Pitäjät Hämeenkoski Hauho Lammi Tuulos

Ylioppilaskirjoitukset alkoivat

Lammin lukiossa aloitti tiistaina ylioppilaskirjoituksensa 34 yo-kokelasta ja kolme arvosanojensa korottajaa. Kuva: Merja HIrvisaari

Kokelaita on kannustettu pysymään kotona omaehtoisessa karanteenissa koronan välttämiseksi.

Lammin lukiossa aloitti tiistaina ylioppilaskirjoituksensa 34 yo-kokelasta ja kolme arvosanojensa korottajaa. Ensimmäisenä oli vuorossa perinteinen äidinkielen ja kirjallisuuden lukutaidon kokeella.
Tänä keväänä Lammin lukion ylioppilastutkinnon toimeenpanee apulaisrehtori Jouko Töyry, koska lähisukulaisen osallistuminen tämän vuoden kirjoituksiin muodostaa jääviyden rehtori Esa Kähköselle. Töyryn mukaan Lammilla ei ainakaan vielä ole tiedossa yhtään altistuskaranteeniin joutunutta yo-kokelasta.

Tavastian lukiokoulutuksella on Töyryn mukaan vain rajalliset mahdollisuudet järjestää kokeet, jos kokelas määrätään karanteeniin, ja jos kokelaalla todetaan koronavirustartunta, hän ei voi osallistua kokeeseen ollenkaan.

– Tällöin hän voi tehdä Ylioppilastutkintolautakunnalle hakemuksen ilmoittautumisen mitätöinnistä, Töyry kertoo.

Kirjoitukset järjestetäänkin hyvin tiukoilla koronarajoituksilla, ja kokelaita on myös kannustettu pysymään kotona omaehtoisessa karanteenissa, jotta he välttyvät sairastumasta ja saavat kokeensa suoritettua.

Jouko Töyryn mukaan yo-kirjoitusten turvallisuutta lisätään etäisyyksillä, joita on käytössä olevissa kirjoitustiloissa pyritty järjestämään niin paljon kuin seinät vain antavat myöten. Lisäksi kokelaiden on pidettävä maskia yo-kokeissa koko ajan, ainoa poikkeus on eväiden syöntiin käytetty aika.

– Yhtäjaksoinen kirjoitusaika on kuusi tuntia ja Ylioppilastutkintolautakunnan myöntämin erityisjärjestelyin muun muassa lukivaikeuksien takia jopa kahdeksankin tuntia, joten eväät saa ja pitääkin kokelailla olla, Töyry kertoo.

Rehtori Esa Kähkösen mukaan pandemia-aika on ollut sekä henkilöstön että opiskelijoiden kannalta poikkeuksellisen kuormittava.

– Nopeat siirtymät lähiopetuksesta etäopetukseen ja etäopetuksesta takaisin lähiopetukseen ovat vaatineet kaikilta paljon. Näinä aikoina on korostunut tarve erottaa selkeästi toisistaan työ- ja vapaa-aika ja turvata näin riittävä lepo ja palautuminen, Kähkönen toteaa.

Lammilaisten apuna on poikkeuksellisten olojen keskellä ollut myös Hämeenlinnan lukioiden yhteinen opiskeluneuvoja, joka tukee opiskelijoita. Hänen apunsa on Kähkösen mukaan ollut merkittävää. Lammin lukio on mukana myös Hämeenlinnan lukioiden yhteisessä NUTUT-hankkeessa, jossa nuorisotyöntekijä on lukion opiskelijoiden tukena.

Kähkösen mukaan tärkeää on ollut myös se, että työssä ja opiskelussa keskitytään olennaiseen ja puhalletaan yhteen hiileen.

– Näistä asioista olen iloinnut sekä Lammin lukiossa että Hakkalan koulussa. Henkilöstö on tehnyt pandemiankin keskellä upeaa työtä, mikä näkyy ilahduttavasti Lammin lukion opiskelija- ja huoltajakyselyjen tuloksissa.

Ylioppilaskirjoitukset 2021

Aikataulu

Ti 16.3. äidinkieli ja kirjallisuus (suomi ja ruotsi), lukutaidon koe
suomi/ruotsi toisena kielenä ja kirjallisuus -koe
To 18.3. vieras kieli, lyhyt oppimäärä
Pe 19.3. äidinkieli ja kirjallisuus (suomi ja ruotsi), kirjoitustaidon koe
Ma 22.3. vieras kieli, pitkä oppimäärä
Ti 23.3. uusi päivä matematiikka, lyhyt oppimäärä
Ke 24.3. matematiikka, pitkä oppimäärä
To 25.3. biologia, filosofia, psykologia
Pe 26.3. fysiikka, historia
Ma 29.3. toinen kotimainen kieli, pitkä ja keskipitkä oppimäärä
Ti 30.3. maantiede, uskonto, elämänkatsomustieto, yhteiskuntaoppi
Ke 31.3. kemia, terveystieto
Ke 7.4. saamen äidinkielen koe

Tutkinnon tulokset lähetetään lukioille alustavan arvion mukaan 18.5.2021. Tulokset ja kokelaan arvostellut koesuoritukset annetaan kokelaalle ja alle 18-vuotiaan kokelaan huoltajalle nähtäväksi Oma Opintopolku -verkkopalvelussa tätä seuraavana arkipäivänä.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat