Pitäjät Tuulos

Työväenyhdistys kaipaa lisää jäseniä ja työväentalo lisää käyttöä

Tuuloksen työväenyhdistys Alku perustettiin vuonna 1905 ja 113-vuotias yhdistys on edelleen toiminnassa. Yhdistyksen perustamistilaisuudessa oli aikanaan paikalla 149 paikkakuntalaista. Pohjoisten kylässä sijaitsevat työväentalo valmistui vuonna 1909 ja vaikka se 1970-luvulla rapistui, sitä on moneen otteeseen kunnostettu ja nyt se on hyvässä kunnossa ja valmiudessa monenlaisten tilaisuuksien järjestämiseen.

<@Tuulos>Tuulos<@$p>

Yhdistys jakaantui alun perin kahteen jaostoon, kaakkoiseen ja luoteiseen. Kaakkoinen jaosto erosi yhdistyksestä vuonna 1906 ja liittyi Suomen Sosiaalidemokraattiseen puolueeseen. Tämän jälkeen yhdistys sai nimen Tuuloksen työväenyhdistys Alku, ja siinä oli tuolloin 36 jäsentä. Toiminta oli alkuun vilkasta, kunnes hiipui. Vuonna 1914 yhdistyksessä oli pienimmillään 9 jäsentä ja syynä tähän oli maailmansodan syttyminen ja sen aiheuttama epävarmuus. Tällä hetkellä ollaan lähes jäsenmäärän suhteen samoissa lukemissa.
– Yhdistyksen jäsenyys on voimassa kymmenellä ja väki alkaa olla iäkästä, nuorempia ei ole juuri mukana. Meillä kyllä riittää intoa, kunhan vain ikää ja energiaa riittäisi, minäkin täytin jo 70, miettii yhdistyksen pitkäaikainen puheenjohtaja Mirja Piiroinen, joka on ollut yhdistyksessä jäsenenä vuodesta 1992.

Näytelmiä ja iltamia

Työväenyhdistys ei sinänsä ole osallinen vuoden 1918 kansalaissotaan, mutta sen syttyminen vaikutti kuitenkin lamaannuttavasti yhdistyksen toimintaan. Sodan jälkeen tammikuussa 1919 pidettiin kokous ja toiminta käynnistyi uudelleen, vaikka osa yhdistyksen jäsenistä oli vielä vankileireillä. Talvi- ja jatkosodan jälkeen yhdistyksellä alkoi taas aktiivinen kausi ja uusia jäseniä tuli runsaasti. Tällöin perustettiin myös Tuuloksen Työväen Näyttämöseura. Työväentalolla onkin kaunis näyttämö, jossa on esitetty useita näytelmiä. Näytteleminen talolla jatkui Ruuttanäyttämön kauteen asti. Ennen tätä talolla yritettiin viritellä myös iltamaperinnettä. Aktiivista huvitoimintaa talolla järjestettiin aikanaan 1950-luvun puoleenväliin saakka, kunnes työt veivät aktiivijäseniä toisille paikkakunnille.

Mahdollisuus kokousten ja juhlien järjestämiseen

Aikanaan työväentaloa oli tekemässä talkooväkeä ja talkootunteja on tehty tuhansia myös talon remontoimiseksi. Piiroinen kertoo, että töitä on tehty 4–5:n aktiivisen jäsenen voimin ja satunnaisen muun avun voimin. Työväentaloa on uudistettu monin tavoin. Keittiö on laajennettu nykyaikaiseksi ja ruokailu- ja kahviastiasto löytyy kuudellekymmenelle hengelle. Tämä mahdollistaa jo isompienkin juhlien järjestämisen talolla. Yhdistys vuokraakin tiloja mielellään eri tarkoituksiin, kuten juhliin ja kokouksiin, vuokrakin on pidetty kohtuullisena. Lisäksi talolle on hankittu valkokangas, projektori ja äänentoisto toimii.

– Täällä on nyt valmius pitää vaikka elokuvaesityksiä ja sellaista on suunniteltukin, Mirja Piiroinen sanoo.
– Myös erilaisille kokouksille on hyvät valmiudet. Kiinnostusta taloa kohtaan on, Avoimet kylät-päivänä täällä kävi paljon väkeä.

Yhdistysten yhteistoimintaa toivotaan

Talo pääsi vähäisen käytön vuoksi rapistumaan 1970-luvulla ja pelättiin, että se tulisi jopa purkukuntoon. 1990-luvulla ja kuluvalla vuosikymmenellä talo on kuitenkin remontoitu edustavaksi ja käyttökelpoiseksi. Se on liitetty kunnalliseen vesiverkostoon, savupiiput on korjattu ja asennettu sähkölämmitys. Ikkunat on korjattu ja taloa maalattu. Lämpöjärjestelmän ja ikkunoiden uusimiseen saatiin Maaseudun kehittämisrahastolta. Historiallinen talo on nyt edustavan näköinen. Kaunis portaikko kauniine kaiteineen johtaa katonrajaan, mutta sieltä ei tosin pääse mihinkään. Mirja Piiroinen kertoo kattoa lasketun, aikanaan portaat johtivat tupakkahuoneeseen. Remonttia tehtäessä portaat on jätetty esiin.

Työväenyhdistys toivoo, että Tuuloksessa lisättäisiin yhteistyötä eri yhdistysten kesken. Työväentaloa saisivat mieluusti hyödyntää muutkin yhdistykset. Tuuloksen 4H on esimerkiksi pitänyt työväentalolla päiväkoti-ikäisten discon ja tällaista toimintaa toivottaisiin lisää ja että yhteistoimintaan olisi matala kynnys.
– Ennen kaikkea talolle toivotaan lisää käyttöä, kun on hyvät puitteet, Mirja Piiroinen sanoo.
Keittiössä on nyt ilmalämpöpumppu, joten talo lämpenee talvellakin.
Talon entisessä kahviossa on vuokralaiset, mikä mahdollistaa talon ylläpidon.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi, Säästö-Karit
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski