Pitäjät Hauho Lammi

V-päivä kokosi jälleen kahdeksasluokkalaisten ideoita päättäjille

Hakkalan koulun koripalloteline. Kuva: Jussi Karvonen

Hämeenlinnan koulujen kahdeksasluokkalaiset ovat saaneet tuoda julki toiveitaan kaupungin suuntaan. Lammilaiset koululaiset tekevät ehdotuksia ympäristönsä ja arkensa parantamiseksi. Aikaisempien vuosien lailla tämän vuoden aloitteissa kuultiin erityisesti liikuntaan ja harrastamiseen liittyviä ehdotuksia sekä joukkoliikenteen kehittämistä tarjoavia ideoita.

Hämeenlinnan yläkoulujen kahdeksasluokkalaiset kohtasivat etäyhteyksin kaupungin päättäjien ja virkamiesten kanssa V-päivissä helmikuussa. V-päivä eli ”Vaikuta – älä valita” -päivä on jo vuodesta 2004 lähtien ollut osa koulujen demokratiakasvatusta ja juurtunut tärkeäksi nuorten vaikuttamiskanavaksi. Sen kautta nuorille tuodaan päätösprosesseja tutuiksi, he oppivat vaikuttamisväylistä ja kokevat konkreettisesti sen, miten yhteiskunnassa saa äänensä kuuluviin.

– Nuorisotyöntekijät kävivät kouluissa kertomassa aloitteiden teosta, minkä jälkeen luokat miettivät keskenään aloitteita, jota vietiin oppilaskunnalle. Oppilaskunta tai luokat esittelivät aloitteet päättäjille, jotka suullisesti kommentoivat ideoita, kertoo Hämeenlinnan kaupungin osallisuusohjaaja Jenna Pohjonen.

– Sen jälkeen laitoin kaikki ideat kootusti nuortenideat.fi-sivuston kautta asianomaiselle virkamiehelle tai päättäjille, joka voi kommentoida ideaa kirjallisesti. Kaikki aloitteet ovat luettavissa sivustolla, ja siellä niitä voi peukuttaa ja kommentoida vielä noin viikon ajan, Pohjonen kertoo.

Kaupunki varaa V-päivän ideoiden toteuttamiseen vuosittain 30 000 euron budjetin.

– Suullisessa käsittelyssä päättäjät saattoivat jakaa suuntaa antavia vihjeitä esimerkiksi siitä, onko aloite toteutettavissa vuoden aikataulussa, onko se rahallisesti liian mittava 30 000 euron budjettiin, kuuluuko asia kunnalle vai onko se kenties koulun sisäinen asia, Pohjonen kertoo.

Hakkalan koulun oppilaskunnan esityksissä on tänä vuonna ehdotettu koulun koripallokentän laajennusta ja skeittipaikkaa sekä Untulan rannan kunnostusta. Untulan uimarannalle toivotaan uimahyppypaikkaa tai hyppytornia, uimapaikan hiekan vaihtoa ja siistimistä sekä rannan läheisyyteen kuntoilumahdollisuuksia. Koripallokorien, päätyseinien ja kentän parantaminen olisi oppilaiden mieleen. Nykyiset korit ovat huonossa kunnossa ja liian alhaalla. Koulun pihalla on tarvetta isommalle ja paremmalle kentälle.

–  Hauhon yhtenäiskoulun oppilaat puolestaan toivoivat parempia bussiyhteyksiä tai kokonaan uutta linjaa Hauhon, Tuuloksen ja Lammin välille, kaikkien Hämeenlinnan yhdeksänluokkalaisten ilmaista retkipäivää Aulangolle, jossa oppilaat voisivat valita golfin, kiipeilyn, kylpylän ja Hugo-parkin kesken. Kustannusarvio yhteiselle retkipäivälle olisi noin 15 000 euroa, Pohjonen sanoo.

Samantyyppisen päivän voisivat oppilaat viettää Hauhon kasiluokkalaisten ehdotuksen mukaan myös paintballin parissa Hämeenlinnan SFA-keskuksessa, jossa voitaisiin järjestää esimerkiksi koulujen välinen turnaus.

Hauhon yhtenäiskoulun ehdotukset olivat Hämeenlinnan kaupungin osallisuusohjaaja Jenna Pohjosen mukaan ainoat, joissa kaikki koulut voisivat tehdä asioita yhdessä.

–  Aika monissa kouluissa oppilaat toivovat parempia bussiyhteyksiä. Kouluruokailu ja välipalojen lisääminen pitkiin päiviin puhutti myös.

Seuraavaksi prosessi etenee Nuorten huippukokoukseen.

–  Jokainen koulu valitsee yhden idean huhtikuun huippukokoukseen, jonne siis kertyy kahdeksan ideaa. Ennen Nuorten huippukokoukseen viemistä ideaa vielä valmistellaan ja tarkistetaan, onko budjetti oikea. Huippukokous voi päättää useammastakin ideasta, jos niiden toteuttaminen pysyy 30 000 euron raamissa. Toteutettavat ideat tai idea valitaan äänestyksellä.

Tagit

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat