Pitäjät Hämeenkoski

Uimakoppi tuli, mutta yllätys oli suuri

Valkjärven uusi uimakoppi yllätti asukkaat pienuudellaan. Kuva: Jussi Karvonen

Hämeenkosken Valkjärven uimakoppi yllätti kuntalaiset ja hämeenkoskelaiset päättäjätkin. Kun vanha uimakoppi talvella purettiin, kunnan edustajat antoivat selkein sanoin ymmärtää, että tilalle tulisi uusi ja asianmukainen uimakoppi.

– Tämä tuli minulle ja käsittääkseni muillekin koskilaisille valtuutetuille koko lailla takavasemmalta. Kun julkisesti puhutaan siitä, että vanhan kopin tilalle rakennetaan uusi, ei tullut mieleen kysellä pohjapiirustuksia. Tietysti päättäjänä minun olisi pitänyt tarkistaa asia, mutta ainakaan omassa mielessä ei edes vilahtanut, että noin parinkymmenen neliön uimakopin tilalle tulisin noin neliön koppi, jossa ei ole istuma- tai nostotasoa. Kun muutos on näin iso, olisi kuvitellut että kunta vähintään ilmoittaa siitä erikseen, sanoo valtuutettu Ilkka Nisula (vas.).

Kun uimakoppi ilmaantui rannalle, on hämeenkoskelaisten valtuutettujen sähköpostikeskustelu ollut vilkasta Hollolan suuntaan.

– Minusta kaiken olennaisin asia on, ettei kunta ole lainkaan kuunnellut hämeenkoskelaisten tarpeita, ymmärtänyt loppukäyttäjää eikä rannan merkitystä virkistyspaikkana. Olisin voinut hyväksyä muutaman neliön pienemmänkin kopin, mutta tätä ei voi hyväksyä. Kun isokokoinen aikuinen joutuu hivuttautumaan ovesta sisään sivuttain, on neliöitä taatusti liian vähän!

Nisula ihmettelee myös, ettei esteettömyyteen ole kiinnitetty pienintäkään huomiota.

– Jo oviaukon kapeus takaa, ettei koppiin ole asiaa rollaattorilla tai pyörätuolilla. Lisäksi koppi on parikymmentä senttiä maantasoa korkeammalla, joten esimerkiksi huonojalkaisen voi olla vaikea koppiin päästä. Rakennusalan ammattilaisena tiedän, ettei kopin rakentaminen maantasoon olisi kustannuksia ainakaan lisännyt. Koko rannan rakentaminen esteettömäksi olisi kallista, mutta esimerkiksi pyörätuolissa olevaa lasta pystyisi aikuinen kuljettamaan kopille. Vähin vaatimus olisi, että lapsi mahtuisi koppiin.

Ilkivalta vähenee koon mukaan

Tähän saakka sähköpostikeskustelut ja keskustelupalstojen raju palaute ovat poikineet sen, että kunta on luvannut toimittaa toisen samanlaisen kopin rannalle.

– Se ei auta juurikaan esimerkiksi uimakoululaisia. Kunnalla ei tunnu olevan käsitystä siitä, että kyseessä on Hämeenkosken pääuimaranta, jossa saattaa olla kymmeniä ihmisiä yhtäaikaa. Järven vastakkaiselle puolelle Kukkolanrantaan on tuotu samanlainen koppi, mutta sen rannan käyttö on moninkertaisesti vähäisempää.

Nisulan kunnalta saama vastaukset eivät ole juurikaan selventäneet asiaa.

– Rakennusvalvonnalta sain vastauksen, että kunta on päätynyt tällaiseen ratkaisuun asiattoman oleskelun ja sitä seuranneen ilkivallan takia. Logiikka on kuulemma se, että mitä pienempi tila on, sen vähemmän syntyy ilkivaltaa. Vastasin, ettei ilkivallan olemassaolo voi olla peruste sille että koppi tai mikä tahansa rakennus on käyttökelvoton. Jos perusteena on ilkivalta, voi kaiken rakentamisen lopettaa lyhtypylväästä alkaen.

Vessat vuorossa seuraavana

Nisula on saanut myös rakennusvalvonnalta kuvan, joka osoittaa että Hollolan kunta on rakentanut muillekin uimarannoille samanlaisia koppeja.

– Vastauksia istumatasoihin tai esteettömyyteen ei ole ainakaan minulle tullut, Nikula kertoo.

– Ainoa vastaus on, että näin täällä nyt tehdään. Kuvaa katsoessani kiinnitin huomiota kahteen asiaan. Vaikka koppi oli tosiaan samaa kokoa, oli se rakennettu maan tasalle. Toisekseen kopin seinää oli jo töhritty, joten se siitä ilkivaltateoriasta

Lautakunnan tai kunnanvaltuuston kokouksia ei ole uimakopin ilmestymisen jälkeen ollut.

– Kun seuraavat kokoukset ovat, on asia aivan varmasti esillä.

Tien toisella puolelta purettujen vessojen kohtalon Nisula antaa odottaa.

– Kun saadaan tämä uimakoppikysymys ratkaistuksi, palaan kunnan kanssa noihin vessoihin

Nisula kuuluu elinvoimalautakuntaan, muttei muista, onko uimakoppiasiaa siellä käsitelty.

– En ole kaikkiin kokouksiin päässyt, joten koppiasia on saattanut olla esillä poissaolkessani.

Nisula ihmetteli jo talvella koppien purkamista.

– Ne purettiin talvella, minkä jälkeen romujen annettiin olla levällään kevääseen. Yleensä tällä alalla purkujäte korjataan pois saman tien

Toiveita ei kuunneltu

Valtuutettu Ilpo Markkola (ps) on yhtä hämmästynyt ratkaisusta.

– Ei tämän näin pitänyt mennä. Kunta ei ole ainakaan hämeenkoskelaisten toiveita kuunnellut, sanoo Markkola

Hän epäilee, ettei tänä kesänä enää asian kanssa ehdi tapahtua.

– Kesälomat painavat päälle, mutta syksyllä alamme tätä painostaa uudestaan. En usko, että lisämäärärahoja tällaiseen kunnalta liikenee enää tässä vaiheessa vuotta. Tietysti tämä harmittaa suunnattomasti, mutta yllätyksenä tämä tuli, sanoo Markola.

Hämeenkoskelainen Tarja Kaukola kokee tulleensa huijatuksi.

– Odotin ihan muuta. Itse asun niin lähellä rantaa, ettei vaatteiden vaihto ole ongelma. Rannalla käy mökkiläisiä ja uimakoululaisia, jotka tarvitsisivat kunnon kopit. Jotain vastinetta verorahoille toivoisin saavani, sanoo Kaukola.

Suuntaus on pieniin päin

Hollolan kunnan varikkotyönjohtaja Esa Aurasen mukaan Hämeenkosken kahdelle rannalle rakennettiin uimakopit, jotka ovat olleet kunnan tilapalveluiden tuottamia.

– Vastaavia koppeja on uusittu kaikille Hollolan uimarannoille. Isompia koppeja taitaa olla enää parilla rannalla, mutta suuntaus on tämän kokoisiin koppeihin, jotka on tarkoitettu vaatteiden vaihtoon. Ilkivaltaa on ilmennyt isoissa kopeissa aika tavalla, ja esimerkiki Hämeenkoskella oli kopissa poltettu nuotiota ja ajettu mopolla.

Aurasen mukaan palaute on ollut aktiivista, ja kopit ovat saaneet kritiikkiä osakseen.

– Olemme myös saaneet myönteistä palautetta. Kulkusillat olisivat ainakin teknisesti mahdolliset uimakoppeihin tehdä. Oviaukko on hieman normaalia kapeampi, mikä johtuu siitä, että kopin sisällä on väliseinä näkösuojana, eikä oviaukkoa voida tämän takia leventää.

Katso lisää kuvia Keski-Hämeen digilehdestä!

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat