Pitäjät Hauho

Weberin lenkki liikutti Kokkilassa

Kai Penttilä veti alkuveryttelyn ja kyläyhdistyksen puheenjohtaja Markku Rantti ohjeisti kävelijöitä reiteistä, jotka oli merkitty niin, ettei kuulemma voinut eksyä. Kuva: Maria Ilonen

Weberin piste eli Suomen väestöllinen keskipiste sijaitsi Hauhon Kokkilassa 2016–2017. Siitä saatiin idea järjestää Weberin lenkki, joka kier-tää kyseisen pisteen. Viime vuonna 70 kävelijää kerännyt tapahtuma päätettiin järjestää myös tänä vuonna, vaikka väestöllinen keskipiste onkin siirtynyt jo eteenpäin. Oulun yliopisto päivittää pisteen kahden vuoden välein. Vuodesta 2012 piste on liikkunut noin kilometrin vuosivauhtia kohti Helsinkiä. Kokkilaan piste siirtyi Sotjalasta.

Viime vuonna tapahtuma liittyi myös Suomen satavuotisjuhlan viettoon ja saatiin yhdistettyä kaksi asiaa.
– Päätettiin järjestää tapahtuma vielä tänä vuonnakin ja katsoa, onko tulijoita. Katsotaan, tehdäänkö tästä perinne, Kokkilan kyläyhdistyksen puheenjohtaja Markku Rantti kertoo ja tuumii, että on mukava saada ihmiset liikkeelle.

50 kävelijää matkaan

Tapahtuma järjestettiin tänä vuonna jo helatorstaina, jolloin vietettiin myös valtakunnallista Unelmien liikuntapäivää, joka on kaikenlaisen liikuntatapahtumien pop up-päivä. Erilaisia kaikille avoimia liikuntatapahtumia järjestettiin eri puolilla maata. Viime vuonna Weberin lenkki kierrettiin vasta kesäkuussa, jolloin ehkä mökkiläisiä saattoi olla enemmän liikkeellä kuin nyt. Tapahtuma liikutti kyllä tänä vuonnakin, vaikka päivälle osuikin auringosta huolimatta melkoisen tuulinen sää. 50 kävelijää lähti Kokkilan uimarannasta taittamaan vaihtoehtoisesti joko kahden tai viiden kilometrin mittaista matkaa. Lyhyempi kahden kilometrin matka oli kylän läpi kulkeva ja helppokulkuinen, pidempi viiden kilometrin reitti taas kulki osan matkaa hämäläisessä harjumaisemassa.

– Reitit on merkitty eri väreillä niin, että ei voi eksyä, Markku Rantti opasti lähtijöitä.
Kai Penttilä veti vielä yhteisen verryttelyn ennen matkaan lähtöä.
Kyläyhdistyksen puffetissa oli tarjolla lenkin jälkeen kävelijöille kahvia ja kylmiä juomia sekä makkaraa ja muurinpohjalettuja. Markku Rantti kertoi lettujen paiston olevan hänen vakituinen hommansa Kokkilan kyläyhdistyksen järjestämissä tapahtumissa. Lettupannu kävi kuumana ja makkarat viriteltiin grilliin odottamaan saapuvia kävelijöitä.
Kävelyssä ei ole kysymys kilpailusta, vaan lyhempää tai pidempää rweittiä oli tarkoitus kävellä omaan tahtiin, jutellen ja luonnon ihmeitä, kuten kukkia ja lintuja ja tarkkaillen. Muutama poikkesi myös vain kahvittelemaan kyläyhdistyksen puffetille.

Tapahtumalle toivotaan jatkoa

– Ei täältä pois sovi jäädä, tuumi yli 90-vuotias, kylän vanhimmaksi nimitetty Anna-Liisa Köykkä, joka oli lähdössä kiertämään lyhyemmän lenkin viime vuoden tapaan.

– Nyt täytyy vähän istua, kun kävelin tänne jo samanlaisen matkan.
Yli kuusikymmentä vuotta Kokkilassa asunut Köykkä haaveili pääsevänsä tänä kesänä myös rantaan uimaan, kun viime kesän kelit olivat vähän kylmät.
Uimaranta ja sen viihtyisänä pitäminen ovatkin Kokkilan kyläyhdistyksen ylpeys. Uimarannassa juhlitaan myös juhannusjuhlia, jolloin ranta perinteisesti täyttyy kyläläisistä ja mökkiläisistä. Tapahtumien tärkeimmäksi anniksi todetaankin tuttujen tapaaminen.
Lenkille lähti väkeä lapsista lähtien. Ensimmäisenä perille saapunut aikuinen Heikki Maula tuumi kahden kilometrin lenkin olleen ilmoitettua pidempi ja lähempänä kolmea kilometriä.
– Mukavaa on tällä ilmalla kävellä, tuumi Maula ja toivoi, että tapahtumasta tehdään perinne.
Vaikka kilpailusta ei ollut
kysymys, mutta voittomahdollisuus oli silti olemassa. Kaikkien kävijöiden kesken arvottiin kaksi viidenkymmenen euron arvoista kaupan lahjakorttia.
Vaikka piste on siirtynyt muistokiven luota, harkitaan tapahtuman järjestämistä Weberin pisteen muistoksi jatkossakin. Järven toisella puolella sijaitsee kyläyhdistyksen kota ja Pirjo Heino arveli, että piste olisi hyvinkin voinut siirtyä sen seuduille. Pisteen vetäytyessä itsepintaisesti kohti Helsinkiä, Kokkilassa naurettiin, että siinä on tuleville sukupolville haastetta, että saataisiin pidettyä piste Kokkilassa. Se vaatisi melkoista väkimäärän lisääntymistä.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi, Säästö-Karit
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski