Pitäjät Tuulos

Vanhempainyhdistyksen kautta pääsee mukaan nykypäivän koulumaailmaan

Tuuloksen Vanhempainyhdistyksen hallitus 2019. Kuva: Maria Ilonen

Tuuloksen koulun vanhempainyhdistyksen toiminnasta itse kokoustaminen on varsin pieni osa, vaikka niissä kokouksissakin on hallituksen jäsenillä hauskaa. Sen sijaan monenlaista toimintaa järjestetään lukuvuoden aikana.

Vanhempainyhdistyksen hallitukseen kuuluu puheenjohtaja Piia Töyrylän lisäksi kuusi jäsentä. Syksyn alussa on kampanjoitu jäsenten hankkimiseksi. Yhdeksänkymmenen oppilaan koulun vanhemmista noin kaksikymmentäviisi kuuluu vanhempainyhdistykseen.

– Kyllähän tämä jonkin verran työllistää. Uuden lukuvuoden alussa tehtiin toimintasuunnitelma, ja aika paljon on kyllä saatu aikaankin. Voimme olla tyytyväisiä, kun olemme saavuttaneet tavoitteet, ja lapset ovat olleet iloisia; saadaan lapsille muutakin kuin koulu ja arki. Esimerkiksi vanhempainyhdistyksen kustantamalle retkelle pääsevät kaikki oppilaat, eikä kukaan joudu jäämään pois esimerkiksi rahallisista syistä, kertoo Piia Töyrylä.

Jokainen luokka saa saman summan rahaa, ja opettajat sitten päättävät, minne lähdetään. Viime keväänä oppilaat pääsivät käymään Heurekassa.

Pitää itse järjestää, että tapahtuu

Talvisin vanhempainyhdistys on järjestänyt jääriehan koulun kentällä ja vapun aikaan on herätetty henkiin vappuhenkinen Hassu hattu- tapahtuma. Vanhempainyhdistyksessä tuumataan, että pienellä paikkakunnalla pitää olla aktiivinen ja itse järjestää, että jotain tapahtuu. Se motivoi mukana oloon. Tapahtumien järjestämiseen löytyy hallituksen ulkopuoleltakin vaihtelevasti apuvoimia.

Oppilaille järjestetään myös vierailijoita, esimerkiksi keväällä koululla kävi vanhempainyhdistyksen toimesta Parkour-ohjaaja. Yhdistys toimi rahoittajana, kun koululle hankittiin käyttöön viikoksi kickbiket eli potkupyörät, jotka olivatkin hyvin suosittuja. Niillä tehtiin ohjatusti pieniä retkiä koulun ulkopuolelle ja koulun pihalle oli tehty ratoja.

Myös oppilaiden vanhemmille tai koko perheelle tarkoitettuja iltoja on järjestetty.

– Viimeksi meillä oli puhumassa Mikko Reitti kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista, Piia Töyrylä kertoo.

Varainkeruutapahtumia ja puffetin pitämistä

Vanhempainyhdistys on mukana monen muun yhdistyksen tavoin kirjastolla järjestettävässä Yökirjasto-tapahtumassa, jossa sen vastuulle on aiemminkin kuulunut puffetti, josta lapset voivat ostaa pientä syötävää ja juotavaa. Puffettia on pidetty muissakin tapahtumissa, mutta hinnat pidetään maltillisina lapsille tarkoitetuissa tapahtumissa, joten valtavan suuri rahasampo ne eivät ole. Vanhempainyhdistyksen jäsenmaksu kymmenen euroa on perhekohtainen. Muuten varoja yhdistykselle hankitaan muun muassa myymällä erilaisia tuotteita ja osallistumalla varainkeruutapahtumiin, joista suurin on Tuuloksen joulunavauksessa järjestettävät arpajaiset. Viime kesänä vanhempainyhdistystä pyydettiin järjestämään Tuuloksen kesäkonsertin kahvitus.

– Siellä oli vapaaehtoinen kahvimaksu ja sieltä saimme hyvin tukea, Piia Töyrylä kiittää.

Myös Tuulosen syysmessuilla on järjestetty arpajaiset. Lisäksi Hämeenlinnan kaupungilta vanhempainyhdistys saa tukea.

Moni vanhempi tulee mukaan vanhempainyhdistyksen toimintaan silloin, kun lapsi menee toiselle luokalle.

– Usein ensimmäinen kouluvuosi menee siinä katsellessa. Nyt meillä on ollut hallituksessa vaihtuvuutta, ja sellainen sukupolvenvaihdos, kun moni pitkään mukana ollut jäi pois, kertoo kolmatta vuotta hallituksessa oleva Piia Töyrylä.

Mahdollisuus tulla mukaan kouluelämään

Töyrylä sekä muut hallituslaiset kokevat, että vanhempainyhdistys on hyvä mahdollisuus tulla mukaan nykypäivän kouluelämään ja nähdä se eri tavalla, kuin muuten oppilaan vanhempana näkisi.

Vanhempainyhdistys huomioi oppilaita vuosittain myös stipendillä. Stipendi menee jollekin kuudesluokkalaiselle koulumenestyksen perusteella. Kuudesluokkalaisille järjestetään myös kahvitilaisuus, johon vanhempainyhdistys osallistuu täytekakkukustannuksiin osallistumalla.

Vanhempainilloissa sekä Kodin ja koulun päivässä vanhempainyhdistys on mukana kahvittamassa. Silloin on hyvä tilaisuus tulla tutustumaan hallituslaisiin ja vanhempainyhdistyksen toimintaan. Uusia ideoitakin yhdistys ottaa vastaan.

– Jos tulee hyvä idea, kyllä sitä lähdetään toteuttamaan. Nyt on jo pari uutta ideaa vireillä, jotka on tarkoitus toteuttaa, hallituksen väki sanoo.

Vanhempainyhdistyksellä on kuutisen kokousta lukuvuoden aikana. Muuten kommunikoidaan What’s App -ryhmän kautta.

 

 

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski