Korona Pitäjät Keski-Häme

Vanhemmat kantavat vastuuta pitäjissä – lapset ovat etäopetuksessa

Alvettulan koulu.

Maanantaista alkaen Tuuloksen koulu on ollut kokonaan suljettuna, Lammilla lähiopetus keskittyy Konnarin koululle ja Hauholla Eteläisten koululle. Suurin osa lapsista osallistuu päivittäiseen opetukseen nyt kotoa, etäyhteyksien avulla.

– Tämä on meille kaikille uutta. Etäopiskelu vaatii osin uudenlaisia työtapoja ja tekniikoita, kertoo Tuuloksen koulun rehtori Antti Lamminpää.

Tuuloksessa lähiopetukseen ei tullut yhtään lasta, joten tarvetta kuljetukseenkaan ei ole ollut. Ruokailu kouluissa järjestetään vain etäpetuksessa oleville.

– Yhteyttä pidetään ensisijaisesti Wilman avulla. Varsinkin isompien oppilaiden kanssa käytössä saattaa olla myös Teams-yhteyksiä, WhatsApp-ryhmiä, sähköpostia ja Onedrive-pilvipalveluja. Sähköisiä materiaaleja on myös tarjolla ja Tuuloksessa koululta sai myös lainaksi iPadeja, Lamminpää kertoo.

Opettajilta tilanne vaatii aivan uudenlaisia opettamisen keinoja, Lamminpään mukaan ainakin yksi uutuus on ollut Puhuva kissa -sovellus, joka toistaa hassulla äänellä kaiken, mitä sille sanotaan. Sitä on opettaja käyttänyt ohjeiden antamiseen ja kannustamiseen WhatsAppin kautta.

Tuuloksen koulu.

Varuillaan olo on ollut kuormittavaa

Hallituksen linjaukset opetuksesta ovat olleen varsin poukkoilevia. Ensin sanottiin, että kouluja ei suljeta, koska niiden sulkemisesta olisi yhteiskunnalle enemmän haittaa kuin avoinna pitämisestä, mutta vain neljän päivän kuluttua kerrottiin, että kaikki koulut suljetaan ja vain esiopetusta jatketaan ja vain ne 1–3-luokkien oppilaat voivat tulla kouluun, joiden vanhempien työ on yhteiskunnallisesti välttämätöntä. Kaksi päivää tämän jälkeen tiedotettiin, että kaikki 1–3-luokkien oppilaat voivat halutessaan tulla kouluun, mutta samalla pyydettiin, että kukaan ei tulisi. Ministerit ovatkin julkisuudessa muistaneet kiittää opettajia heidän uskomattoman vahvasta panoksestaan poikkeusolojen keskellä.

Alvettulan koulun rehtori Jukka Isotalo myöntää, että varuillaan olo on ollut kuormittavaa.

– Opettajat ovat osanneet ottaa asiat ihailtavan tyynesti, vaikka varmasti jokaisen mielessä myllertää, Isotalo toteaa.

– Kaikki Alvettulan koulun oppilaat käyvät nyt koulua kotona. Opettajat saavat keskittyä täysin etäopetukseen, mikä on iso asia, Isotalo sanoo.

Hauhon yhtenäiskoulun rehtori Pekka Paappanen kertoo, että yhtenäiskoulun kaikki oppilaat ovat tällä hetkellä etäopetuksessa, ja jos tarvetta lähiopetukseen tulee, oppilaat kuljetetaan Eteläisten kouluun.

Hämeenkosken koulu ja päiväkoti.

Tiimityössä on voimaa

Myös Hämeenkosken lapsista melkein kaikki ovat jääneet suositusten mukaisesti kotiin. Maanantaina koulussa oli 110 koululaisesta vain kolme. Eskarilaisia oli paikalla neljä lasta 28 esikoululaisesta.

Vaikka valtion ohjeistukset kouluille ovat vaihdelleet parin päivän välein, apulaisrehtori Maria Keskisen mukaan kaikki on sujunut hyvin.

– Hämeenkosken opettajat ovat sopeutumiskykyisiä. Tiimityössä on voimaa, töitä on jaettu tasapuolisesti, Keskinen kertoo.

Opetusryhmät pysyvät pieninä

Sosiaalisessa mediassa ihmiset ovat ihmetelleet sitä, miksi kokoontuminen koulussa on sallittua, vaikka se muuten on yhteiskunnassa kokonaan kiellettyä yli 10 hengen ryhmille.

Eteläisten kouluun keskitetään nyt Hauhon kaikki lähiopetus, mutta nyt kun suurin osa lapsista on etäopetuksessa, ei ryhmäkoko kuitenkaan kasva sielläkään kovin suureksi.

– Nyt meitä on koululla, opettajat ja ohjaajat mukaan lukien, koko ajan alle kymmenen henkilöä. Tarvittaessa jakaudumme pienempiin ryhmiin ja porrastamme ruokailua. Käsien pesun merkitystä on korostettu ja muutenkin yritämme välttää kontakteja, esimerkiksi liikuntaa pidetään vain ulkona, kertoo Eteläisten koulun rehtori Joonas Rokkanen.

Lammilla lähiopetus keskitetään Konnarin koululle ja Hakkalan koulu on suljettu. Konnarin koulun rehtori Jari Jokinen kertoo, että tällä hetkellä koulussa on luokilla 1–2 yhteensä 10 oppilasta, jotka työskentelevät osin yhdessä, osin erikseen. Kolmannella luokalla lähiopetuksessa on yhteensä kaksi oppilasta, jotka työskentelevät omana ryhmänään, ja samoin toimivat erityisen tuen oppilaat, joita on koulussa yhteensä nyt neljä.

Konnarin koulu.

Etäopetukseen siirtyminen uskomaton suoritus

Hakkalan koulun ja Lammin lukion rehtori Esa Kähkönen toteaa, että etäopetukseen siirtyminen muutaman päivän varoitusajalla on ollut koulun henkilökunnalta uskomaton suoritus.

– En voi olla ihailematta opettajien ja ohjaajien ammattitaitoa ja joustavuutta tässä hyvin poikkeuksellisessa tilanteessa. Opettajat ja ohjaajat ovat tukeneet kollegiaalisesti toisiaan, antaneet auliisti toinen toisilleen vinkkejä, jakaneet huoliaan ja myös innostustaan, Kähkönen kertoo.

Valtakunnallisesti vanhemmilla on välillä ollut vaikeuksia hahmottaa, mikä on sallittua ja mikä ei, mutta tätä ongelmaa ei pitäjissä juurikaan ole ollut. Jari Jokinen toteaa, että yleisesti vanhemmat ovat pyrkineet katsomaan kaikki mahdolliset vaihtoehdot, ettei lapsia ”kevyin perustein” tuotaisi kouluun. Myös Joonas Rokkanen kertoo, että huoltajien kanssa yhteistyö on toiminut hyvin, ja Antti Lamminpää muistuttaa, että vaikka kiitoksia annetaan ansaitustikin myös opettajille ja kouluille, on tärkeää muistaa, että vanhemmilta on vaadittu nyt erityistä venymistä.

– Pitäkää yhteyttä opettajiin ja kysykää rohkeasti, jos jokin askaruttaa. Tsemppiä etäopiskeluun ja tsemppiä kaikille kotiopettajille, Lamminpää kannustaa.

Katso täältä: Pitäjien varhaiskasvatusyksiköissä tapahtuvat muutokset 23.3.–13.4.2020

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski