www Hauho

Vuoden kotiseutuyhdistystä juhlistettiin Hauhotalolla

Hauhotalolla juhlittiin vuoden kotiseutuyhdistykseksi valittua Hauho-Seuraa kuinkas muuten kuin Hauho-päivänä 13.9. kakkukahvein kaikkien Hauho-mielisten kesken. Jokainen kävijä sai juhlasta myös pysyvän muiston, Hauho-mielinen-pinssin, joita oli yhden illan aikana valmistettu lahjoituksena saadulla laitteella.

Pitäjät

– Se lämmittää mieltä ja innostaa uusiin ponnistuksiin kotiseudun vaalimiseksi ja mikäpä olisi sen parempi tapa juhlistaa kuin Hauho-mielisten kesken Hauhotalossa, sanoi Hauho-Seuran puheenjohtaja Jouni Lehtonen avajaispuheenvuorossaan tunnustuksesta.

Vuoden kotiseutuyhdistys -palkinto jaettiin tänä vuonna seitsemännen kerran Tuusulassa järjestetyillä valtakunnallisilla kotiseutupäivillä.

– Hauholla pidetään kotiseutua ja perinteitä arvossa, mutta katse kohdistettuna tulevaan. Kotiseututyö on hauskaa yhdessä tekemistä, Lehtonen sanoi.

Hän nosti esimerkiksi Niskavuori-viikolla järjestettävän, erittäin suositun, lasten perinnepäivän, joka tarjoaa nykyajan lapsille todellisia elämyksiä.

Haasteena kotiseudun tulevaisuus ja elinvoimaisuus

Haasteeksi kotiseututyössä Jouni Lehtonen mainitsi kotiseudun tulevaisuuden ja elinvoimaisena pitämisen.

– Kun kesällä ajelimme Hauholta Utsjoelle pääteitä kartellen, epämääräinen haikeus valtasi mielen nähdessämme tyhjentyneitä ja ränsistyneitä kyliä. Maaseudun autioituminen uhkaa joka puolella Suomea, ja tämä kehityskulku pitäisi saada muuttumaan. Tekemisen aika on nyt, ja kotiseutumme tulevaisuus on omissa käsissämme, Jouni Lehtonen muistutti hauholaisia.

Tekijöitä Hauholla onkin kyllä riittänyt mukavasti, ja Lehtonen kiitti Hauho-seuran aktiivista ja nuorekasta johtokuntaa, jossa on väkeä 30-vuotiaista 75-vuotiaisiin. Jäseniä seurassa on noin 240, ja Hauho-tuotteita myynyt ja uusia jäsenhakemuksia vastaanottanut Marko Vuorinen kertoi, että ainakin yksi uusi hakemus tuli juhlailtanakin, ja jokaiseen jäsenkokoukseen tulee uusia hakemuksia.

Hauho-Seuralta on tultu myös kyselemään vinkkejä virkeän seuran perustamiseen.

– Eräs klaukkalalainen kävi kesätorilla kysymässä, kuinka meillä on näin vireä seura. He olivat siellä vasta perustamassa kotiseutuyhdistystä, Vuorinen kertoi.

Tunnustus lisännyt kiinnostusta

Vuoden kotiseutuyhdistys- tunnustus on myös tuonut lisää jäsenhakemuksia. Seuran jäseniksi liittyvät ovat joko hauholaisia, kesähauholaisia tai ainakin heillä on siteitä Hauhoon.

– Voittajajoukkueeseen on helppo liittyä, Jouni Lehtonen naurahtaa.

– Olemme melko iso yhdistys, mutta vielä tässä olisi potentiaalia. Aktiivisia ja osallistuvia toimijoita otetaan aina mielellään mukaan.

Hän kiittää, että seurassa on aina helposti lähdetty uusiin ideoihin mukaan ja tästä Hauhon historia- kirjat ovat hyvä osoitus. Jossain isoa projektia olisi pidetty liian riskialttiina, mutta Hauholla mittava urakka toteutettiin. Lehtonen sanoo, että ilman useita hyviä yhteistyökumppaneita sen toteuttaminen ei toki olisi ollut mitenkään mahdollista.

Viime joulukuussa julkaistiin Hauhon historian kolmas osa.

– Apua kyllä saadaan, kun sitä pyydetään, oli sitten kyse kuljetusavusta tai arpajaispalkinnoista, hän kiittää.

Hauho-tietoutta haettiin

Tilaisuudessa järjestettiin perinteiset arpajaiset, joiden tuotto 800 euroa meni Hauhotalon hyväksi. Lisäksi pähkäiltiin Hauho-visan kiperien kysymysten äärellä, joiden takana oli Jouni Lehtonen. Tietoa haettiin muun muassa Pyhäjärven korkeudesta merenpinnasta, Hauhon nimikkoeläin-, kasvi- ja kalalajeista sekä Hella Wuolijoen Niskavuori-näytelmien nimistä sekä Hauhon kunnan ystävyyskunnista, joiden virallinen asema on lakkautettu Hämeenlinnaan liittymisen myötä, mutta joiden nimet vielä löytyvät tienviitasta Hauhotalon edustalta. Teegeperan seurakunta on edelleen Hauhon seurakunnan ystävyyskunta ja siellä Hauhon näyttämötaiteen harrastajat hiljattain vierailivat Hella Wuolijoen jalanjäljillä.

Lisäksi esillä oli kuvia Hauho-Seuran arkistoista ja niihin liittyviä kysymyksiä. Jouni Lehtonen kertoi Hauho-Seuralla olevan varsin isot valokuva-arkistot, mutta harmitteli niiden puutteellisia tietoja.

– Kiva on välillä juhliakin, hän tuumi kotiseututyöstä ja palkinnon juhlistamisesta.

Yleisöä juhlassa viihdytti hauholainen, Tuittulan kylästä tuleva, Eesaun kädet -bändi, joka oman esittelynsä mukaan soittaa karheita covereita Tuittulan pelloilta.

Kuvatekstit

HauhoPaiva2019kuva1:

Vuoden kotiseutuyhdistys -palkintoa juhlistettiin Hauhotalolla Hauho-päivänä kakkukahvein. Ennen ohjelmallista osuutta oli varattu aikaa vapaalle seurustelulle.

Kuva: Maria Ilonen

HauhoPaiva2019kuva2:

Hauho-Seuran puheenjohtaja Jouni Lehtonen kiitti aktiivisia toimijoita ja hyviä yhteistyökumppaneita ja muistutti, että nyt on aika toimia kotiseudun tulevaisuuden ja sen elinvoimaisena pitämisen eteen.

Kuva: Maria Ilonen

HauhoPaiva2019kuva3:

Eesaun kädet Tuittulasta viihdytti covereillaan Hauho-mielisiä.

Kuva: Maria Ilonen

HauhoPaiva2019kuva4:

Hauho-Seuralla on hyvät kuva-arkistot. Kuviin liittyvissä kysymyksissä haettiin Hauho-tietoutta kuten myös Hauho-visan kiperissä kysymyksissä.

Kuva: Maria Ilonen

Hauho-mielinen-pinssi on päivämäärineen keräilykappale, jonka saivat vain tilaisuuteen osallistuneet kotiseututyön ystävät.

Kuva: Merja Hirvisaari

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski

MurmisP