Pitäjät Lammi

Uusi OPS – uudet laitteet

Seitsemäsluokkalaiset käyttävät uusia koneita lähes joka päivä. Kuva: Siiri Olenius

Hämeenlinnan kaupunki on kustantanut kaikille neljäs- ja seitsemäsluokkalaisille omat älylaitteet. Alakoululaiset saivat tabletit ja yläkoululaiset chromebookit. Koneet ovat oppilaiden vastuulla: he vievät ne yöksi kotiin ja tuovat aamulla ladattuna kouluun.

– Koneet eivät ole kaupungin omia, vaan kaupunki on vuokrannut ne kolmen vuoden sopimuksella, kertoo Hämeenlinnan kaupungin opetustoimenjohtaja Mika Mäkelä.

Koneet kiertävät oppilailla niin, että yhdeksännen luokan jälkeen koneet siirtyvät uusille seitsemäsluokkalaisille. Kaupunki korvaa rikkimenneen koneen, jos sen särkyminen ei ole tahallista.

– Koneissa on panssarilasi ja suojakuori, jotta vältyttäisiin vahingoilta, Mika Mäkelä kommentoi. Hänen mukaansa koneet on hankittu siitä syystä, että kaikilla pitäisi olla laaja-alainen digiosaaminen.

– Myös toisen asteen opiskelu sähköistyy koko ajan ja tietokoneita pitää osata käyttää.

Opettajan näkökulma

Perusopetuksen lehtori Tiina Lehtiniemi kertoo tietokoneiden käytön olleen sujuvampaa omilla tietokoneilla, kun oppilaiden ei tarvitse joka oppitunnin alussa hakea koulunkoneita.

– Henkilökohtaiset tietokoneet ovat olleet hyvä lisä, koska tehtäviä voidaan tehdä monipuolisemmin, esimerkiksi jos oppilas ei voi opiskella Pasaapelin koululla sisäilmaongelmien takia, voi hän tehdä tehtäviä omalla koneellaan jossakin muualla, Lehtiniemi kertoo.

Yläkoululaisen ajatuksia

Seitsemäsluokkalainen Matilda Korju kertoo, että koneita käytetään lähes joka päivä, joskus enemmän joskus vähemmän. Hänen mielestään, koneet ovat hyvä lisä opiskeluun ja niitä on kiva käyttää.

– Minulle ei tule usein päänsärkyä, vain jos koneilla on oltu monta tuntia päivässä, Matilda Korju sanoo.

73 prosenttia seitsemäsluokkalaisista on sitä mieltä, että koneet ovat auttaneet oppimisessa. 41 prosentille seitsemäsluokkalaisista tulee tietokoneiden käytöstä usein päänsärkyä.

Kirjoittajat: Siiri Mäkelä, Siiri Olenius, Julia Paloniitty, Olivia Rantanen

Artikkeli on alunperin julkaistu Keski-Hämeen koululaisnumerossa 46, joka ilmestyi torstaina 14.11. Se on digilehtenä vapaasti kaikkien luettavissa, tervetuloa tutustumaan!

 

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski