Pitäjät Hauho

Yhteisöllinen joulukuusi koko kylän iloksi

Ismail Aktas hommasi Juha Hippeläisen avustuksella joulukuusen yrityksensä edustalle. Yhteisöllinen kuusi on tarkoitus koristella yhdessä kaikkien hauholaisten voimin. Kuva: Maria Ilonen

Hauholainen yrittäjä Ismail Aktas on viime vuosina löytänyt itsestään jouluihmisen. Hänen yrityksensä Pizza-Kebab on aiemmin ollut valaistu joulun aikaan rakennuksen kiertävillä valoilla, mutta tänä vuonna sen eteen on ilmestynyt joulukuusi, josta Aktas on haaveillut jo pitkään. Erityisen joulukuusesta tekee se, että idea on tiettävästi ainutlaatuinen, sillä joulukuusi on koko kylän yhteisöllinen kuusi. Ismail Aktas on laittanut joulukuuseen valot ja muutamia koristeita, mutta ajatuksena on, että jokainen voi tuoda kuuseen omia koristeitaan, joita ei mahdollisesti enää tarvitse, toisen roska on toisen aarre- periaatteella. Vastaavasti, jos kuusesta löytää jotain, jonka tahtoo omakseen, sen saa ottaa mukaansa.

– Kunhan laittaa jotain tilalle, Aktas muistuttaa naurahtaen.

Aktas ei ole ainakaan kuullut, että muualla olisi tällaista yhteisöllistä kuusta.

Valoa pimeyteen

Kun kuusi on pari päivää ehtinyt seistä paikallaan, on siihen jo ilmestynyt koristeita.

– Idea lähti liikkeelle, kun sain kuusenjalan yhdeltä kaverilta ja se on ollut kesästä asti odottamassa. Juhan kanssa sitten hommattiin yhdessä tuo kuusi, Viittaa Ismail Aktas Juhan kaupan omistajaan Juha Hippeläiseen.

Hippeläinen löysi kauniin ja tasaisen alaskankuusen Aitoosta, missä niitä viljellään. Kuusi onkin erittäin tasainen.

Ismail Aktas on silminnähden innoissaan ja ylpeä joulukuusesta, joka pääsee varsinaisesti oikeuksiinsa vasta illan hämärtyessä, jolloin se tuo valoa kylään.

– On talvi, ja kun laitetaan valot pois, ei näy mitään. Tällä saadaan näkyvyyttä Hauholle. Halusin laittaa tämän ihan vain kyläläisten yhteiseksi iloksi.

Joulukuusi onkin saanut kiitosta. Facebookissa Ismail Aktasin päivitys yhteisöllisestä joulukuusesta on kerännyt ihastuneita kommentteja ja lähemmäs 400 tykkäystä, ja kuusen edessä on otettu selfieitä. Se ilahduttaa Aktasia, joka myöntää olleensa innoissaan kuin pikkupoika, kun kuusi saapui paikalle ja hän pääsi ripustamaan siihen valoja.

Hauholta hän sanoo löytyvän yhteisöllisyyttä, ihmiset kyllä lähtevät mukaan, kun jotain järjestää.

Kuva kuusesta päivittäin

Ismail Aktas kuvaa joulukuusen päivittäin ja tekee jouluaattona Facebookiin videon, miten kuusen koristelu on muuttunut joulunodotuksen aikana. Hän toivoo, että kuusi saa seistä paikallaan ja että kuusesta pidettäisiin huolta, kuin omasta.

Koristeiden suhteen saa käyttää mielikuvitusta.

– Mitä vain saa tuoda, kunhan se näyttää hyvältä, Aktas nauraa.

– Kauneus on tietysti katsojan silmässä, lisää Juha Hippeläinen.

Joulupalloja on kuuseen jo ilmestynyt, ja on myös kyselty, saako siihen tuoda heijastimia. Tämä on Aktasin ja Hippeläisen mukaan hyvä idea. Tällöin heijastinta tarvitseva voi sellaisen poimia joulukuusesta mukaansa.

Turkista Suomeen tullut Ismail Aktas sanoo, ettei ollut ennen jouluihminen, mutta on muuttunut sellaiseksi viime vuosina tyttöystävän myötä. Jouluateriankin hän on syönyt jo kymmenen kertaa, eikä vielä kyllästytä. Joulukuusesta hän arvelee tekevänsä jokavuotisen perinteen.

 

 

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat