Uuno Jussilaa naurattaa pitkän iän salaisuus

Uuno Jussila. Kuva: Palkkisillan henkilökunta

Terveellisellä ravinnolla ja oikealla elämällä tuli 105 vuotta täyteen.

Vuonna 1915 riehui ensimmäinen maailmansota, Albert Einstein julkaisi yleisen suhteellisuusteoriansa, säveltäjä Jean Sibelius täytti 50 vuotta ja keisari Nikolai II kävi vierailulla Helsingissä. Samana vuonna syntyi Lammilla Jussilan maanviljelijäperheeseen poika, joka sai nimekseen Uuno.

Pari viikkoa sitten Uuno Jussila ylsi ”saavutukseen”, johon vain hyvin harva suomalainen koskaan pääsee. Jussila vietti nimittäin 105-vuotissyntymäpäiväänsä. Vuoden 2017 väestötilaston mukaan yli satavuotiaita oli 830 ja heistä 31 oli yli 105-vuotiaita.

Jussila on kahden sodan veteraani, joka pääsi puristamaan kättä presidentti Sauli Niinistön kanssa vuoden 2018 itsenäisyyspäivän vastaanotolla.

Kaksi vuotta isänmaatamme vanhempi veteraani, 103-vuotia Uuno Jussila kättelee presidenttiä Linnan juhlissa.
Kuva: Ruutukaappaus YLEn TV-lähetyksestä Linnan juhlista 6.12.2018

Jussila oli maanviljelijä koko ikänsä. Metsänhoito oli tärkeäksi koettu asia, ja siitä tui vuosien varrella joitakin palkintojakin. Tärkein harrastus oli metsästys. Jussila kuului hirviporukaan kymmeniä vuosia ja metsästi lisäksi jäniksiä ja nuorena oraviakin. Jussila oli myös herastuomari ja toimi ainakin 25 vuotta lautamiehenä.

Tänään Jussila viettää rauhallista elämää Palkkisillan hoitokodissa. Viime aikoina voimat ovat sen verran vähentyneet, ettei uutisten seuraamiseen tahdo energiaa riittää.

– Huonoon suuntaan on maailma kuitenkin menossa. Paljon on pahaa. Maailma muuttuu, mutta menee päin mäntyä, tuumaa Jussila.

Kenties suurin haitta elämässä on kovin huono kuulo. Ajatus kuitenkin leikkaa edelleen, eikä huumorintajuakaan puutu. Pitkän elämän salaisuutta lienee Jussilalta kysytty moneen kertaan.

– Nyt mua alkaa jo naurattaa. Olen ottanut elämän oikein, syönyt ja juonut hyvin ja oikein. En ole sairastellut paljon, mutta nyt noita vaivoja on ihan tarpeeksi. Hyvänä päivänä ei ole kipuja mutta joskus niitä on kovasti, Jussila kertoo.

Kotitila Poikmetsällä on edelleen Uuno Jussilan kahden lapsen, Yhdysvalloissa asuvan pojan ja Suomessa asuvan tyttären omistuksessa, pellot on vuokrattu yhdelle kähiseudun maanviljelijälle.

– Peltoa oli kymmenen hehtaaria ja muutama lehmä ja pari hevosta. Se oli sellainen pientila. Viime käynnistä on aikaa vuosia, muistelee Jussila.

Tapani Jussila, Boston.

Pilvenpiirtäjät jäivät mieleen

Yhdysvalloissa Jussila kävi kerran vuonna 1999, kun poika Tapani Jussila oli mennyt naimisiin edellisenä vuonna hiljaisesti. Uusintajuhla pidettiin sukulaisille ja tutuille.

– Poika asuu Bostonissa. Sinne oli aika matka, mutta hyvin se meni. Ne pilvenpiirtäjät olivat mahdottoman korkeita ja sää oli kuin Espanjassa, muistelee Uuno Jussila.

Pojan kertoman mukaan turistipaikkoja tuli kierretyksi.

– Tuntuu, että isälle jäivät mieleen oravat ja jäniksenpoikaset, joita oli joka puolella. Harward jäi mieleen, kun siellä kävi ja on useasti vieläkin vieraillut suomalaisia veteraanipoliitikkoja. Esko Aho taisi olla täällä ja Tarja Halonenkin on täällä käynyt, kertoo Tapani Jussila.

Oma hoitaja Minna pitää Jussilaa ikäisekseen hyvin vireänä.

– Muisti pelaa ja etenkin vanhat asiat tuntuvat muistuvan mieleen oikein hyvin. Kuulo kiusaa ja haittaa kanssakäymistä. Uunolla on erinomainen huumorintaju ja Uunon kanssa on helppo toimia,. hän viihtyy Palkkisillassa ja jaksoi olla pitkään aktiivinen, mutta on viime aikoina alkanut väsyä, sanoo Minna.