Pitäjät Lammi Tuulos

Yhteisvastuu ikäihmisten asialla

Lammin seurakunnan diakoniatyöntekijä Jürgen Skaffari. Kuva: Maria Ilonen

Yksinäisyys on lisääntynyt, taloudellisen avun tarve kasvanut ja digikuilu on syventynyt eri sukupolvien välillä.

Yhteisvastuu -keräys käynnistyi helmikuun alussa. Tämän vuoden keräyksen tuotot ohjataan taloudellisissa vaikeuksissa kamppailevien ikäihmisten auttamiseen Suomessa ja maailmalla. Vähävaraisuus johtaa usein tilanteeseen, jossa vaikeudet, kuten terveydelliset ongelmat, sosiaalinen eristäytyminen, yksinäisyys ja digisyrjäytyminen kasaantuvat. Myös Lammilla ja Tuuloksessa ikäihmisten yksinäisyys ja taloudellisen avun tarve on kasvanut.

Lammin seurakunta yrittää tavoittaa ja auttaa alueen ikäihmisiä tarpeen mukaan, mutta korona on tuonut siihen haasteensa. Seurakuntasalissa on kokoontunut joka toinen viikko eläkeläiskerho, jossa on tarjolla myös ruokailu. Kerhoon on osallistunut nelisenkymmentä ikäihmistä. Nyt koronarajoitukset ovat estäneet kokoontumiset, eikä kerhoa voi korvata etätapaamisella. Seurakunnan diakoniatyöntekijä Jürgen Skaffari kokee, että digitalisoituminen on jo ennen koronaa aiheuttanut ulkopuolelle jäämistä, sillä läheskään kaikki ikäihmiset eivät elä suvereenisti digimaailmassa tai ole nettiyhteyksien päässä. Seurakunta on ollut aktiivinen digimaailmassa.

– Etätapaamiset tai -tapahtumat eivät kuitenkaan korvaa oikeaa kohtaamista. Olemme järjestäneet etätapaamisia, mutta olemme huomanneet, että esimerkiksi jumalanpalvelusten striimaukset tavoita ihmisiä samalla tavalla, kuin kirkossa Skaffari sanoo.

Myös seurakunnan vapaaehtoistoiminta on tauolla, sillä vapaaehtoiset ovat pääosin riskiryhmää ikänsä puolesta.

Korona on koskettanut raskaasti juuri vähävaraisia ikäihmisiä. Lammin seurakunta jakaa EU -ruokaa ja sillä on mahdollisuus myös myöntää osto-oikeuksia liikkeisiin. Tukea myönnetään taloudellisin perustein. Seurakunnassa ei ole vielä päätetty, miten Yhteisvastuu -keräyksen tuotto konkreettisesti käytetään. Päätökset tehdään keräyssumman vahvistumisen jälkeen huhtikuun lopussa. Periaatteessa keräysaika jatkuu koko vuoden, mutta aktiivista aikaa on helmi-huhtikuu. On kaavailtu esimerkiksi seurakunnan internet -palvelujen esittelytilaisuutta tai tuoton käyttämistä tilaisuudessa, johon tiedetään osallistuvan paljon ikäihmisiä.

– Kauhean isoista summistahan ei ole kyse, vaikka Yhteisvastuu -keräys onkin ihan hyvin säilyttänyt asemansa ja on hyvin tunnettu. Tänä vuonna on myös se tilanne, että lipaskerääjiä ei oikeastaan voi käyttää koronan vuoksi. Aiempina vuosina partiolaiset ja rippikoululaiset ovat usein olleet kerääjinä, Jürgen Skaffari kertoo.

Jürgen Skaffari. Kuva: Maria Ilonen

Lammin seurakunnan diakoniatyöntekijä Jürgen Skaffari kokee digitalisaation lisänneen yksinäisyyttä. Yhteisvastuu -keräyksen tuotto menee tänä vuonna vähävaraisten ikäihmisten tukemiseen.

Keräyslippaita on tällä hetkellä kolmessa paikallisessa liikkeessä. Haastetta lipaskeräykseen tuo myös se, että käteisen rahan käytön vähennettyä kaikilla ei ole enää kolikoita taskuissaan.

Jürgen Skaffari sanoo, että yksinäisyys ja köyhyys merkitsevät eri ihmisille eri asioita.

– Toinen voi kokea itsensä yksinäiseksi, vaikka joka päivä kävisi joku, toinen taas viihtyy yksin. Erityisesti sosiaalisille ihmisille korona-aika on ollut vaikeaa.

Olen kyllä pyrkinyt soittelemaan ja kysymään, miten menee ja esimerkiksi ruokajakelussa pyrkinyt järjestämään niin, että maskien ja etäisyyksien kanssa on pystynyt myös vähän juttelemaan. Kaikkia ei kuitenkaan aina ole mahdollista tavoittaa. Jos ihminen ei itse hae apua tai joku tuttava vinkkaa, ei tietoa saada seurakuntaan asti.

Skaffari kokee, että auttaminen on tärkeää niin kotimaassa kuin maailmallakin.

– Köyhyyttä on joka puolella ja meillä täällä Suomessa on moni asia kuitenkin hyvin. Kirkon Ulkomaanapu on myös saanut avun hyvin perille.

Yhteisvastuukeräys

  • Yhteisvastuukeräys käynnistyi 7.helmikuuta. Se on toiminut vuodesta 1950 ja on yksi suurimmista Suomessa vuosittain järjestetystä kansalaiskeräyksistä.
  • Keräyksen kohde päätetään aina valtakunnallisesti. 60 prosenttia keräyksen tuotosta ohjataan Kirkon Ulkomaanavun välityksellä katastrofiapuun. Ulkomaanapu työskentelee yhteisvastuuvaroin Ugandassa erityisesti pakolaisalueilla, missä hätäapua annetaan kaikista haavoittuvimmassa asemassa oleville. Köyhyyttä koetaan myös siellä, köyhyys on Ugandaan asettuneille kongolaisvanhusten suurin haaste.
  • 20 prosenttia keräyksen tuotosta jakautuu kotimaisille erityiskohteille, josta puolet menee Kirkon diakoniarahastolle heikoimmassa asemassa olevien ikäihmisten auttamiseen yhdessä paikallisseurakuntien kanssa, puolet Seurakuntaopiston kokoamalle kansanopistoverkostolle, joka toteuttaa maksuttomia digitaitojen koulutuksia vähävaraisille ikäihmisille vuodesta 2022 alkaen.
  • Loput 20 prosenttia keräystuotosta ohjataan paikallisseurakuntien kautta ikäihmisiä tukeviin toimiin tai diakonia-avustuksiin. Paikallisseurakunnat saavat itse päättää, miten varat kohdennetaan.
  • Keräyksen suojelijana toimiin tasavallan presidentti ja esimiehenä piispa Matti Repo.
  • Keräyskausi: 1.1.2021 – 31.12.2021 välillä annetut lahjoitukset ohjataan vähävaraisten ikäihmisten auttamiseen. Varsinainen Yhteisvastuu-kampanja aktiviteetteineen käynnistyy joka vuosi helmikuun ensimmäisenä sunnuntaina.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat