Pitäjät Hämeenkoski

Ylläpitokustannukset liian suuria: Attendo purkaa Hämeenkosken sotekiinteistöt

Hämeenkosken vanha terveysasema on jo purettu. Kuva: Pauli Helén

Kaksi vuotta sitten Hollolan Attendolle myymät kiinteistöt – terveysasema, vanha vainhainkoti sekä Hämeenkosken vanha kunnantalo – jäivät viivästyneen soteuudistuksen ja ilman jatkoa jääneen valinnanvapauskokeilun jalkoihin. Ostohetkellä Attendossa oltiin vielä kiinnostuneita tuottamaan Hämeenkoskelle jopa terveyspalveluita, jos valinnanvapaus tuo mukanaan palvelusetelin ja jos riittävä määrä asukkaita listautuu käyttämään nimenomaan Attendon palveluita (K-H 8.2.2018). Kuntapäättäjätkin perustelivat kiinteistöjen myyntiä hurskain toivein siitä, että päätös varmistaisi terveyspalveluiden saamisen lähipalveluina jatkossakin Hämeenkoskella.

– Mikäli kunta päättää myydä kiinteistöt Attendolle, hyvinvointikuntayhtymällä on vaihtoehtona esimerkiksi vuokrata tilat Attendolta, siirtää palvelutuotanto Attendolle liikkeenluovutuksella – tai tuottaa palvelu toisissa tiloissa tai muulla tavoin. Lopullisen päätöksen tekee kuntayhtymän hallitus, totesi Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän silloinen toimialajohtaja Kimmo Kuosmanen Keski-Hämeelle helmikuussa 2018.

Soteuudistusta suunnitellaan edelleen, palvelusetelikokeiluun Attendo ei enää lähtenyt mukaan ollenkaan, kun se myi terveyspalveluliiketoimintansa Terveystalolle joulukuussa 2018 ja keskittyy nykyisin kokonaan hoivapalveluihin.

Hämeenkosken vanha vanhainkoti elokuussa 2020. Kuva: Pauli Helén

Koivukodon kauppa on ainoa, mikä hankkeessa onnistui suunnitelmien mukaisena, ja sen toimintaan Attendossa ollaan kehitysjohtaja Jere Pessalan mukaan oikein tyytyväisiä. Kaksi vuotta tyhjillään seisseet terveyskeskus, vanha kunnantalo ja käytöstä poistettu vanhainkoti olivat kuitenkin ylläpitokustannuksiltaan niin hintavia, että Pessalan mukaan ne olisi annettu vaikka ilmaiseksi, jos kiinnostuneita käyttäjiä olisi jostain ilmaantunut.

– Vanhan kunnantalon ylläpitokustannukset olivat sellaista sadantuhannen euron vuosiluokkaa, ei sellaiselle tilalle tuolla sijainnilla ole kiinnostuneita ottajia, Pessala harmittelee.

Kun käyttökohdetta vanhoille rakennuksille ei myöskään oman talon muuttuneen liiketoiminnan takia löytynyt, Attendossa tehtiin purkupäätös. Vanha terveysasema/hammashoitola on jo maan tasalla, samoin vanhainkoti. Kunnantalon purkutöiden pitäisi Pessalan mukaan olla valmiina marraskuun loppuun mennessä.

Sitten, kun maisema on purkutöiden jälkeen siistitty, on Attendolla Koivukodon ympärillä runsaasti tyhjää tilaa. Sen käyttökohteita ei Pessalan mukaan ole vielä vakavasti edes pohdittu. Koivukodon asukkailta kotipihan maisema kuitenkin avartuu. Autiotalo ei välttämättä olekaan paras mahdollinen naapuri hoivapalveluiden ikääntyneille asukkaille — Toimiva terveyskeskus toki olisi sitä ollut.

Hämeenkosken vanha kunnantalo 2020. Kuva: Pauli Helén

Hämeenkoskelaiset suhtautuvat asiaan surulla ja sarkasmilla.

– Onhan se hyvä että tuli tuo kuntaliitos, niin saatiin palvelut pidettyä, tuumailee yksi sosiaalisen median keskustelija.

– Mites se meni puheet kun tehtiin kauppoja Attendon kanssa: ”Ei kai ne sitä rakennusta purettavaksi osta…”, komppaa toinen.

Kuvat taloista ovat tallessa, vaikka purkutyöt yllättäen käynnistyivätkin.Historioitsija Pauli Helén kuvasi Hämeenkosken vanhoja rakennuksia elokuussa ja sai talletettua yhteiseen muistitietoon kaikki kolme rakennusta. Helén harmittelee, ettei tullut ottaneeksi vanhasta vanhainkodista kuin kaksi kuvaa.

– Minulla ei ollut elokuussa mitään tietoa purkamisista, kunhan kuvasin historiaa tallettaakseni, Helén kertoo. Kunnantalosta kuvia on useampia. Helén lähetti Keski-Hämeen lukijoille niistä myös tallettamaansa arkistotietoa:

Kunnantalo ja kirjastosiipi. Kuva: Pauli Helén

”Kosken Hl kuntaan valmistui vanhan Peltolan tuvan tilalle uusi kunnantalo vuonna 1960” (Mustonen 2016) Kirjasto muutti kunnantalon siipeen 1963.

Hämeenkosken vanha kunnantalo 2020. Kuva: Pauli Helén
Kuva: Pauli Helén

Hämeenkosken entinen kunnantalo Teuronjoen puolelta 8.8.2020.

Hämeenkosken vanha vanhainkoti elokuussa 2020. Kuva: Pauli Helén

”Kosken uutta vanhainkotia rakennetaan nykyisen viereen. Perustuksien anturat valettiin maanantaina ja heinäkuun loppuun mennessä talo on valmis. Pentti Paasonen Hollolasta urakoi rakennuksen ja työnjohtajana on Pauli Honkanen, rakentajia riittää 6-7. Kauno Ristseppä ja Pentti Eivola purkavat perustuksen laudoitusta, taaempana nykyisen vanhainkodin henkilökunnan asuntolan seinustalla Unto Syrjä ja Toivo Kantola.” (Keski-Häme 28.11.1974)

Uusi kunnalliskoti valmistui 1975. ”Vaikka laitos oli virallisesti kunnalliskoti, käytettiin puhekielessä yleisesti vanhainkoti-sanaa. Kosken kunta anoikin sosiaalihallitukselta syyskuussa 1975 kunnalliskodin nimen muuttamista vanhainkodiksi ja tämä hyväksyttiin huoltoapulain 18 § 1 momentin nojalla tekstillä: Kosken Hl kunta saa ylläpitää vanhainkotia kunnalliskodin sijasta” (Mänttäri 2013).
Aa

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski