Pitäjät Keski-Häme

Vältä sähköiskut pihatöissä

Kuvituskuva: Colourbox

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaa, että sähköturvallisuusriskit lisääntyvät, kun sähkölaitteita käytetään pihalla ja puutarhassa sekä veden äärellä. Myös sähkötapaturmia sattuu eniten kesäaikaan.

– Ulkona pitää käyttää vain ulkokäyttöön tarkoitettuja sähkölaitteita, jotka ovat asianmukaisesti koteloituja ja suojattuja. Jatkojohtojen pitää olla suojamaadoitettuja ja ulkokäyttöön tarkoitettuja. Laitteet kannattaa suojata kosteudelta eikä jättää niitä ulos sateeseen, sanoo Tukesin johtava asiantuntija Mika Toivonen.

– Tarkasta pihalla ja puutarhatöissä käytettävien sähkölaitteiden toimintakunto ja laitteeseen sähköä syöttävän pistorasian, liitäntäjohdon sekä jatkojohtojen kunto. Vikaantuneet ja kuluneet johdot aiheuttavat sähkötapaturmia, joten vialliset laitteet on korjautettava tai vaihdettava uuteen, Toivonen neuvoo.

Kiinnitä sähköturvallisuuteen erityistä huomiota, kun työskentelet veden äärellä, esimerkiksi venettä tai laituria korjatessasi. Verkkovirtaan kiinnitettyjä sähkölaitteita ei saa koskaan käyttää vedessä seisten. Vesi ja sähkö voivat olla tappava yhdistelmä.

Akkukäyttöiset työkalut ovat ulkona turvallisempia kuin sähkökäyttöiset. Akkujen lataamiseen liittyy kohonnut paloriski, joten valvo akun latautumista ja käytä laitteeseen tarkoitettua ehjää laturia.

Omien viritelmien ja kytkentöjen teko sähkölaitteisiin on sekä laitonta että hengenvaarallista. Jatkojohtojen väärät kytkennät ovat aiheuttaneet jopa kuolemantapauksia. Sähköasennuksia ja sähkölaitteiden korjauksia saa tehdä vain sähköalan ammattilainen, lukuun ottamatta pieniä sähköön liittyviä toimenpiteitä, kuten lampun vaihto.

Käytetyt litiumakut ovat sekajätteen seassa ja kaappiin jemmattuna tulipaloriski. Käytetyt tai vioittuneet akut kannattaa viedä heti kierrätykseen eikä jemmata kaapissa, sillä pitkään käyttämättömänä lojunut akku voi joutua oikosulkuun, jos sitä yritetään ladata tai jos se vikaantuu esimerkiksi pudotessaan.

Käytetyt vioittuneet akut tulee laittaa muovipussiin ja niiden virtanavat tulee paristojen tavoin teipata. Virtanapojen suojaus teipillä ehkäisee tulipalot estämällä paristoissa vielä jäljellä olevan virran purkautumisen, jos napa osuu metalliin.

Pienet akut voi kierrättää myös niitä myyvissä kaupoissa, mutta Paristokierrätys suosittelee viemään akut ensisijaisesti valvottuihin kierrätyspisteisiin, joissa henkilökunta on koulutettu niiden käsittelyyn.

Vaarallisen jätteen ja metalliromun keräyskierrokset peruttiin sekä Hollolassa että Hämeenlinnan seudulla keväällä koronan vuoksi. Seuraava kierros järjestetään Hämeenlinnassa todennäköisesti viikolla 38. Hämeenkoskella Roinaralli pysähtyy seuraavan kerran vasta lokakuussa.Yksityiset kotitaloudet voivat toimittaa vaaralliset jätteensä kuitenkin veloituksetta myös kuntien jätteidenkäsittelyalueelle, Hämeenlinnassa Karanojalle. Karanojantie 145, ja Hollolassa Hollolan jäteasemalle, Paassillantie 114.

Kesämökillä ja pihapiirissä kannattaa myös varoa ilmajohtoja, muistuttaa Tukesin ylitarkastaja Esko Iivonen.

– Pitkien esineiden, kuten onkivapojen ja tikkaiden käsittelyssä on noudatettava turvaetäisyyksiä, jotka vaihtelevat johdon jännitteestä riippuen kahdesta viiteen metriin. Kuolemaan johtaneita sähkötapaturmia on sattunut, kun onkivapa on osunut ilmajohtoon tai tikkailla seissyt henkilö on horjahtanut ja tarttunut lähellä riippuvaan johtoon.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski