Pitäjät Lammi

Valokuvan vanha kuja on kasvanut umpeen, mutta talo sen varrella on vielä pystyssä

Kuva: Maria Ilonen

Keski-Hämeessä etsittiin taannoin sijaintia vanhalle kuvalle Lammilta. Punamaalisen talon arveltiin sijainneen Sundin- tai Suntinkujalla. Tämän kujan taloja ei enää paikalla ole. Todellisuudessa kuva on otettu Kaitalasta, silloiselta Kaitalankujalta, joka nykyään tunnetaan Kaitalantienä, kääntyvältä pieneltä kujalta. Tuolla kujalla ei varsinaista nimeä ollut ja nyt se on kasvanut jo aika lailla umpeen, sillä sen varrella ei ole enää asuinkäytössä olevia rakennuksia.

Eero Hasila ja hänen tyttärensä Sanna Hasila tunnistivat paikan kuitenkin heti kuvan nähtyään, sillä kyseessä on Eero Hasilan synnyinkoti, joka edelleen seisoo Kaitalantien ja tuon pienen kujan kulmassa, joskin huonokuntoisena nykyään.

– Kuvassa näkyvät puut on kyllä kaadettu. Talo on kuorittu vuonna 1952, kun laudat tarvittiin uuteen rakennukseen. Talon päätyyn on tehty ovi kuvan oton jälkeen, kertoo vuonna 1940 syntynyt Eero Hasila.

Kuvaa hän arvelee aikanaan Syrjäntaustan opettajana toimineen Veikko Peippolan ottamaksi, hän kun harrasti lammilaisten maisemien ja kylänraittien kuvaamista.

Alkuperäinen kuva: Aimo Vuokola (?)

Vanha talo jäi uuden valmistuttua

Tilan pihapiirissä oli aikanaan useita rakennuksia, jotka ovat hävinneet jo ennen Eero Hasilan syntymää. Pihapiiri oli niin sanottu susipiha, eli rakennukset reunustivat pihaa suojaten sen. Hasila ei tiedä, minä vuonna talo on rakennettu, mutta 1800-luvun puolelta se on peräisin.

Hasilan perheen uusi koti rakennettiin tien toiselle puolelle ja sitä asuttaa nyt Sanna Hasila perheineen. Eero Hasilakin asuu yhä edelleen Kaitalantien varrella.

Piirros: Erkki Hasila

Tässä piirroksessa päärakennus on Arvo Seppäsen piirtämänä, sellaisena kuin se oli myös vanhassa valokuvassa. Toisessa piirroksessa vanhan Lintilän rakennukset ja pihat Erkki Hasilan piirtämänä. Kuva Irja Kilpeläisen kirjasta Täällä on kotini.

Maisema on muuttunut kyseisen kuvan ajoista melkoisesti. Vanha talo on rapistunut oman onnensa nojassa.

– Silloin, kun uusi rakennus valmistui, muutimme sinne ja tämä vanha jäi herran haltuun. Se on toiminut varastona ja on saanut purkutuomion, kun joku vain sen purkaisi, Hasila sanoo.

Tilan nimi on Ali-Kaitala ja taaempana sijaitsee Yli-Kaitala. Aiemmin ne olivat yhtä tilaa, ennen kuin ne jaettiin. Kasvillisuuden valtaaman kujan toisessa päässä sijaitseva Yli-Kaitala on jäänyt tyhjilleen jo vuosia sitten.

Ali-Kaitalan päärakennusta jatkettiin aina tarpeen mukaan väen lisääntyessä, kuten ajan tapa oli.

Kaitalantien varsikin on muuttunut vuosien varrella. Vielä 1960-luvulla tien varressa oli useita aittoja. Vanha riihi on edelleen paikallaan. Myös taloja on maisemasta hävinnyt.

Kuva: Maria Ilonen

Kaitalantien varressa on Eero Hasilan synnyinkoti, joka jäi tyhjilleen 1950-luvun alussa, kun perhe muutti uuteen päärakennukseen. Keski-Hämeen kuvassa, jossa paikan sijaintia kyseltiin, talo oli vielä hyvässä kunnossa. Talossa oli aikoinaan myös iso kuisti.

Asukkaina kanttoreita ja lukkareita sekä Pellavamarkkinoiden äiti

Ali-Kaitalassa ehti asua monta sukupolvea Lintilän sukua. Tila oli Eero Hasilan äidin suvun ja äiti oli omaa sukuaan Lintilä. Nimi oli alkuaan Lind, joka on suomalaistettu. Niinpä myös eläköityneen uutisankkuri Arvi Lindin sukujuuret ulottuvat Kaitalaan ja Hasilat kertovat hänen siellä vierailleenkin.

Sukuun on kuulunut myös useita kanttoreita ja lukkareita ja myös Lammin Pellavamarkkinoiden juuret ulottuvat Ali-Kaitalaan. Sanna Hasila kertoo Hedda Sofiasta, joka aikoinaan otettiin Lintilän taloon tätinsä kasvattilapseksi. Hänen pojanpoikansa oli Vihtori Lintilä, joka oli Eero Hasilan pappa.

– Hedda Sofian sisko Agata Johanna meni naimisiin tamperelaisen masuunanhoitaja JohanFredrik Gefwerin kanssa, joka tarvitsi pellavaa masuuniin. Agata Johanna hommasi hänelle pellavaa Lammilta ja sitä kautta saivat alkunsa myös Pellavamarkkinat, Sanna Hasila kertoo.

Tämä selviää Yrjö Hietasen kirjoittamasta tekstistä Pellavamarkkinoiden äiti.

Kuva: Maria Ilonen

Talon päädystä on laudat aikoinaan lainattu uutta kotitaloa varten. Kaitalantie tunnettiin aikanaan Kaitalankujana, josta risteytyi tämä nimetön kuja, jonka varresta Keski-Hämeessä aiemmin julkaistu kuva on otettu. Nyt kuja on kasvillisuuden valtaama

Irja Kilpeläinen on aikoinaan julkaissut kolme kirjaa sukunsa vaiheista. Täällä on kotini- kirjassa hän kertoo juuri Hedda Sofiasta ja hänen jälkeläisistään. Kirjassa kerrotaan Hedda Sofian pojista, Lintilän veljeksistä, joista viisi lähti Pietariin 1860-luvulla. Vuosikymmenen loppupuolella Suomea piinasivat suuret nälkävuodet, jotka ilmeisesti saivat veljekset lähtemään, kun kotitalosta ei ollut kaikkien elättäjäksi, eikä muuta työtä ollut kotipaikkakunnalla tarjota. Kirjassa kerrotaan heidän elämästään ja vaiheistaan. Kirjassa kerrotaan myös Pietariin lähteneen Lintilän Viktorin perheen joulusta Lammilla kotona Lintilässä vuonna 1886 ja kuinka oljet ja päreet ja rohtimista tehdyt vaatteet hämmästyttivät lapsia.

Juttu on alunperin julkaistu Keski-Hämeen Kesä -lehdessä, joka on myös verkossa vapaasti kaikkien luettavissa. Tervetuloa tutustumaan!

Lue myös: Muistoja Suntinkujasta

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat