Pitäjät Lammi

Vanha kunnantalo avataan yleisölle Pellavamarkkinoilla

Kuva: Matti Siivonen

Purkutuomion saanut Lammin vanha kunnatalo avataan yleisölle Pellavamarkkinoiden aikaan. Tapahtuman järjestää Lammin kulttuuri- ja kotiseutuyhdistys LyKKY.

– Pidämme ovet avoimina pari tuntia keskellä Pellavamarkkinoita, katsotaan sitten, jos tulee yleisöryntäys, avataanko ne toisenkin kerran. Olen muutamien kunnantalossa työskennelleiden ihmisten kanssa jo puhunut, jos heistä joku pääsisi kertomaan silloin talosta, yhdistyksen hallituksen jäsen Matti Siivonen sanoo.

Vanha kunnantalo on rakennettu vuonna 1963 ja se edustaa aikansa tyypillistä arkkitehtuuria. Talo toimi kunnantalona kuntaliitokseen saakka eli vuoteen 2009. Viimeisen kymmenen vuoden aikana siellä on toiminut muun muassa nuorisotoimi ja siellä on järjestetty maahanmuuttajien valmentava opetus. Siitä kertovat vielä laput, joissa on suomenkielisiä sanoja. Suuri osa kunnantalon irtaimistosta on päätynyt Turvantalolle, kuten valtuustosalin pöydät.

Valtuustosalissa on nyt tyhjää, kunnan viirit ja liikelahjat on pakattu muovisäkkeihin. Paljon tavaraa on viety kirjastolle, missä työskentelevä Marita Rekola on vastannut talon irtaimistosta.

Alimmassa kerroksessa, missä nuorisotoimi oli, sattui viime vuonna vesivahinko ja näihin tiloihin ei yleisöä päästetä Pellavamarkkinoiden avoimien ovien aikana. Muissa tiloissa ovat käsillä nyt viimeiset hetket muistella vanhoja, sillä talo on saanut purkuluvan. Purkamisen ajankohdasta ei tosin ole vielä tietoa, sillä kaupungilla on jonossa useita purettavia kohteita.

Kunnantaloon kuului myös asuntoja

Aikoinaan kunnantalolle oli sijoitettuna Vilho Penttilän taidekokoelma, joka sisältää lähes sata Penttilän keräämää teosta. Penttilä oli testamentannut kokoelmansa Lammin kunnalle ja sille rakennettavaksi asialliset tilat. Kuntaliitoksen myötä kokoelma siirtyi Hämeenlinnan Taidemuseon haltuun. Uljas Kiurun visiota mukaillen kunnantalon aulassa on järjestetty myös lasten kuvataidenäyttelyitä ennen kirjaston näyttelytilan valmistumista.

Viimeisimpänä kunnantalosta on ollut käytössä siihen kuulunut rivitalosiipi, johon on rakennettu asuntoja kunnan viranhaltijoita varten. Siellä sijaitsi muun muassa kunnanjohtajan iso asunto.

– Asunnot otettiin toimistokäyttöön kunnantalon käytyä ahtaaksi 1980–1990-luvulla, sanoo asunnoissa itsekin asunut Matti Siivonen.

Myöhemmin tilat palautuivat taas asunnoiksi. Nyt nekin on jo tyhjennetty.

Kunnantalon yläkerran aulassa on punaista tiiliseinää.

– Tarinan mukaan kunnantalon julkisivunkin piti olla punaista tiiltä, mutta seinät päätettiin sitten kuitenkin maalata valkoiseksi. Väri ei ole oikein hyvin seinässä pysynyt tiilien jatkuvan pintahalkeilun vuoksi. Julkisivua on ehostettu lähes joka vuosi Pellavamarkkinoille paikkamaalauksilla, Matti Siivonen kertoo.

1960-luku näkyy talossa monin tavoin. Tiloihin on
haluttu valoa ovien yläpuolelle tehdyillä ikkunoilla, ja samalla käytävällä ovat sijainneet niin muut virastohuoneet kuin sosiaalitoimikin.

– Tänä päivänä ei sosiaalitoimen asiakkaita laitettaisi odottamaan samalle käytävälle kaikkien muiden kanssa.

Vanha kunnantalo on avoimena Pellavamarkkinoiden aikaan 15.6. kello 12–14.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski