Pitäjät Lammi

Työn muuttuminen päiväkodissa

Keinut ovat Lammin päiväkodilla vaihtuneet, mutta Päivi on pysynyt. Kuva: Elina Mettälä

Lammin päiväkodilla työ on muuttunut vuosien varrella. Lastentarhanopettaja Merja Erkamo Pellavaisten ryhmästä kertoo aloittaneensa päiväkodilla jo vuonna 1986, eli työ on jatkunut yli 30 vuotta. – Työ on paljon kiireisempää ja vaativampaa, mutta perusasiat ovat samoja kuin ennenkin, Merja Erkamo kertoo.

– Nykyään lapset ovat paljon rohkeampia ja äänekkäämpiä, ennen lapset olivat paljon rauhallisempia ja arkoja, Erkamo arvelee. Hänen mielestään työ on vaikeutunut, kun pedagogiset vaatimukset ovat lisääntyneet ja kasvattaneet työtaakkaa.

Työpäivän aikana taukoja ei Erkamon mukaan varsinaisesti ole, vaan “tauot” kuluvat lasten valvomisen lomassa, myös ruokailu tapahtuu lasten kanssa.

– Päiväkotiruoka on muuttunut vuosien saatossa, mutta edelleen on maistuvaa. Nykyään ajatellaan enemmän kaikkia ravintoarvoja, mutta ennen oli enemmän itsetehtyä ruokaa.

Myös lapsille yleensä maistuu päiväkotiruoka, mutta jotkut kasvisruoat eivät maistu.

Päiväkodeissa on myös askartelua ja käsitöitä, niin kuin 20–30 vuotta sitten. Lelupäivä on joka päivä, eli oman lelun saa halutessaan tuoda joka päivä.

Yleisimpiä leluja, mitä lapset tuovat päiväkotiin, ovat autot, barbit, keräilyfiguurit, kuten petsit, ja muut vastaavat.

– Lammin päiväkodissa retkeillään todella paljon, kun päiväkoti sijaitsee Konnarin koulun metsän kupeessa.

Lasten lempileikkejä sisällä ovat rakenteluleikit, petsit, kotileikit ja autoleikit. Ulkona suosittuja ovat hiekkalaatikkoleikit, hippa, polttopallo ja niin edelleen.

Vaikka leikit ovat perinteisiä, ne ovat Erkamon mukaan myös jonkin verran muuttuneet rajummiksi sen myötä, mitä televisiossa on nähty.

Erkamon työpäivät ovat kahdeksantuntisia, mutta yhtenä päivänä viikossa on yksi lyhyempi päivä. Viikonloppuisin ja iltaisin Pellavaisten ryhmässä ei ole hoitoa, mutta viereisessä Vilttitossujen ryhmässä on mahdollisuus myös niihin.

– Työ on edelleen mukavaa, kun saa työskennellä mukavien lasten, heidän vanhempien ja työkavereiden kanssa, kertoo Merja Erkamo.

Yli 30 vuotta päiväkodissa

Lastentarhanopettaja Päivi Kauppila kertoo olleensa yli 30 vuotta töissä päiväkodissa. Työ on muuttunut hänen mukaansa aika paljon ja myös varhaiskasvatuslaki on muuttunut.

– Työ on nykyään haastavampaa.

Lapset syövät päiväkodissa aamupalan, päiväruuan ja välipalan. Myös Päivin ryhmässä ainakin osa lapsista ja Päivi itse pitävät päiväkodissa tarjottavasta ruuasta.

– Lapset ovat muuttuneet vuosien varrella, johon tietenkin vaikuttaa heidän elinympäristönsä. Esimerkiksi nykyään lapsilla on paljon enemmän erilaisia harrastuksia, Päivi Kauppila kertoo.

Päivin mielestä lasten lempileikit ovat muuttuneet muun muassa tv-ohjelmien ja tietokonepelien vaikutuksesta. Nykyään lapset käyttävät päiväkodissakin elektroniikkaa, siellä on käytössä Ipadeja.

Lapset askartelevat ja tekevät käsitöitä vielä, mutta eivät niin usein kuin ennen. Päivi kertoo, että lapset käyvät lähimetsässä retkellä viikoittain.

Kirjoittajat: Venla Kervinen, Veera Laine, Elina Mettälä, Sohvi Salomaa

Artikkeli on alunperin julkaistu Keski-Hämeen koululaisnumerossa 46/2019, joka ilmestyi torstaina 14.11. 2019. Se on digilehtenä vapaasti kaikkien luettavissa, tervetuloa tutustumaan!

Huom! Lehdessä tästä artikkelista puuttuvat kirjoittajalistasta Venla Kervinen ja Sohvi Salomaa. Pahoittelemme Keski-Hämeen toimituksen virhettä!

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski