Tuulos Tuulos

Kohdattiin: Kirkko metsässä

Lammin kirkkoherra Heli Ulvinen viime kesän metsäkirkossa.

Kesä ja luonto antavat mahdollisuuden järjestää yleisötilaisuuksia tavanomaisista poikkeavissa olosuhteissa. Tästä erinomaisena esimerkkinä on metsäkirkko, jumalanpalvelus metsässä, jollaisen Tuuloksen seurakunta järjesti kesäsunnuntaina 15.07.20 kaukana ei missään; keskellä Tuuloksen pohjoisosan metsäistä erämaata, Juttilan laavulla, josta lähimpään asuttuun taloon oli matkaa useita kilometrejä. Ihmiskäden jäljistä paikalla oli vain hirvimiesten aikanaan rakentama laavu. Metsäkirkon liturgina toimi pastori Heli Ulvinen, joka toivottikin paikalla olleen varsin runsaslukuisen, lähinnä paikallisista asukkaista koostuneen yleisön tervetulleeksi ”kirkkoon”, jossa katto on korkealla ja seinät leveällä. Laavun rakentaneiden hirvimiesten puolesta tervetulotoivotukset esitti Kari Kanth. Jumalanpalveluksen kanttorina oli Arja Vähäsöyrinki.

Tilaisuus ei ollut ainutkertainen, vaan sitä edelsi jo muutama vuosi sitten samalla paikalla pidetty metsäkirkko, kertoi pastori Ulvinen. Myös Lammilla on ollut vastaavanlaisia tilaisuuksia. Luonto ja kristillinen usko ovat aina olleet lähellä toisiaan. Metsä on ollut kautta aikain suomalaisille pyhä paikka. Metsä on suomalaisen kirkko, sanoo vanha kansanviisaus. Ja mikä onkaan juhlavampi ja lähemmäksi taivasta pyrkivä ”temppeli” kuin vanha, rauhassa kasvanut hongikko. Luonnon tilassa Mooseskin vastaanotti Jumalan lait kaukana Siinain erämaassa.

Kokemus metsäkirkosta oli positiivinen. Nykyisenä aikana, jolloin erilaiset ihmisiä huolestuttavat asiat ovat vahvasti esillä, kaikki mielialoja kohottavat uudet tavat ja ajatukset ovat tervetulleita. Sellaisista on esimerkkejä monissa kirkoissa eri puolilla maailmaa. Mieleeni tulee kirkko kaukana Barbadoksella, missä salintäyteinen kirkkoväki lauloi iloisina ja toisistaan kädestä kiinni pitäen virsiään ja kirkonmenoja johtanut pastori tuli keskelle kirkkosalia ja vaihtoi mielipiteitä seurakuntalaistensa kanssa.

Kanttori Vähäsöyrinki aloitti virret ja pastori Ulvinen puhui ihmisten välisistä suhteista. Hän otti esimerkiksi mm. sillan, jonka tulee olla ammattimaisesti tehty ja vahva. Samalla tavalla vahva tulisi olla myös kahden ihmisen välinen suhde ja sen tulisi perustua rakkauteen, luottamukseen sekä anteeksiantoon. Jumalanpalvelus päättyi yhteisesti laulettuun vanhaan ja juhlavaan virteen ”Soi kunniaksi Luojan nyt virsi kiitoksen”.

Tilaisuuden alussa paistoi aurinko, mutta kohta sen päätyttyä alkoi sataa, ja kirkkoväki kiiruhti juomaan kirkkokahvit laavun suojaan.

Kalevi Hämäläinen
Kirjoittaja on Keski-Hämeen kolumnisti ja kesätuuloslainen.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat