Pitäjät Lammi

Verta tarvitaan jopa tavallista enemmän

Kuva: Maria Ilonen

SPR:n verenluovutustilaisuudessa Lammilla riitti hyvin luovuttajia, nyt on pulaa erityisesti A+ – ja O- verestä.

Sairaalat ovat käynnistäneet leikkaustoimintaa koronatilanteen rauhoituttua, joten veren tarve on kasvanut. Tarve on tällä hetkellä jopa hieman normaalia suurempi. Myös SPR:n liikkuvat verenluovutustilaisuudet ovat käynnistyneet. Lammilla järjestettiin heinäkuun ensimmäisenä päivänä verenluovutustilaisuus. Tilaisuus järjestettiin tietyin koronarajoittein, ja aikoja jaettiin ajanvarauksella. Luovuttajien kahvitus toimi itsepalveluperiaatteella. Normaalisti paikalliset SPR:n vapaaehtoiset toimivat kahvittajina.

– Luovuttajat ovat olleet kohtuullisen aktiivisia ja käyneet toimistolla luovuttamassa, maaliskuun puolessavälissä oli jonkinlainen notkahdus. Eniten pulaa on nyt tavallisimmasta A+ veriryhmän verestä sekä niin sanotusta hätäverestä, eli O- verestä, jota voidaan antaa kaikille. Ei kannata ajatella, että on niin tavallinen veriryhmä, ettei sitä tarvittaisi, koska juuri sitä tarvitaan eniten, se on suurimmalla osalla myös verta tarvitsevista potilaista, kertoo Tampereen alueen esimies Päivi Metsola SPR:n Veripalvelusta.

Veripalvelu pyrkii pitämään varastossaan verta kaikista veriryhmistä 4–6:n päivän tarpeen mukaisen määrän. Nyt A+ – ja O- – verta ei ole niin paljoa. Metsola kuitenkin rauhoittaa, ettei kukaan tarvitseva ole jäänyt ilman.

Kuva: Maria Ilonen

Mittari kertoo veren virtausnopeuden. Kerääminen kestää viidestä kymmeneen minuuttia.

Lammin luovutustilaisuudessa oli varattavana 75 aikaa. Joitakin luovuttajia otettiin myös ohi ajanvarauksen tilanteen salliessa.
– Tavoitteena meillä oli saada 65 luovutusta. Lammilla oli muutaman vuoden tauko tilaisuuksien järjestämisessä, mutta nyt täällä on taas muutama vuosi käyty. Ja käydään kyllä jatkossakin, jos luovuttajia on, Metsola sanoo.

Tarkoitus on järjestää Lammilla luovutustilaisuus pari kolme kertaa vuodessa. Seuraava tilaisuus on lokakuussa. Heinäkuun tilaisuudessa saatiin kaiken kaikkiaan 68 luovutusta, joten tavoite saatiin täytettyä.

Hämeenlinnassa Palokunnankadulla luovutustilaisuuksia on kesän aikana vielä useita. Tarkemmat tiedot luovutuksista löytää Veripalvelun verkkosivuilta.
Luovutuksen voi aloittaa, kun on täyttänyt 18 vuotta ja jatkaa silloin 71-vuotiaaksi asti. Luovuttaminen on kuitenkin aloitettava viimeistään 60-vuotiaana. Luovuttajan on myös painettava vähintään 50 kg. Kerättävä verimäärä kun on sama ihmisen koosta riippumatta.

Korona-aikana, kuten muutenkin, luovuttajan on oltava terve. Koronan sairastamisesta tai sen epäilystä on oltava kulunut vähintään kaksi viikkoa, jos tulee luovuttamaan. Muutenkaan ei saa luovuttaa, jos on flunssaoireita. Ruotsissa käynnin jälkeen on myös kahden viikon karenssi. Matkustaminen maissa, joissa koronatilanne on samanlainen kuin Suomessa, ei aiheuta karenssia. Matkustamisesta voi kuitenkin tulla myös muita karensseja.

Lääkitykset eivät useinkaan estä luovuttamista, vaan sairaus, johon ne on määrätty, määrittelee, voiko verta luovuttaa. Esimerkiksi sairastettu syöpä, sydän- tai aivoinfarkti ovat yleensä pysyvä este luovuttamiselle.

Kuva: Maria Ilonen

Hanna Saarinen käy luovuttamassa verta, kun verenluovutustilaisuus järjestetään lähistöllä. Anna Istolainen keräämässä.

Lammilainen Hanna Saarinen kertoo olevansa luovuttamassa kuudetta kertaa.
– Olen pyrkinyt aina tulemaan, kun tilaisuus on ollut Lammilla tai Tuulosessa, eikä tarvitse kaupunkiin lähteä. Se on se halu auttaa, kun ei koskaan tiedä, koska itse tai joku läheinen on veren tarpeessa, Saarinen sanoo.

Malli on tullut jo vanhemmilta, jotka ovat käyneet vuosien ajan säännöllisesti luovuttamassa verta.

– Noin 30-vuotiaana se ajatus tuli, että olen jo tämän ikäinen, eikä se niin kamalaa voi olla, onhan niitä verinäytteitä muutenkin otettu, Saarinen kertoo.
Hän sanoo, että mielellään luovutuksen jälkeen ottaa ihan rauhassa ja hieman lepäilee, sillä joskus on meinannut hieman huimata. Itse veren kerääminen kestää viidestä kymmeneen minuuttia, lisäksi tilaisuuteen sisältyy alkuhaastattelu.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat