Pitäjät

Unelmalomasta kotiarestiksi

Kuva: Jose M Martin Jimenez - Paseo marítimo, CC BY-SA 2.0,

Maija Järvi lähti puolisonsa kanssa lomamatkalle Espanjaan ennen epidemian puhkeamista Suomessa. Lomakohteessa Torreviejassa julistettiin kuitenkin ulkonaliikkumiskielto pariskunnan lomailtua siellä reilut kaksi viikkoa. Lopulta lomamatka Espanjassa muuttui karanteeniksi kahdessa maassa.

– Ruokakauppaan ja apteekkiin sai lähteä, yksin, ei esimerkiksi pariskuntana. Työmatkaliikenne sallittiin niihin paikkoihin, jotka vielä olivat auki. Samoin käynnit terveydenhoidossa, sekä niihin saattajat mikäli tarpeen. Yleisillä tiellä ei saanut kävellä eikä ajaa autolla muuten kuin tosi tarpeessa, ja se tarve piti pystyä osoittamaan, jos poliisi pysäytti. Koirat sai ulkoiluttaa nopeasti, ja koiralla piti olla mukana passi, josta osoittautui, että se oli omistajansa kanssa liikkeellä. Lapset sen sijaan piti ainakin kaupungissa pitää sisätiloissa, esimerkiksi leikkipuistoihin ei ollut asiaa, Maija Järvi kuvailee lomakokemustaan blogissaan.

Maija Järvi.

Maija Järvi ehti nauttia kaksi viikkoa aurinkoisesta lomarannasta ennen kotiarestin alkamista.

– Minä hoitelin meidän kauppa- ja apteekkiasiamme huivi naaman edessä. Hengityssuojaimia ei saanut mistään. Käynnit olivat aika pelottavia. Ihmiset kulkivat kadulla yksitellen, kuka mitenkin suojautuneena. Kauppaan ja apteekkiin otettiin vain tietty määrä ihmisiä kerrallaan. Loput odottivat kadulla ja sisään pääsi sitä mukaa, kuin porukkaa tuli ulos. Katuun oli maalattu metrin välein ”jonotusviivoja” etteivät ihmiset tungeksisi kaupan edessä. Samoin kaupassa oli kassajonon kohdalla teipattu lattiaan merkit, niin että ihmiset pysyivät vähintään metrin etäisyydellä toisistaan. Kaupan sisääntulon kohdalla oli vartija käsidesipullon kanssa. Joissain kaupoissa kai jaettiin myös kertakäyttöhanskoja, minä en kuitenkaan sellaisia saanut, Maija Järvi kertoo.

Unelmaloman viimeiset päivät muuttuivat kotiarestiksi lomahuoneistossa pakastepizzaa syöden. Asunnon parveke oli niin pieni, että sinne ei juuri muuta mahtunut kuin pyykki kuivumaan. Kahdeksan aikaan illalla kuitenkin kaikki kokoontuivat parvekkeilleen antamaan raikuvat aplodit Espanjan terveydenhoitohenkilöstölle, joka joutuu poikkeusoloissa todella lujille.

– Täytyy myöntää, että minä hajoilin välillä aika pahasti. Lentoja oli peruttu paljon, rajat laitettu kiinni. Jännitimme, lennetäänkö meidän paluulentomme ja seurasimme sitä päivittäin netistä. Seurasimme myös huolestuttavia Suomen uutisia Areenasta. Minä seurasin vähän liikaakin Facebookista Torreviejan keskusteluryhmiä, joista sai paljon tietoa, mutta myös väärää tietoa oli liikkeellä. Onneksi Airbnb-isäntämme lupasi, että saisimme asua ainakin seuraavat kaksi viikkoa asunnossa, jos emme pääsisi kotimaahan lähtemään. Ja paikallinen Martha, joka hoiti asunnon asioita ja järjesti meille taksikuljetuksen kentälle ja takaisin, ei hermostunut, vaikka säädimme taksiaikojen kanssa muuttuneiden lentokenttäolosuhteiden, Maija Järvi kertoo.

Suomalainen karanteeni melkein juhlaa

Kotiin palattuaan Järvi sai flunssan ja pelkäsi jo hetken, olisiko korona sittenkin tullut matkalta mukaan, mutta kun oireet menivät ohi yhdessä päivässä, ei häntä kutsuttu edes testeihin. Ulkomailta palaavat olivat silloin kaikki jo muutenkin kahden viikon karanteenissa.

Kotikaranteeni Hämeenkoskella tuntuu Järvien mielestä suorastaan juhlalta Espanjan olosuhteisiin verrattuna.

– Siunattu teknologia, joka pelastaa paljon, Maija Järvi huokaa. Ruoankuljetusapua olisi Hämeenkoskellakin saatavissa, mutta Järvet päätyivät kuitenkin täyttämään jääkaappia Foodie-sovelluksella.

– On mukava päästä itse valitsemaan netistä haluamansa tuotteet, se on kuin kaupassa kävisi. Nämä noutopalvelut ovat kai aika jumissa, mutta itse onnistuin saamaan toimituksen tilausta seuraavalle päivälle. Ruoat tyrkättiin meille kärryllä kaupan sivuovesta, joten karanteenia ei tarvinnut rikkoa tässäkään kohtaa. Tilasin samalla sen verran ison satsin, että pärjäämme pitkään eteenpäin, ja eilen kokkailin ruokaa pakastimeen, Järvi kertoo. Hän kannustaa ihmisiä seuraamaan viranomaisten ohjeita, ettei Suomessa jouduttaisi yhtä tiukkaan karanteeniin kuin Espanjassa.

– Paljon on puhuttu siitä, että Suomessa ihmiset eivät noudata niitä kehotuksia, joita tämä valmiustila meiltä edellyttää tautitapausten vähentämiseksi ja terveydenhuollon kestävyyden vuoksi. Toivon todella, että ihmiset ottaisivat tämän vakavasti, ettei tarvitsisi mennä Espanjan ja Italian malleihin ulkonaliikkumiskieltoineen. Meillä on kuitenkin paljon, mitä voimme tehdä rajoituksista huolimatta. Toivon, että he, jotka eivät pääse kauppaan eivätkä pysty käyttämään sovelluksia tai eivät esimerkiksi omista autoa, saavat ruoka-apua. Ehkä pystyn itsekin auttelemaan, kun karanteenista pääsen.

Jutun pääkuva on Jose M Martin Jimenezin kuva Paseo marítimosta Torreviejassa ja se on julkaistu  Creative Commons -lisenssillä.

Lue myös:  Kasvotusten koronan kanssa Australiassa.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat