Pitäjät Lammi

VPK-harrastus lisää kansalaistaitoja ja on hyödyksi monessa tilanteessa

Iida Anttila ja Aino Kangasmaa ovat olleet Lammilla VPK:n harrastustoiminnassa mukana jo vuosia. Kuva: Jussi Karvonen

Ensiaputaidolla voi pelastaa toisen ihmisen hengen. Rohkeus toimia tositilanteessa on monesti auttajan suurin apu.

– On aina parempi tehdä jotain kuin olla tekemättä mitään. Kovin paljon väärin ei voi tehdä jos toinen ei hengitä, rohkaisee Lammin vpk:n nuoriso-osaston vetäjä Henrik Selinummi

VPK:n nuoriin voi liittyä seisemänvuotiaana.

– Opettelemme esimerkiksi solmuja letkunkäsittelyä ja ryhmäytymistä ensiapua jotka ovat jo sinällään sellaisia kansalaistaitoja, että ne olisi jokaisen hyvä hallita. Tositilanteessa nuori osaa ainakin neuvoa, jollei hän ole kykenevä itse kaikkea tekemään.

Selinummi toivoo ettei etenkään yksityisyyden suojaa loukattaisi.

– Viime vuosina on esimerkiksi onnettomuuspaikoilla ollut valitettavan yleistä, että ihmiset alkavat kuvata onnettomuutta ja jopa sen uhreja. Sen tuntuu suorastaan vastuuttomalta.

Hälytyksiä jopa 200 vuodessa

Pitkien välimatkojen takia on aina ollut tärkeää, että myös maaseudun pitäjissä on oma vapaaehtoinen palokuntansa. Lammin VPK:lla oli hälytyksiä viime vuonna noin 190, mikä on ollut viime vuosina tavanomainen määrä. Vuosittain hälytysten määrä vaihtelee 150 ja 200 välillä, tosin viime aikoina on ollut hieman tavallista hiljaisempaa

– Olemme hälytysten määrällä mitattuna Kanta-Hämeen aktiivisin vapaapalokunta. Noin kolmannes määrästä on ensivastetehtäviä. Hälytysten määrä johtuu Lammin sijainnista maakunnan reunalla. Keski-Hämeessä on yksi ambulanssi joka päivystää Tuuloksessa. Jos se on ajossa, tehtävä tulee yleensä meille. Lähimmät ambulanssit ovat Hollolassa ja Hämeenlinnassa, minkä takia matka voi kestää. Aina, kun kyseessä on välitön hengenvaara, saamme automaattisesti hälytyksen, kertoo Lammin VPK:n puheenjohtaja Harri Saunalammi.

VPK:ssa oppii aina uutta

Iida Anttila ja Aino Kangasmaa ovat olleet VPK:ssa jo vuosia, Iidalla niitä on takana kolme ja Ainolla viisi.

– Isoveli innosti mukaan. Olen oppinut paljon uutta vapaapalokunnassa, sanoo Aino

Iidan sai palokuntanuorista innostumaan kaveri.

– Olemme harjoitelleet ensiapua ja suihkutelleet vettä, muttei sentään oikeassa tulipalossa.Treenit on kerran viikossa, kertovat tytöt

Hälytysosaston treeneihin nuoret pääsevät 16-vuotiaina ja hälytysosastoon 18-vuotiaana. Minimivaatimuksena on suorittaa sammutustyökurssi, minkä jälkeen on oikeutettu toimimaan sammutusmiehistössä.

– Tietysti vedämme treenit hieman kevyempinä nuorten osalta, mutta periaatteessa he tekevät samoja asioita kuin hälytysosastonkin miehet, sanoo Saunalammi

Hälytysten määrä kuormittaa osaa VPK:n jäsenistä aika tavalla

– Aika monen työpaikka on Lammin ulkopuolella, eikä heillä ole mitään mahdollisuuksia viiden minuutin lähtövalmiuteen, sanoo Selinummi

Ammattipalokunnissa eläkeikä on 65 vuotta, mutta vapaapalokunnissa voi harrastus jatkua vielä eläkkeelläkin

– Välttämättä jäsen ei enää sammutusryhmään pääse, mutta jokaiselle löytyy oman kunnon edellyttämää toimintaa, vakuuttaa veteraaniosaston johtaja Olavi Aaltonen.

Pitäjissä VPK onkin usein koko perheen harrastus, ja halu auttaa siirtyy joidenkin mukaan jo äidin maidossa sukupolvelta toiselle.

Harrastuksesta voi tulla ammatti

Lammin vpk:ssa, kuten luultavista monissa muissakin maaseutujen vapaaehtoisissa palokunnissa keski-ikä nousee kuitenkin koko ajan.

– Nuoriso-osastossa voi vielä riittää väkeä, mutta nuorten siirtyessä opiskelemaan muualle, vpk-harrastus tietysti jää pois ainakin Lammin osalta. Moni nuoriso-osastossamme toiminut on aikuistuttuaan kouluttautunut ensihoidon ammattilaiseksi tai ammattipalomieheksi. Heidän suhteensa olemme onnistuneet kasvatustehtävässämme, mutta toisaalta heidän ammattitaitonsa ei välttämättä enää palvele Lammia, Saunalahti pohtii.

– Meillä on kuitenkin entisiä lammilaisia alan ammattilaisia, jotka käyvät kouluttamassa meitä. Heidän ”suuresta maailmasta” tuleva ammattitaitonsa ja tietonsa on meille iso etu.

 

Tagit

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski

Lukijoiden mielipiteet