustatarina ajoittui lokakuulle 1917 Ranskaan, jossa Champagne-sektorilla ympärysvallat valmistelivat läpimurtoa. Näennäisesti loppumaton Passchendaelen taistelu imee miesvoimaa Belgiassa, ja muualla rintamalla on pakko yrittää horjuttaa saksalaisten keskittymistä. Ympärysvaltojen komentajat ovat todenneet Champagnen sektorin parhaaksi mahdollisuudeksi menestyvälle hyökkäykselle, vaikka juoksuhautaverkostot tällä sektorilla ovatkin erityisen kehittyneet.

Aikaisemmin samana vuonna tapahtuneesta Nivellen offensiivista väsyneet ranskalaiset ovat saaneet avukseen englantilaisia, belgialaisia, venäläisiä ja jopa aikaisesti saapuneita tuoreita yhdysvaltalaisia sotilaita yrittämään merkittävää iskua saksalaisten linjoja vastaan. Päiviä aikaisemmin saksalaiset ovat tosin saaneet lentokonetiedustelulla selville, että vihollinen suunnittelee jotain suurta. Saksalaiset ovat alkaneet vahvistaa linjaansa hyökkäyksen varalta ja ovat tuoneet muuten hiljaiselle sektorille raskasta tykistöä sekä erikoisjoukkoja kaiken varalta.

Kuva: Martti Päivinen

Konekiväärillä poistettiin vastustajaa pelistä henkeä vetämään. Pelissä oli pulttilukkokiväärien lisäksi kaksi konekivääriä, komentajilla pistoolit ja pari propaanikaasulla toimivaa kranaatinheitintä.

Kuolleen pitää kuolla

Salo oli tässä pelissä saksalaisjoukkojen komentaja. Pelaajilla oli ensimmäisen maailmansodan pulttilukkokivääreiden mallin mukaiset kuula-aseet, jotka osa pelaajista oli itse valmistanut.

– Asusteena piti olla mieluusti tuohon aikakauteen liittyvä asetakki. Meillä oli myös kaksi konekivääriä, komentajilla pistoolit ja pari propaanikaasulla toimivaa kranaatinheitintä. Ne olivat lähinnä tunnelman luojia, mutta osuma tuntui, jos sattui olemaan aivan vieressä.

– Tämä on herrasmiespeli, jossa osuman saanut poistuu puoleksi tunniksi pelistä. Kuulat tuntuvat sen verran, ettei osumaa voi kiistääkään. Pienemmissä tapahtumissa joskus joku yrittää huijata, eikä tunnusta osumaa. Sitä on seurauksena aina sanktioita, esimerkiksi pelikieltoja, Salo kuvailee pelitapahtumia.

– Näitä pelejä voidaan muokata laajasti. Joskus pelin voittaja määräytyy sen mukaan, kun toisen puolen kaikki miehet ovat kuolleet. Tuuloksessa meillä oli tietty aikaraja ja peli päättyi sen mentyä umpeen.

MilSim- Military Simulation

MilSim on airsoftin alalaji, jonka ideana on nimensä mukaisesti asevoimien simuloiminen. MilSim voidaan ymmärtää monella eri tavalla, ja nämä tavat vaihtelevat suuresti maittain: esimerkiksi Yhdysvalloissa MilSim tarkoittaa ennen kaikkea varustautumista oikeiden sotilaiden tavalla. Suomessa ja Virossa MilSimillä käsitetään pelimuotoa, jossa pyritään simuloimaan sotilaallista hierarkiaa ja toimintaa, varustautumisen ja aseiden käytön ollessa sivuseikkoja. Tyypillisessä suomalaisessa MilSim-tapahtumassa kaksi eri osapuolta toimivat vähintään yhden vuorokauden ajan suurella, jopa monen neliökilometrin kokoisella alueella päätavoitteinaan ennaltamäärättyjen tehtävien suorittaminen. Toisin kuin tavallisessa airsoftissa, suomalaistyyppisessä MilSimissä toisen osapuolen eliminoiminen ei yleensä ole kovinkaan keskeisessä asemassa.
Lähde: Wikipedia

Airsoft – ”Softaus”

Airsoft on japanilaislähtöinen taistelupeli, jossa pelaajat pyrkivät suorittamaan erilaisia tehtäviä käyttäen apunaan 6 millimetrin muovikuulia ampuvia aseita.
Muovikuulat eivät jätä osuessaan maalijälkeä.
Merkittävin ero airsoftin ja sen sukulaislajien paintballin ja lasertagin/megazonen välillä onkin airsoftin painottuminen elämyksiin, kun taas paintball painottuu vahvasti kilpaurheiluun ja lasertag hauskanpitoon.
Aitoja tuliaseita muistuttavien asejäljitelmien lisäksi airsoftpelille on myös luonteenomaista sotilasrekvisiitan käyttö.
Airsoftissa turvallisuuteen kiinnitetään erityistä huomiota. Kaikilta pelaajilta edellytetään hyväksyttyjen suojavarusteiden käyttöä. Lisäksi on hyvä myös olla tietoinen siitä miten käsitellä asetta ja miten aseen kanssa liikutaan julkisilla paikoilla.
Lähde: Wikipedia

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski