Tuulos

Tulikourille 2020 on juhlavuosi

Laavulla paistetut makkarat ja vaahtokarkit kuuluvat nekin partiolaisten juhlahetkiin. Kuva: Jussi Karvonen

Tuuloksen Tulikourien pikkujoulu Korkeisvuoren laavulla osoitti, että partiolaista ei pimeä metsä tee ainakaan toimettomaksi. Otsalamppujen valokiiloissa metsästä löytyi heti tekemistä.

Vuosi 2020 on lippukunnalle juhlavuosi, silloin juhlitaan Tuuloksen Tulikourien 30-vuotista taivalta. Apulaislippukunnanjohtaja Hannu Mursunen on johtajistosta ainoa, joka oli perustamassa lippukuntaa. Lippukunnanjohtaja Hanna Saarinen aloitti perustamisvuonna 1990 oman partiouransa sudenpentuna.

– Olin seurakunnassa nuorisotyöntekijänä ja ohjasin tyttö- ja poikakerhoja. Kerhotoiminta alkoi hiipua, ja seurakunta teki uuden linjauksen nuorisotyössä ja päätti lopettaa kerhot ja aloittaa partion, muistelee Mursunen.

Saarinen on käynyt omalla partiourallaan varsin tyypillisen taipaleen.
– Aloitin sudenpentuna, mutta partioharrastus jäi, kun aloitin opiskelut muualla. Kun palasin takaisin Tuulokseen viiden vuoden kuluttua, kummitätini pyysi minua ”vähän auttelemaan” sudenpentujen kanssa. Sillä tiellä olen vieläkin enkä ole ainoa. Aika moni hieman auttelemaan jäänyt vanhempi on vähitellen hitsautunut toimintaan uudelleen, Saarinen kertoo.

Vanhempia tarvitaan aina

Tulikourissa on nyt noin 60 jäsentä, mikä on vähemmän kuin muutama vuosikymmen sitten.

– Trendi on ollut valtakunnallinen. Kriittisin ikä on 14 vuoden korvilla, jolloin aika moni jää pois toiminnasta, mutta osa palaa takaisin vanhemman roolissa myöhemmin. Meille vanhempien tuki on tärkeää, on se sitten vaikka kyyditsemisapua tai ohjaajana toimimista. Meillä on joka ryhmässä vanhempia ohjaajina ja etenkin sudenpennuissa heitä on mukavasti Suositusten mukaan jokaisessa sudenpenturyhmässä tulisi olla kaksi aikuista, sanoo Saarinen.

Sudenpentuja on kolme ryhmää, joissa on yhteensä parikymmentä partiolaista. Seikkailijoita on ryhmä samoin tarpojia.

– Vanhimmat ikäryhmät, eli 13 vuodesta ylöspäin, puuttuvat tällä hetkellä. Iältään 17–18-vuotiaita samoojia ei ole lainkaan. Tarpojissa on muutama potentiaalinen jäsen, jotka voisivat jatkaa partioharrastusta nuorempiensa ohjaajina ja kenties myöhemmin omana samoojaryhmänään, sanoo Saarinen.

Oma maja on pientä luksusta

Tulikourilla on Korkeisvuoren laavun lisäksi Teuron kylällä Kallasmaja. Majan runko on entinen kesämökki, joka siirrettiin Kankaistenjärven rannalta Teurolle. Sen jälkeen siihen lisättiin yksi kerros, jotta partiolaisille saatiin mahdollisuus yöpyä parvella.

– Se on puulämmitteinen, ja sähköä syntyy aurinkopaneeleilla. Emme sitä kovin paljon talven aikaan käytä, koska lämpötilan nostaminen edes kymmeneen asteeseen edellyttää 2–3 päivän lämmityksen. Se on kuitenkin hieno paikka, jossa voimme pitää esimerkiksi leirejä. Vuokraamme sitä myös muille lippukunnille, Saarinen kertoo.

– Ensi vuoden tapahtumien järjestelyissä huomioidaan myös se, että lippukunta täyttää 30 vuotta. Juhlavuonna on tarkoitus järjestää muun muassa Hukka 2020 -talvileiri Kallasmajalla, laskettelureissu Sappeeseen, kesäleiri sekä jokin pidempi vaellus, Saarinen kertoo.

– Juhlavuodessa mukana kulkee yhden tarpojan suunnittelema logo, jota käytetään muun muassa juhlavuodelle tilattavissa huppareissa sekä tapahtumissa, sanoo Saarinen.

Nuorisotyöntekijä on aina nuorisotyöntekijä

Mursuselle partio on ollut pitkä ja mielenkiintoinen taival.
– Nyt pitää vain ikään kuin luistella loppuun, naurahtaa Mursunen.

Hän kertoo partion tarjonneen paljon mukavia hetkiä.
– Sen olen oppinut, että lapset viihtyvät, kun vanhemmat viihtyvät ja päinvastoin. Minua on viehättänyt partiossa aina tavoitteellisuus. Partiolaiset suorittavat merkkejä, ja partiotoiminnassa on mahdollisuus edetä. Partio opettaa kansalaistaitoja ja kädentaitoja, mitä myös monet vanhemmat arvostavat. Partiota on monesti yhdistetty solmujen tekoon, mutta solmut ovat hyvin pieni osa toimintaa. Toki nekin on hyvä hallita, jos vaikkapa pitää kiinnittää köysi puuhun siansorkalla. Aika monelle partiolaisuudesta on ollut etua armeijassa. Puolijoukkueteltta kamiinoineen on ollut tuttua jo entuudestaan, Mursunen luettelee partion tuomia etuja.

Hänen velvoitteensa loppuivat eläköitymiseen, mutta mies jatkaa partiossa ainakin toistaiseksi.
– Kerran nuorisotyöntekijä on aina nuorisotyöntekijä. Haluan olla vielä tukena, vaikka tietysti tämä toiminta on osaltani jo hiipumaan päin. Lippukunnalla on hienot puitteet, toivottavasti saamme vain riittävästi ohjaajia ja vanhemmat ovat mukana toiminnassa, Mursunen toivoo juhlavuoden kynnyksellä.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski