Pitäjät Tuulos

Tuuloslaiset joukolla kaatopaikkaa vastaan

Tuuloseen kokoontui Paadenkolun YVA-ohjelman esittely- ja keskustelutilaisuuteen lähes sata ihmistä. Kuva: Jussi Karvonen

Paadenkolun kierrätyspuiston nimellä Tuulokseen suunniteltu rakennus- ja teollisuusjätteen kierrätys- ja kaatopaikka herättää Tuuloksessa myös vastustusta. Useiden kymmenien asukkaiden ja kesämökkiläisten joukko on lähtenyt yhdessä vastustamaan hanketta ja pyrkii ensimmäiseksi saamaan muutoksen valmisteilla olevaan maakuntakaavaan.

– Tavoitteemme on, että kaavasta poistetaan ainakin kohde EOk/ EKO 578, yhdistetty kalliokiviaineksen ottoalue/kiertotalousalue, kertoo Thorleif Nordström, yksi hankkeen aktiivijäsenistä.

Kanta-Hämeen maakuntakaava 2040 on kokonaismaakuntakaava, joka saadessaan lainvoiman korvaa kaikki Kanta-Hämeessä nykytilanteessa voimassa olevat maakuntakaavat. Maakuntakaava 2040 on parhaillaan julkisesti esillä muun muassa Hämeen liiton verkkosivuilla. Muistutukset siihen on tehtävä jo tämän viikon sunnuntaihin kello 15:een mennessä.

Hanketta vastustavan ryhmän lähettämässä lehdistötiedotteessa moititaan myös hankkeen nimeä harhaanjohtavaksi.

– On erittäin todennäköistä, että osa alueen asukkaista ei edes perehdy asiaan tarkemmin, koska nimi herättää väärän turvallisuuden tunteen, tiedotteessa sanotaan.

Ryhmää puhuttavat hankkeen mahdolliset vaikutukset alueen imagoon ja ympäröivään luontoon. Hankkeesta tehdyssä ympäristövaikutusohjelmassa kerrottiin, että suunnitellun kiertotalousalueen jäte- ja hulevedet purkautuisivat käsittelyn jälkeen Ormiojaan, joka laskee tuuloslaisille erittäin tärkeään Suolijärveen.

Hanke on ympäristöviranomaisten lupamenettelyn suhteen vasta alkuvaiheessa. Perusteltuja muistutuksia YVA-ohjelmaan voi tehdä Hämeen Ely-keskukselle 27. helmikuuta asti.

– Kyse ei siis ole valittamisesta, vaan lupaviranomainen haluaa tehdä päätöksiä, joiden pohjana ovat kaikkien asiaa koskettavien mielipiteet, painotetaan tuuloslaisten lehdistötiedotteessa.

Asiasta järjestettiin viikonloppuna kokous Tuuloksessa, ja ryhmä jakaa nyt tietoa valitusmahdollisuuksista myös yhteisessä sähköpostilistassa ja sosiaalisessa mediassa. Hanketta aiotaan vastustaa myös yhteisen adressin avulla.

Katso myös tuuloslaisten omia kirjoituksia aiheesta osiosta Lukijoiden mielipiteet.

 

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski