Pitäjät Hämeenkoski Hauho Lammi Tuulos

Vuoden maisemateko taas haussa

Kuva: Marjo Karinkanta

Vuoden maisemateko -kilpailu 2021 kannustaa hoitamaan ja vaalimaan kulttuuriympäristöjä.

Maa- ja kotitalousnaiset etsivät nyt jo kuudetta kertaa maisematekokilpailun avulla tekoja, jotka nostavat esille paikallisen kulttuuriympäristön arvoja, historiaa, ominaispiirteitä ja tapahtumia. Kilpailuteko voi olla miltä tahansa maisemanhoidon alalta. Kilpailun ”Pieniä suuri tekoja luonnon hyväksi” -teemaa voi myös toteuttaa vapaasti.

Kilpailuteko voi maa- ja kotitalousnaisten tiedotteen mukaan olla esimerkiksi:

  • kunnostettu rakennus tai rakenne
  • hoidettu niitty tai maisemapelto
  • vieraslajien kitkentä-, niitto- tai raivauskohde
  • kunnostettu maisema-, piha-alue tai muu ympäristökohde
  • hoidettu ja kunnostettu kosteikko tai ranta-alue
  • laadittu ympäristönäyttely tai esitys

— Teon laajuudella ei ole väliä. Se voi olla vaikka luontopolun tai rakennuksen kunnostusta tai arvokkaan niityn hoitoa. Oleellista on, että teolla edistetään kohteiden säilymistä tuleville sukupolville ja tuetaan samalla yhteisöllisyyttä, painottaa maiseman- ja luonnonhoidon kehitysjohtaja Leena Lahdenvesi-Korhonen Suomen maa- ja kotitalousnaisten keskuksesta.

Vuoden maisemateko -tunnustuksen voi saada yksittäinen henkilö, paikallinen yhdistys, talkooporukka tai muu taho.

— Kilpailu on aikaisempina vuosina ollut todella suosittu ja osallistujien kirjo hyvin monipuolinen. Teot luonnon hyväksi ovat selvästi lähellä suomalaisten sydämiä, maa- ja kotitalousnaisten tiedote kertoo.

Kilpailussa myönnetään maakunnallisia tunnustuksia, jotka kaikki kilpailevat valtakunnallisesta palkinnosta. Viime vuonna Päijät-Hämeen alueen maisemateoksi valittiin Huljalan Tupala.

Opetus ja kulttuuriministeriö tukee vuoden maisemateon valintaa.

Maa- ja kotitalousnaiset on valtakunnallinen ja kansainvälisesti linkittynyt asiantuntijajärjestö, jonka toiminnan keskiössä on ruoka- ja ravitsemusosaamisen vahvistaminen, maiseman- ja luonnonhoidon kehittäminen, yrittäjyyden tukeminen sekä järjestötoiminta ja yhteisöllisyyden vahvistaminen.

Vuoden maisemateko 2021

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat